Trumpf voert proceszekerheid op bij onbemand ponslaseren

De nieuwe ponslasercombinatie TruMatic 6000, die Trumpf medio april op haar huisshow Intech introduceerde, is dankzij enkele nieuwe features beter uitgerust voor onbemande productie.

De functie Smart Punch Monitoring draagt bijvoorbeeld bij aan een hogere proceszekerheid. Zij controleert of een gat werd geponst en herkent zo vroegtijdig een mogelijke stempelbreuk. Vooral tijdens  nacht- en weekenddiensten vermijdt deze functie afkeur en uitval. Trumatic assistentiesystemen vergroten de proceszekerheid verder: een sensor waarschuwt wanneer een bewerkt onderdeel onverwacht niet door de onderdelenklep is gevallen. Via een trilling van de onderdelenklep, het kloppen van de laserbescherming en het zakken van de neergaande matrijs heft de machine deze niet geplande situatie zelf op. Ze schudt het onderdeel eenvoudigweg af en werkt door.   
Deze en andere functies verhogen de proceszekerheid van de TruMatic 6000 duidelijk. Michael Grave, bedrijfsleider bij Jörg Oberschmidt, dat al bijna een jaar als testklant met deze nieuwe ponslasercombinatie werkt, bevestigt dat deze maatregelen werken. “De proceszekerheid is indrukwekkend. Ik zit al 25 jaar in dit vak, maar zo’n betrouwbaarheid heb ik bij een combinatiemachine nog nooit meegemaakt.”

Opdat de TruMatic 6000 zo productief mogelijk kan werken, zijn de instel- en voorbereidingstijden gereduceerd. Bij het lasersnijproces is het wisselen van snijkoppen dankzij de één snijkopstrategie overbodig. Bij het ponsen zijn gereedschapswisselingen niet helemaal te vermijden. De nieuwe Trumatic reduceert echter de tijd die daarvoor nodig is.  Zoals bij alle pons – en ponslasermachines van Trumpf kan middels de rotatie van de ponskop een gereedschap naar wens worden gedraaid en zo in verschillende richtingen worden benut. Daarbij verenigt Trumpf in haar MultiTool systeem tot tien stempels en matrijzen in een gereedschap. Hierdoor zijn minder gereedschapswissels nodig.  Is toch een wissel nodig, dan is die snel geregeld. Binnen 3,2 seconden wisselt de ponskop zijn gereedschap met een gereedschap uit het lineaire magazijn.
Om de neventijden nog verder te reduceren kan de machine worden geautomatiseerd met een SheetMaster. Voor klanten met een grote verscheidenheid aan onderdelen is deze optioneel uit te rusten met een geïntegreerde gereedschapswisselaar. Daarmee kan de installatie veertig extra gereedschappen opslaan en automatisch wisselen.

Tags

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV