Turbineslijpmachines en kantenfrezen met hoog vermogen

0
575

Atlas Copco Tools zal op de Techni-Show de nieuwe turboslijper GTG25 presenteren. Deze werkt met zijn 2,5 kW vermogen sneller en verwijdert veel meer materiaal dan ander gereedschap in deze vermogensklasse. Ook nieuw in het programma is een kantenfrees waarmee staalplaat of non-ferrometaal ergonomisch en netjes kan worden gefreesd.

Volgens de gegevens van de fabrikant levert de GTG25 met haar tweetraps turbinemotor veel meer vermogen op de slijpschijf dan gebruikelijke pneumatische slijpmachines (die met lamellenmotoren worden aangedreven) en ook meer dan hoogfrequente slijpmachines: De haakse turboslijpmachines wegen slechts 2,1 tot 2,2 kg en leveren 2,5 kW vermogen. “Dankzij deze onovertroffen verhouding tussen vermogen en gewicht kunnen gebruikers hun slijp- en doorslijpwerkzaamheden beduidend sneller klaren dan tot nu toe”, belooft productmanager Florian Eckert. Bovendien daalt daardoor de benodigde hoeveelheid perslucht per werkstuk.

Tests hebben aangetoond dat met de GTG25 67% meer materiaal kan worden verwijderd dan met gebruikelijke pneumatische slijpmachines in deze vermogensklasse: bij een gebruik van drie uur op 250 dagen per jaar haalt een GTG25 bij stalen materialen ongeveer 3,47 ton verwijderd materiaal, lamellenslijpmachines komen tot 2,09 ton. De ingebouwde toerentalregeling zorgt ervoor dat er altijd met de optimale snelheid wordt gewerkt. Ook de ergonomie pleit voor de turboslijper: De gebruiker wordt door de kortere bewerkingstijd en de schuin geplaatste handgreep ontlast. Bovendien beschikken de machines over een automatische balanceervoorziening (autobalancer), die de trillingen van de slijpschijf aanzienlijk vermindert. De apparaten kunnen met 125- en 180-schijven worden gebruikt.

Metalen onderdelen voor laswerkzaamheden afschuinen
Ook nieuw in het programma is de kantenfrees SMA 30-P waarmee staalplaat of non-ferrometaal ergonomisch en netjes kan worden gefreesd. Met een speciale freeskop kunnen gebruikers snel en precies afschuiningen maken met een breedte van 0,5 tot 8 mm en een radius van 2 tot 4 mm. Daarvoor wordt het gereedschap eenvoudig langs de kanten van de metalen onderdelen geleid.

De nieuwe 1300 watt sterke afschuinmachine is gebaseerd op de pneumatische haakse slijpmachines van de LSV-38-serie van Atlas Copco Tools, is dus met dezelfde, sterke lamellenmotor uitgerust en verliest zelfs onder volle belasting bijna geen vermogen. De kantenfrees loopt met ongesmeerde perslucht. Dat bespaart smeerpotten in de toevoerleiding en voorkomt dat werkstukoppervlakken verontreinigd raken.

Een ander typisch toepassingsgebied is de comfortabele voorbereiding van een werkstukkant voor laswerkzaamheden. In tegenstelling tot bij het afbramen en afschuinen met een haakse slijpmachine is bij de kantenfrees geen nabewerking nodig. De afschuinhoek bedraagt 45°, het toerental van de machine ligt bij 8500 min-1. Per minuut kan er ongeveer 10 tot 12,5 cm3 materiaal worden verwijderd.

Atlas Copco Tools, hal 7, stand E030