Turbineslijpmachines en kantenfrezen met hoog vermogen

Atlas Copco Tools zal op de Techni-Show de nieuwe turboslijper GTG25 presenteren. Deze werkt met zijn 2,5 kW vermogen sneller en verwijdert veel meer materiaal dan ander gereedschap in deze vermogensklasse. Ook nieuw in het programma is een kantenfrees waarmee staalplaat of non-ferrometaal ergonomisch en netjes kan worden gefreesd.

Volgens de gegevens van de fabrikant levert de GTG25 met haar tweetraps turbinemotor veel meer vermogen op de slijpschijf dan gebruikelijke pneumatische slijpmachines (die met lamellenmotoren worden aangedreven) en ook meer dan hoogfrequente slijpmachines: De haakse turboslijpmachines wegen slechts 2,1 tot 2,2 kg en leveren 2,5 kW vermogen. “Dankzij deze onovertroffen verhouding tussen vermogen en gewicht kunnen gebruikers hun slijp- en doorslijpwerkzaamheden beduidend sneller klaren dan tot nu toe”, belooft productmanager Florian Eckert. Bovendien daalt daardoor de benodigde hoeveelheid perslucht per werkstuk.

Tests hebben aangetoond dat met de GTG25 67% meer materiaal kan worden verwijderd dan met gebruikelijke pneumatische slijpmachines in deze vermogensklasse: bij een gebruik van drie uur op 250 dagen per jaar haalt een GTG25 bij stalen materialen ongeveer 3,47 ton verwijderd materiaal, lamellenslijpmachines komen tot 2,09 ton. De ingebouwde toerentalregeling zorgt ervoor dat er altijd met de optimale snelheid wordt gewerkt. Ook de ergonomie pleit voor de turboslijper: De gebruiker wordt door de kortere bewerkingstijd en de schuin geplaatste handgreep ontlast. Bovendien beschikken de machines over een automatische balanceervoorziening (autobalancer), die de trillingen van de slijpschijf aanzienlijk vermindert. De apparaten kunnen met 125- en 180-schijven worden gebruikt.

Metalen onderdelen voor laswerkzaamheden afschuinen
Ook nieuw in het programma is de kantenfrees SMA 30-P waarmee staalplaat of non-ferrometaal ergonomisch en netjes kan worden gefreesd. Met een speciale freeskop kunnen gebruikers snel en precies afschuiningen maken met een breedte van 0,5 tot 8 mm en een radius van 2 tot 4 mm. Daarvoor wordt het gereedschap eenvoudig langs de kanten van de metalen onderdelen geleid.

De nieuwe 1300 watt sterke afschuinmachine is gebaseerd op de pneumatische haakse slijpmachines van de LSV-38-serie van Atlas Copco Tools, is dus met dezelfde, sterke lamellenmotor uitgerust en verliest zelfs onder volle belasting bijna geen vermogen. De kantenfrees loopt met ongesmeerde perslucht. Dat bespaart smeerpotten in de toevoerleiding en voorkomt dat werkstukoppervlakken verontreinigd raken.

Een ander typisch toepassingsgebied is de comfortabele voorbereiding van een werkstukkant voor laswerkzaamheden. In tegenstelling tot bij het afbramen en afschuinen met een haakse slijpmachine is bij de kantenfrees geen nabewerking nodig. De afschuinhoek bedraagt 45°, het toerental van de machine ligt bij 8500 min-1. Per minuut kan er ongeveer 10 tot 12,5 cm3 materiaal worden verwijderd.

Atlas Copco Tools, hal 7, stand E030

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

22-05 Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub 2024 trekt 500 exposanten en meer dan 11.000 bezoekers

20-05 In het bezoekersonderzoek gaf 42% van de respondenten aan vanuit het buitenland te zijn…

Verspanen

Slijpen volgens de hoogste productienormen

10-05 De compacte slijpmachine GP25W is ideaal voor de precisiebewerking van kleine onderdelen die bijvoorbeeld…

Bedrijf en Economie

GrindingHub zet slijptechnologie in de kijker

07-05 Het evenement gaat over meer dan alleen technische producten en innovaties. Markus Heering, directeur…

Oppervlaktetechniek

Intelligente procesbewaking verhoogt de kwaliteit slijpproces

31-01 Wanneer werkstukken automatisch worden bewerkt, is er een groot risico op afkeur als de…

Oppervlaktetechniek

Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

03-10 Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Plaatbewerking

Eenvoudig ponsgereedschap slijpen

06-02 De koelmiddeltank is aan de voorkant geplaatst zodat deze eenvoudig benaderbaar is. De controle…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV