Video volstaat om cel van Trumpf te laten lichtbooglassen

Als het gaat om lastechniek, staat Trumpf vooral bekend om haar laserlassystemen. Maar op de huisshow Intech – die eind mei digitaal plaatsvond – heeft het Duitse technologiebedrijf voor de eerste keer een geautomatiseerd systeem voor lichtbooglassen gepresenteerd. De bediening van deze TruArc Weld 1000, die is uitgerust met een cobot, is volgens Trumpf zo eenvoudig dat de klant de ingebruikname van deze lascel met behulp van video-tutorials binnen enkele uren voor elkaar heeft.

De cel is uitgerust met een cobot. Nadat de bediener deze met de hand over een onderdeel heeft geleid, voert de cobot aansluitend de lasnaad automatisch uit. Daarbij werkt hij volgens Trumpf duidelijk efficiënter dan handmatig mogelijk zou zijn. Trumpf reageert met dit systeem op het toenemende tekort aan arbeidskrachten en maakt het eenvoudiger voor bedrijven om in te stappen in het geautomatiseerd lassen. De TruArc Weld 1000 voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, is CE-conform en werd extra door TÜV Oostenrijk getest.

Eenvoudige bediening

In tegenstelling tot de gebruikelijke industriële robots kan de bediener de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden. Trumpf heeft de cobot uitgerust met een bedieningspaneel waarmee de gebruiker punten onderweg en de begin- en eindpunten van de lasnaad opslaat en zo het programma maakt. De besturing van de cobot ontvangt bovendien sjablonen voor de lasprogramma’s en lasparameters, bijvoorbeeld voor verschillende plaatdikten. Samen met het bedieningspaneel aan de lastoorts vereenvoudigt dit de robotprogrammering aanzienlijk. Programmeren en lassen kunnen gebruikers met de TruArc Weld binnen enkele minuten. Voor de bediening is volgens Trumpf nauwelijks voorkennis nodig.
Veel onderdelen die gebruikers met de hand lassen, kunnen met de TruArc Weld 1000 automatisch worden bewerkt. Dankzij de tijdbesparende programmering loont dit zich al bij kleine seriegroottes en enkelstuks – ook als de delen slechts een korte lasnaad hebben. De TruArc Weld 1000 realiseert reproduceerbare rechte lijnen gelijkmatige lasnaden, vermijdt spetters en zorgt zo voor een hoge bewerkingskwaliteit.

De bediener kan de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden.

De bediener kan de cobot met de hand over het werkstuk bewegen. Geïntegreerde sensortechniek zorgt ervoor dat hij zich eenvoudig laat leiden.

Scheidingswand

Binnenin de TruArc Weld 1000 zit een scheidingswand, die omhoog en omlaag kan worden gedaan. Op deze manier kunnen gebruikers het werkbereik delen en ofwel één groot deel (één stations operatie) of meerdere kleine delen lassen (twee stations operatie) In de één stations operatie last de cobot bouwdelen met een formaat tot maximaal 2000x600x600 mm. Al naar gelang de afmeting zijn andere breedte en lengte verhoudingen mogelijk. In de twee stations operatie bewerkt de TruArc Weld 1000 kleinere bouwdelen met een formaat tot 600x600x600 mm. Om beide stations goed te bereiken pendelt de cobot langs een lineaire as tussen twee posities. Terwijl hij op een plek last, kan de bediener aan de andere kant een onderdeel instellen. Hiervoor kan het robotprogramma automatisch van het ene station op het andere worden overgedragen.

Video-tutorials

De ingebruikname van de lascel kan de klant met behulp van video-tutorials in enkele uren zelf regelen. Van de draadspoel tot de lasparameters is de installatie uitgerust met alle noodzakelijke features om met het lasproces te starten. Live aanwezig zijn bij een training is voor de machinebediener niet nodig. De video-tutorials bevatten alle informatie die nodig is om de lascel snel te leren programmeren en bedienen.

Bij deze stalen console last de cobot een 25 mm dikke plaat op een gebogen plaat van 8 mm met in totaal vijf lasnaden. De programmering gaat zo snel dat dit bij seriegrootte 1 al loont.

Bij deze stalen console last de cobot een 25 mm dikke plaat op een gebogen plaat van 8 mm met in totaal vijf lasnaden. De programmering gaat zo snel dat dit bij seriegrootte 1 al loont.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

18-10 De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Verbinden

Slimme robot Trumpf berekent zijn lastraject en programmeert zichzelf

30-08 “Met onze oplossing programmeert de lasrobot zichzelf. Dit maakt het voor gebruikers veel gemakkelijker…

Automatisering

Trumpf lanceert nieuwe trackingsoftware voor productie

28-08 “Met Coriva kunnen gebruikers hun volledige productie in realtime volgen zonder te investeren in…

Plaatbewerking

Jacfriesland heeft met nieuwe Trumpf laser vier primeurs!

17-07 “Het is dus een machine met maar liefst vier primeurs”, vertelt Renze de Graaf…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?