Themabijeenkomst 3D vormgeven van plaatmateriaal

0

Op 6 mei wordt bij Mikrocentrum een themadag georganiseerd over de mogelijkheden die thermoplastische composiet-, kunststof- en metaalplaat bieden in het 3D-vormgeven van producten in kleine series.

Deze themadag met expositie is een kennis- en netwerkdag voor ontwerpers die hun kennis van bestaande en recente ontwikkelingen willen toetsen en uitbreiden. Eerst wordt ingegaan op keuzes die een ontwerper kan maken. Wat komt er kijken bij het ontwerpen van een effectieve behuizing als interface naar gebruiker en omgeving? Welke functionele meerwaarde biedt industrial design? Welke technieken in voornamelijk plaat zijn er beschikbaar? En wat zijn recente ontwikkelingen op dit gebied?

Diverse technieken worden op deze dag behandeld met voorbeelden uit de praktijk zoals:
Thermo- en vacuumvormen
Hydroformen en rubberpersen
Omvormen van (thermoplastisch) composietmateriaal.
Softooling voor het omvormen van metaalplaat in kleine series
Incrementeel omvormen van metaalplaat

Cases worden behandeld waarin de samenwerking tussen ontwerper en toeleverancier tot meerwaarde leidt in maakbaarheid, kosten en doorlooptijd.

Belgisch kenniscentrum Sirris
Markus Kaufmann, Programmaleider composieten van Sirris, gaat in op wat thermoplastische composieten te bieden hebben zoals kortere cyclustijden, recyclage, grotere vormcomplexiteit en eenvoudige assemblage. Het thermovormen is hierbij een van de meest mature technologieën voor continue vezelcomposieten. Het gebruik van tailored blanks, de combinatie van thermovormen en spuitgieten en het wikkelen met thermoplastische tapes heeft de ontwerpvrijheid de laatste jaren nog meer vergroot.

Sven De Troy, Project leader Advanced Manufacturing, Smart Factory Sirris gaat in op de eerste stappen naar incrementeel vormgeven in de industrie. ISF (Incremental Sheetmetal Forming) is een verzameling van innovatieve en flexibele plaatomvormprocessen die een grote variëteit aan geometrieën mogelijk maakt en waarbij geen dure specifieke gereedschappen nodig zijn. Deze technologie wordt reeds een decennium onderzocht en hoewel er nog steeds ruimte voor verbetering is, ligt industriële toepasbaarheid binnen bereik.

De andere sprekers die hun kennis delen zijn:
Ellen Vaders van Aluminium Metal Knowledge (dagvoorzitter)
Falco Olivier van Van Dijk 3DE
Cor Janssen, Thermoforming consultant
Timo Osse van Plastica
Kees van Meer van Proven Concepts
Bas Nijpels van Refitech

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.