Video volstaat om cel van Trumpf te laten lichtbooglassen

Als het gaat om lastechniek, staat Trumpf vooral bekend om haar laserlassystemen. Maar op de huisshow Intech – die eind mei digitaal plaatsvond – heeft het Duitse technologiebedrijf voor de eerste keer een geautomatiseerd systeem voor lichtbooglassen gepresenteerd. De bediening van deze TruArc Weld 1000, die is uitgerust met een cobot, is volgens Trumpf zo eenvoudig dat de klant de ingebruikname van deze lascel met behulp van video-tutorials binnen enkele uren voor elkaar heeft.

De cel is uitgerust met een cobot. Nadat de bediener deze met de hand over een onderdeel heeft geleid, voert de cobot aansluitend de lasnaad automatisch uit. Daarbij werkt hij volgens Trumpf duidelijk efficiënter dan handmatig mogelijk zou zijn. Trumpf reageert met dit systeem op het toenemende tekort aan arbeidskrachten en maakt het eenvoudiger voor bedrijven om in te stappen in het geautomatiseerd lassen. De TruArc Weld 1000 voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, is CE-conform en werd extra door TÜV Oostenrijk getest.

Eenvoudige bediening

In tegenstelling tot de gebruikelijke industriële robots kan de bediener de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden. Trumpf heeft de cobot uitgerust met een bedieningspaneel waarmee de gebruiker punten onderweg en de begin- en eindpunten van de lasnaad opslaat en zo het programma maakt. De besturing van de cobot ontvangt bovendien sjablonen voor de lasprogramma’s en lasparameters, bijvoorbeeld voor verschillende plaatdikten. Samen met het bedieningspaneel aan de lastoorts vereenvoudigt dit de robotprogrammering aanzienlijk. Programmeren en lassen kunnen gebruikers met de TruArc Weld binnen enkele minuten. Voor de bediening is volgens Trumpf nauwelijks voorkennis nodig.
Veel onderdelen die gebruikers met de hand lassen, kunnen met de TruArc Weld 1000 automatisch worden bewerkt. Dankzij de tijdbesparende programmering loont dit zich al bij kleine seriegroottes en enkelstuks – ook als de delen slechts een korte lasnaad hebben. De TruArc Weld 1000 realiseert reproduceerbare rechte lijnen gelijkmatige lasnaden, vermijdt spetters en zorgt zo voor een hoge bewerkingskwaliteit.

De bediener kan de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden.

De bediener kan de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden.

Scheidingswand

Binnenin de TruArc Weld 1000 zit een scheidingswand, die omhoog en omlaag kan worden gedaan. Op deze manier kunnen gebruikers het werkbereik delen en ofwel één groot deel (één stations operatie) of meerdere kleine delen lassen (twee stations operatie) In de één stations operatie last de cobot bouwdelen met een formaat tot maximaal 2000x600x600 mm. Al naar gelang de afmeting zijn andere breedte en lengte verhoudingen mogelijk. In de twee stations operatie bewerkt de TruArc Weld 1000 kleinere bouwdelen met een formaat tot 600x600x600 mm. Om beide stations goed te bereiken pendelt de cobot langs een lineaire as tussen twee posities. Terwijl hij op een plek last, kan de bediener aan de andere kant een onderdeel instellen. Hiervoor kan het robotprogramma automatisch van het ene station op het andere worden overgedragen.

Video-tutorials

De ingebruikname van de lascel kan de klant met behulp van video-tutorials in enkele uren zelf regelen. Van de draadspoel tot de lasparameters is de installatie uitgerust met alle noodzakelijke features om met het lasproces te starten. Live aanwezig zijn bij een training is voor de machinebediener niet nodig. De video-tutorials bevatten alle informatie die nodig is om de lascel snel te leren programmeren en bedienen.

Bij deze stalen console last de cobot een 25 mm dikke plaat op een gebogen plaat van 8 mm met in totaal vijf lasnaden. De programmering gaat zo snel dat dit bij seriegrootte 1 al loont.

Bij deze stalen console last de cobot een 25 mm dikke plaat op een gebogen plaat van 8 mm met in totaal vijf lasnaden. De programmering gaat zo snel dat dit bij seriegrootte 1 al loont.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X