Voor nog meer flexibiliteit en veiligheid bij het kernboren

0

FEIN heeft de reeks magneet-kernboormachines van de vermogensklasse Universal uitgebreid met nieuwe modellen: de KBU 35 PQ met FEIN QuickIN-kernboorhouder en de KBU 35 PQW met ¾ inch Weldon-kernboorhouder. De magneet-kernboormachines met rechts-/linksdraaien-functie boren diameters tot 35 mm bij boordieptes tot 50 mm en zijn universeel inzetbaar voor alle boorwerkzaamheden: kernboren, spiraalboren, tappen, verzinken en ruimen. Het toerental kan elektronisch in vijf standen tot 130 omwentelingen per minuut worden gereduceerd.

Naast de flexibele bediening heeft FEIN de veiligheid van de machine nog meer op de voorgrond geplaatst. Productmanager Christian Kreb licht toe: “Gebruikers die voortdurend verticaal of in de hoogte gaten moeten boren – bij stalen balken of bovenhands bij bruggen – hebben veel behoefte aan arbeidsveiligheid.” Als iemand per ongeluk de stekker uittrekt, kan de machine met een elektromagneet omlaag vallen. Daarom zijn de nieuwe kernboormachines voorzien van een permanente magneet: “Ook onafhankelijk van de stroomvoorziening is zodoende de magneethoudkracht gewaarborgd”, aldus Kreb.

Handmatig voormagnetiseren
De gebruiker kan de permanente magneet handmatig voormagnetiseren, dat wil zeggen: hij stelt de mechanische hendel op 30 procent in, waardoor de magneet het eigen gewicht van de machine al kan houden. Dan plaatst hij de machine op het werkstuk, dus afhankelijk van toepassing bijvoorbeeld bovenhands. Daarna stelt hij deze op de boorplek af en schakelt vervolgens de permanente magneet met de mechanische hendel op een houdkracht van 100 procent in. Pas na deze fixering van 100 procent kan de machine worden gestart. Toch is het omwille van de veiligheid absoluut noodzakelijk om de magneet-kernboormachine daarnaast met een spanriem te zekeren.

Veel power en groot slagbereik
De KBU 35 PQ heeft een motor met hoog vermogen van 1010 watt. Deze kan traploos en zonder gereedschap door de klemhendel op de boormotor worden versteld. Hierdoor kan het slagbereik vergroot of afhankelijk van toepassing verkleind worden. Zo kunnen desgewenst korte en ook lange boren worden ingezet. De nieuwe magneet-kernboormachine is zodanig ontworpen dat gebruikers deze veelzijdig kunnen gebruiken: zo kunnen ze de kernboren met behulp van het FEIN snelwisselsysteem zonder gereedschap eenvoudig wisselen en de lichte machine met een gewicht van 12,5 kilogram op vele plekken gebruiken. Als de gebruiker zich bijvoorbeeld stoort aan het voedingshandwiel aan de rechterkant van de machine, dan kan hij dit aan de linkerkant aanbrengen. De motorkabel van de nieuwe kernboormachines beweegt flexibel mee, het maakt niet uit op welke manier de gebruiker de machine gebruikt: of hij de boormotor nu naar onder of boven beweegt. Dat wil zeggen: de draaibare motorkabel-beschermslang vermindert het risico dat de gebruiker per ongeluk met de machine aan het werkstuk blijft hangen.

Groot slagbereik voor het gebruik van lange boren.

Haarfijn aanzetten
Om de machines haarfijn uit te lijnen, beschikt de machine over een comfortabele aanduiding van de magnetische kracht op de bovenkant van de boormotor. De intuïtieve bedieningselementen zijn eenvoudig te hanteren. Een geïntegreerde geheugenfunctie slaat het laatst ingestelde toerental op en dit kan voor werken in serie willekeurig vaak weer worden opgevraagd. Als de machine met een houdkracht van honderd procent op het werkstuk is vastgezet, signaleert de machine dit met behulp van een groen licht dat permanent brandt. Als er sprake is van een belemmering van de houdkracht, begint het licht te knipperen. Voor zover de machine toch mocht kantelen of wegglijden, stopt een kantelsensor van de boormotor de machine binnen enkele seconden. Bij de levering van de magneet-kernboormachine KBU 35 PQ zijn inbegrepen een centreerstift met een diameter van 6,35 mm en een lengte van 100 mm, contactbeveiliging, spanriem, haak voor het verwijderen van de spanen en een FEIN koffer.

Magneet-kernboormachines in vijf vermogensklassen
De eisen van eindgebruikers aan functionaliteit, prijs en vermogen zijn net zo verschillend als de werkzaamheden die ze elke dag verrichten. Daarop heeft FEIN gereageerd met in totaal vijf vermogensklassen, te weten Mobile, Economical, Compact, Universal en Automatic. Tot de vermogensklasse Mobile behoort de KBH-serie met kernboormachines die gebruikers flexibel en met de hand geleid kunnen bedienen. De Economical-klasse biedt magneet-kernboormachines met een basisfunctionaliteit die in het lagere prijssegment zijn ingedeeld. Eveneens in de portfolio zitten magneet-kernboormachines van de Compact-klasse; hierbij is de grootte geoptimaliseerd en deze kunnen door de metaalbewerker zelfs in het lijf van een stalen draagbalk worden gebruikt. Magneet-kernboormachines van de Automatic-vermogensklasse beschikken over een volautomatische boorvoeding die efficiënt werken garandeert. De KBU 35 PQ met 1 versnelling en krachtige slag behoort tot de Universal-klasse die door een breed spectrum aan functionaliteiten veel toepassingsmogelijkheden biedt en met de KBU 110-4 M boordiameters tot 110 mm bereikt.

Voormagnetiseren van de permanente magneet met mechanische hendel.