Werkgevers willen in nieuwe cao ruimte voor maatwerk oudere werknemer

De nieuwe cao Metaal & Techniek moet voldoende ruimte bieden voor maatwerk voor de oudere werknemer. Dat hebben de werkgevers deze week benadrukt tijdens de tweede onderhandelingsdag. De bonden stellen vast dat de onderhandelingen niet erg zijn opgeschoten: “Er ligt nog geen enkel concreet loonbod.”

De cao moet effectief toegerust zijn op het ontzien van de oudere werknemers, zo menen de werkgevers. “Onze werkgevers blijven graag gebruik maken van de kennis, expertise en ervaring van de oudere werknemer. Die moet fit en productief de eindstreep halen. Het verder ontwikkelen en implementeren van beleid voor duurzame inzetbaarheid in de komende cao-periode is voor werkgevers dan ook van groot belang”, zei Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, na afloop van de tweede onderhandelingsronde.

Specifieke maatregelen

Werkgevers zijn van mening dat de cao op vele vlakken afgerond is en veel zaken op bedrijfsniveau kunnen worden geregeld waardoor meer maatwerk mogelijk is. Follon: “Duurzame inzetbaarheid geldt voor alle generaties. En daarbinnen zouden specifieke maatregelen moeten worden getroffen voor ouderen die daadwerkelijk ontzien moeten worden of waarvan we niet kunnen verwachten dat ze op dezelfde voet verder kunnen.”

RVU-regeling

Vakbonden willen dat de cao’s de mogelijkheid moeten bieden om oudere werknemers drie jaar voor hun AOW te laten uittreden via de zogeheten Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU-regeling). “Werkgevers zetten in op het effectiever maken van huidige regelingen en duurzame inzetbaarheid. De RVU is alleen bespreekbaar als het in balans is met andere maatregelen. We zullen na moeten denken over de wijze waarop we onze oudere werknemers fit, vitaal en productief kunnen blijven inzetten. Het verder stapelen van regelingen schaadt de arbeidsmarktpositie van de oudere werknemer. De discussie moet verder gevoerd worden over de effectiviteit van de ouderenregelingen”, aldus Follon.

‘Werkgevers blijven vaag’

FNV Metaal constateert dat de onderhandelingen niet erg opschieten. “De werkgevers blijven namelijk erg vaag over wat ze willen afspreken, terwijl wij toch heel duidelijke voorstellen op tafel hebben gelegd. Als ze zo vaag blijven, is er op deze manier voor 1 oktober geen nieuwe cao.” De werkgevers willen volgens FNV Metaal vooral uitruilen. “Ze willen praten over de zware beroepen regeling, máár dan moet er iets anders af. Zo willen ze bijvoorbeeld de ontziemaatregelen versoberen en het recht op het Generatiepact schrappen. En ook ligt er nog geen enkel concreet loonbod.”

De volgende onderhandelronde is 14 september. “De werkgevers hebben vrijwel al onze voorstellen afgewezen en moeten dan dus wel met iets komen”, aldus FNV Metaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Personeel en Opleiding

Werkgevers doen ‘stevig’ eindbod voor nieuwe cao’s Metaal & Techniek

15-04 UPDATE:      Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers…

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Personeel en Opleiding

Afschaffing jeugdlonen heet hangijzer aan cao-tafel

18-03 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie spreken van een impasse. Volgens hen weigeren…

Personeel en Opleiding

CNV: ‘Werknemers metalektro hebben inhaalslag te maken’

11-03 De bond gaat de cao-onderhandelingen, die op 21 maart starten, in met een inzet…

Personeel en Opleiding

Uitdagingen arbeidsmarkt belangrijk thema bij cao-gesprekken

19-02 “Allerlei factoren, zoals netcongestie, stikstofproblematiek, conflictsituaties in de wereld en de terugvallende wereldhandel, zorgen…

Personeel en Opleiding

FNV wil per 1 april 10% meer loon in nieuwe cao Metaal & Techniek

09-02 Dit staat in de voorstellenbrief die FNV Metaal heeft gestuurd naar de Federatie Werkgeversorganisaties…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV