Week van Veilig en Gezond Werken van start

De zesde Week van Veilig en Gezond Werken is maandag van start gegaan met de eerste stop van de 5xbeter Roadshow bij DAF Trucks in Eindhoven. Dit jaar staat het evenement in het teken van schadelijk geluid.

De hele week organiseert 5xbeter verschillende feestelijke activiteiten door het hele land. Duizenden werknemers en bedrijven in de metaal doen mee en schenken een week lang extra aandacht aan veilig en gezond werken. Op 22 juni sluit 5xbeter de Week af met haar jaarlijkse congres.

Schadelijk geluid
Het centrale thema is schadelijk geluid. Gehoorschade treedt geleidelijk op, maar is nooit meer te genezen. Als ons gehoor minder wordt, kan dat leiden tot lichamelijke en psychische reacties zoals hartkloppingen, nerveusheid, slecht slapen en verhoogde bloeddruk. Bij voortzetting van de blootstelling aan schadelijk geluid wordt het uiteindelijk vanzelf helemaal stil. Gehoorschade leidt ook tot een hogere kans op ongevallen op de werkvloer. Onderzoekers van onder andere Yale hebben zes jaar lang ruim 8.000 productie- en onderhoudsmedewerkers bij een aluminiumfabriek gevolgd. Hieruit bleek dat werknemers met tinnitus én gehoorverlies in de hoge tonen 25% meer kans hebben op een ongeval op het werk.
Met de Week van Veilig en Gezond Werken en het congres ‘Het wordt vanzelf stil’ op 22 juni staat 5xbeter extra stil bij de risico’s van schadelijk geluid op de werkvloer. 5xbeter ondersteunt het gesprek tussen werkgevers en medewerkers over schadelijk geluid en biedt hulpmiddelen om schadelijk geluid op de werkvloer aan te pakken.

5xbeter Roadshow
Met de 5xbeter Roadshow worden in vijf dagen vijf bedrijven aangedaan, bedrijven die inspiratie en best practices bieden op het gebied van veilig en gezond werken. Iedereen die in de metaal werkt is welkom een bezoek te brengen aan de 5xbeter Truck. Tijdens de Roadshow is er een programma van workshops, quizzen, rondleidingen en regiobijeenkomsten bij de volgende bedrijven:
• 15 juni: DAF Trucks Eindhoven
• 16 juni: Panelen Holland, Oosterwolde
• 17 juni: RAVO, Alkmaar
• 18 juni: Vink Systemen, Katwijk
• 19 juni: BVMT, Delft

22 juni: 5xbeter Congres
5xbeter sluit de Week van Veilig en Gezond Werken 22 juni af met het congres ‘Het wordt vanzelf stil’. Van 10.00 tot 16.00 uur is er in Radio Kootwijk een interactief programma rond het thema schadelijk geluid. Tijdens het congres gaat de nieuwe 5xbeter Film ‘Schadelijk geluid? Het wordt vanzelf stil’ in première. Naar aanleiding daarvan delen verschillende bedrijven hun ervaringen met het terugdringen van schadelijk geluid en vertellen de Verbetercoaches over hun praktijk. Daarnaast geven de Verbetercoaches een blik op wat 5xbeter de komende periode te bieden heeft. Televisiepresentator, talentscout en coach Henkjan Smits sluit het congres af met zijn persoonlijke verhaal over de gevolgen van lawaaidoofheid. Aanmelden voor het congres ‘Het wordt vanzelf stil’ kan via deze link.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Lawaai staat centraal in Week van Veilig en Gezond Werken

23-04 De Week en het Congres van Veilig en Gezond Werken staan dit jaar in…

Geen categorie

Stille fabriek is goed voor productie

18-09 Ecophon werkt samen met Teensma en Acour om een rustige, veilige en hygiënische werkomgeving…

Geen categorie

5xbeter lanceert procedure Werken in besloten ruimten

02-04 5xbeter, het gezamenlijke project van werkgeversorganisaties en vakbonden in de metaal ter verbetering van…

Geen categorie

Plaatwerkers Fritsie en Hans houden elkaar in de gaten

25-02 De jonge plaatwerker Fritsie en zijn ervaren collega Hans spelen de hoofdrol in een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV