Vekashape onthult 5-assige 3D printer

0

Vekashape onthult deze week op de vakbeurs Formnext (14-17 november in Frankfurt) de VShaper 5-assige 3D printer. “Hiermee zeggen we de traditionele laag op laag opbouw vaarwel.”

Deze 5-assige machine is ontwikkeld door de R&D afdeling van Verashape. “Deze nieuwe 3D printer zal de gedachte over FDM/FFF printen radicaal veranderen”,  zegt Marek Kantowski, R&D Lead Engineer van Verashape. “Dankzij de 5-assige kinematica, een zwenktafel gecombineerd met een draaitafel, zeggen we de traditionele laag op laag opbouw vaarwel.”

Opbouwen vanuit verschillende hoeken
De VShaper 5-assige simultaan 3D printer biedt onder andere geïndexeerd 5-assig printen waardoor de conventionele ‘laag op laag’ printmethodiek wordt verbeterd door vanuit verschillende hoeken lagen op te bouwen. Ook is 5-assig simultaan printen mogelijk. Met deze techniek kan er in 3 dimensionale banen worden geprint. “Met deze printer kunnen we werken met verschillende materialen in één enkel proces”, aldus Kantowski. “Hierdoor kunnen materialen met verschillende eigenschappen worden gecombineerd. Dit maakt de toepassing van onderdelen geprint met deze printer veel breder.”
De werkruimte van de VShaper 5-asser is een cilindervorm met een diameter van 300 mm en een hoogte van 300 mm. Dankzij de constante temperatuur in deze werkkamer en het verwarmde platform, kan het apparaat nagenoeg alle thermoplasten verwerken. De machine is uitgerust met een gereedschapsmagazijn waarmee in één printproces verschillende koppen kunnen worden gebruikt.

Forse werkruimte
De Vshaper 5-assige machine is te zien op de stand van Verashape en Vekashape (stand F29 in hal 3.1). Ook worden onder andere een 3D Peek printer, de VShaper Med, een speciale medische printer, en andere printers getoond. Ook zal het cadcam systeem Softshaper voor 3D printen worden gedemonstreerd.