VDL Nedcar verbreedt activiteiten

VDL Nedcar transformeert van een onafhankelijke autoproducent in een brede partner in duurzame mobiliteit.

 

De MINI Cabrio Electric van BMW Group die door VDL Nedcar in productie wordt genomen.

 

De verbreding van activiteiten in Born wordt zichtbaar op drie gebieden: de assemblage van voertuigen voor verschillende opdrachtgevers, diverse duurzame mobiliteitsoplossingen in het Mobility Innovation Centre (MIC) en het faciliteren van de groeistrategie van zusterbedrijven, werkmaatschappijen die ook onderdeel zijn van VDL Groep. De afgelopen jaren zijn gronden aangekocht en trajecten voor vergunningen doorlopen om deze brede activiteiten bij VDL Nedcar in Born onder te brengen.

Cabrio met elektrische aandrijving

Een nieuwe activiteit die past bij het eerste spoor, de assemblage van voertuigen, is de productie van ’s werelds eerste cabrio met een pure elektrische aandrijving, de MINI Cabrio Electric voor BMW Group. De productiestart van de gelimiteerde oplage van dit model staat gepland in april 2023. ElectricBrands, de Duitse fabrikant van duurzame en innovatieve elektrische voertuigen, is de eerste beoogde e-mobility klant van het MIC. De intentieovereenkomst wordt de komende periode uitgewerkt om met ElectricBrands tot een structurele samenwerking te komen.

Twee modellen van ElectricBrands

VDL Nedcar en ElectricBrands zijn in gesprek over het in productie brengen van twee modellen in Born: de e-stadsauto Evetta en de modulaire XBUS. Het plan is dat de eerste Evetta in het tweede kwartaal van 2024 in Born zal worden geproduceerd, en de eerste XBUS een jaar later. Het daarmee gepaard gaande productievolume is afhankelijk van de verkoopaantallen. Voor de XBUS heeft ElectricBrands reeds orders uitstaan voor ongeveer 16.000 voertuigen, en voor de Evetta voor meer dan 1.000 voertuigen.

Mobility Innovation Centre (MIC)

In de transitie naar duurzame e-mobiliteit voor personenauto’s is nog veel nieuw en onbekend. Een vakgebied waar samenwerking onontbeerlijk is. Zo geldt dat ook voor de werkzaamheden die gaan plaatsvinden bij het MIC. Naast de assemblage voor e-mobiliteit, ontplooit het MIC samen met partners activiteiten die aansluiten op de brede mobiliteitsstrategie van VDL Groep: design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en systemen.

Productielijn voor batterijen

Het MIC ontwikkelt een demolijn om zware en complexe batterijpakketten te assembleren. Een uitdaging waarbij verschillende mobiliteitspartners uit het consortium Green Transport Delta – Elektrificatie samenwerken. VDL Nedcar is sinds 2021 de kartrekker van dit project waaraan 28 industriepartners en bedrijven deelnemen, met als doel het ontwikkelen van een batterij-ecosysteem in Nederland waarmee versneld de transitie naar klimaat neutrale mobiliteit kan worden vormgegeven.

De planning is dat deze batterijlijn in maart getest gaat worden. VDL Nedcar voert gesprekken met auto- en bussenbouwers om hun batterijen in Born te laten assembleren. Het kenniscluster voor batterijen, Battery Competence Cluster (BCC), waarvan VDL Groep medeoprichter en partner is, ondersteunt dit project. Het belang van batterijtechnologie wordt verder ondersteund met een voorgenomen investering vanuit VDL Groep in het Nationaal Groeifonds van ruim 25 miljoen in de verdere doorontwikkeling en opschaling van batterij technologie in Nederland.

Opleidingen

In de disruptieve mobiliteitssector zijn ook nieuwe competenties nodig om toekomstbestendig te blijven. VDL Nedcar gaat zijn medewerkers de kans bieden om door het volgen van opleidingen aansluiting te vinden bij werkzaamheden van ‘vandaag en morgen’. In samenwerking met werkgeversorganisaties en kennisinstellingen creëert het MIC duurzame en hybride opleidingsplekken.

Uitbreiding VDL-zusterbedrijven

Het derde spoor dat wordt gevolgd, om de continuïteit van de bedrijvigheid en de daaraan verbonden werkgelegenheid bij VDL Nedcar langjarig te waarborgen, is het in Born faciliteren van de groei van verschillende zusterbedrijven, bedrijven die net als VDL Nedcar onderdeel uitmaken van moederbedrijf VDL Groep – en actief zijn op het gebied van mobiliteit – en hun huidige locatie zijn ontgroeid. Ook deze plannen worden uitgewerkt.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar kondigt massaontslag aan

02-06 De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor…

Bedrijf en Economie

Stichting ontfermt zich over leefbaarheid rond VDL Nedcar

20-03 Het oprichten van deze stichting komt voort uit afspraken die VDL Nedcar begin 2022…

Bedrijf en Economie

Productie auto’s en trucks komt mondjesmaat weer op gang

06-05 Na een productieloze periode van 6 weken heeft VDL Nedcar in Born deze week…

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar legt productie stil

18-03 Het coronavirus zorgt voor een tekort aan kritische onderdelen waardoor VDL Nedcar niet langer…

Bedrijf en Economie

VDL: 165 miljoen voor nieuwe machines, processen, panden en digitalisering

25-02 VDL Groep verwacht in 2019 ongeveer 165 miljoen euro te gaan investeren in machines,…

Featured

Bonden vragen om herziening verbod op staking

16-01 CNV Vakmensen heeft samen met FNV een spoedappèl aangevraagd naar aanleiding van het verbod…

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar betreurt beeldvorming rond drank en drugs

12-11 Diverse media berichtten vorige week over steekproeven bij VDL Nedcar, waaruit zou blijken dat…

Bedrijf en Economie

Omzet VDL Groep in eerste halfjaar 2018 met 29 procent gegroeid

20-08 De gecombineerde omzet van het industriële familiebedrijf VDL Groep in Eindhoven is na de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV