‘Wijzer met IJzer’ gaat internationaal

0

In het Ketelhuis van het DRU cultuurpark in Ulft vindt van 7 tot en met 15 mei voor de vierde maal ‘Wijzer met IJzer’ plaats. Dit jaar kent dit project waarbij leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen kennis maken met de techniek een internationale aanpak.

Een Euregionale samenwerking met de Duitse stad Alpen heeft geresulteerd in de deelname van 75 leerlingen van de Gemeinschaftshauptschule en de Real- en Sukandarschule en 550 leerlingen uit de Gemeente Oude IJsselstreek. Tijdens het project wordt deelgenomen aan smeden, bronsgieten en aluminium bewerken. Deze activiteiten laten de oude tijden van de DRU weer herleven.

Onder begeleiding van vakbekwame, gediplomeerde smeden wordt er een sleutelhanger gesmeed. De Duitse bronsgieter Volker Allexi gaat, samen met studenten van de Bedrijfstakschool Anton Tijdink, met elke leerling een bronzen amulet gieten. Ook wordt er aluminium bewerkt, zoals boren, het logo van ‘Wijzer met IJzer’ in het plaatje persen en de eigen naam door middel van slagletters aanbrengen.

Op de woensdagmiddagen zullen studenten van de Bedrijfstakschool Anton Tijdink en Aus zu Bildende van de firma Lemken uit Alpen, producent van aangehangen landbouwwerktuigen met 1200 medewerkers, aanwezig zijn. Op zaterdag 10 en zondag 11 mei verzorgt Volker Allexi een masterclass vormen en gieten. Hij zal brons en aluminium gieten. Zaterdag 10 mei komt de Heimatverein uit Menzelen een bezoek brengen aan het Ketelhuis voor een rondleiding en uitleg over het DRU terrein.

Mondra Opleidingen uit Andelst heeft de gehele organisatie op zich genomen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Euregio, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Metaal en Jeugd, Provincie Gelderland, Gemeente Alpen, Boei en de diverse andere ondersteuners.

Meer informatie op de website www.mondraopleidingen.nl.