Uitbreiding Kastowin-serie bandzaagautomaten

0

De Duitse fabrikant Kasto heeft zijn serie volautomatische Kastowin bandzaagmachines  uitgebreid. Het grootste model, de F 10.6, is nu ook beschikbaar met een beweegbare tafel. Tevens is de Kastowin Tube A5.0 aan de serie toegevoegd. Deze is speciaal ontwikkeld voor het bewerken van buisvormig materiaal.

De F10.6 is de grootste machine uit de veelzijdige KASTOwin-serie die Kasto in 2014 heeft gelanceerd. Om het aantal mogelijke toepassingen van deze bandzaagautomaat uit te breiden  en de vaak bewerkelijke handling van grote werkstukken te vereenvoudigen, heeft Kasto besloten dit product uit te breiden. De KASTOwin F 10.6, die een zaagbereik heeft van 1000×1060 mm is daarom nu beschikbaar met een elektrisch aangedreven beweegbaar bed.  Deze zaag is met name geschikt voor staalproducenten, staalhandel en grootschalige gereedschapsmakers. Door gebruik te maken van deze tafel wordt de aanvoer en positionering van bijvoorbeeld grote blokken ruw materiaal of grote gereedschappen, een stuk eenvoudiger.

De tafel ondersteunt materiaal over een lengte van 2600 mm, is verplaatsbaar over een slag van 3700 mm en kan een gewicht dragen tot 18 ton. De tafel beweegt met een snelheid van maximaal 3 meter per minuut en een grote positioneernauwkeurigheid. De tafel wordt in de lengterichting bewogen door twee lineaire geleidingen. Zoals alle modellen van de KASTOwin range, heeft de F10.6 een stevige stalen constructie, die een zaagnauwkeurigheid van  ±0.1 mm per 100 mm van de zaaglengte en zaagsnelheden tot 150 meter per minuut mogelijk maakt.

Buismateriaal
De Kastowin Tube A 5.0 is speciaal ontworpen voor het bewerken van buisvormig materiaal. De 180 graden gedraaide zaagvoeding heeft vooral een gunstig effect op de slijtage van de snijgereedschappen. De zaag gaat nu van onderen naar boven door het materiaal. Dit verzekert volgens de producent niet alleen een efficiënt en nauwkeurig zaagproces, maar ook minder slijtage van het gereedschap.

Het zaagbereik van de Kastowin Tube A 5.0 voor rond materiaal is 500 mm en de kortst mogelijke zaaglengte is 10 mm. De zaagsnelheid kan doorlopend worden gevarieerd tussen 12 en 150 meter per minuut. Hardmetalen zaagbanden, van het type dat nodig is voor verschillende buisvormige materialen, kunnen worden gebruikt met de Kastowin Tube A 5.0 zonder dat daar enige extra accessoires voor nodig zijn. De bandzaag wordt hydraulisch in de juiste positie geklemd en schoongemaakt door verwisselbare elektrisch aangedreven borstels voor het verwijderen van de spanen.

Kasto wordt in Nederland vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining in Veldhoven.