Hoog niveau bij diploma-uitreiking STODT

Begin juli vond in Hengelo de halfjaarlijkse diploma-uitreiking plaats voor de BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg) van STODT Toekomsttechniek en ROC van Twente. Het niveau van de gediplomeerden lag hoog, constateerden Jeroen Rouwhof van STODT en Jos Toebes van het ROC van Twente. Dat moet ook wel, want in de Smart Industry van vandaag en morgen komt de lat steeds hoger te liggen. Productieautomatisering en slim produceren, daar draait het om.

In de Gieterij, het industrieel erfgoed van Stork en de thuisbasis van STODT en ROC van Twente werden liefst 47 diploma’s uitgereikt aan een dit keer relatief jonge groep, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. BBL’ers kiezen na een aantal jaren werkervaring voor een vervolgopleiding, waarbij ze vier dagen per week werken en één dag ‘naar school gaan’. Van de diploma’s waren er 23 op niveau 3, merendeels voor de versnelde, eenjarige opleiding Sprint BBL 3 Allround verspaner CNC. Op het hoogste niveau, BBL 4, waren er twintig diploma’s voor de opleiding Moderne productietechnologie en vier voor Mechatronica. De meeste gediplomeerden kwamen uit het oosten, maar er waren er ook vier uit Zuid-Nederland. De laatste jaren trekken de STODT-opleidingen steeds meer deelnemers uit heel Nederland. Sommige opleidingen worden in tweewekelijkse blokken van twee dagen gegeven, waarbij deelnemers van verder weg tussendoor nabij Hengelo kunnen overnachten.

Hoog niveau
De diploma’s werden uitgereikt door Jeroen Rouwhof, directeur van STODT Toekomsttechniek, en Jos Toebes, directeur van het MBO College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek van het ROC van Twente. Zij constateerden dat het niveau van de gediplomeerden hoog lag. Dat heeft onder meer te maken met de opkomst van het fenomeen zij-instromers, mensen met een niet-technische of niet-afgeronde opleiding. Doordat zij al een vervolgopleiding geheel of gedeeltelijk hebben gevolgd, hebben zij een bepaald abstractieniveau ontwikkeld dat bij de reguliere technische instroom nog minder aanwezig is.
Tekenend voor het hoge niveau is ook de samenwerking van STODT met de Leidse instrumentmakers School (LiS) voor de opleiding tot research-instrumentmaker. Eén deelnemer ontving een certificaat van STODT en zal volgende week bij de LiS zijn diploma uitgereikt krijgen. In aanvulling op de opleiding bij de LiS verzorgde STODT aanvullende modules voor onder meer slijpen, draad/zinkvonken, CNC-verspaning en mechatronica. Het was een intensief traject, maar dit is wel de toekomst van opleiden op een gecombineerd, hoog niveau.

Smart Industry
Opmerkelijk was verder dat liefst vier of vijf van de gediplomeerden gaan deelnemen aan de landelijke VakkanjerWedstrijden. Het doel van deze wedstrijden is de vaktrots, het vakmanschap en de instroom van jonge technici een boost te geven. Want, zoals ook Rouwhof en Toebes bij de diploma-uitreiking vertelden, er is sprake van een aanhoudend tekort aan goed opgeleide technici. Zij onderstreepten daarom het belang van techniekpromotie en van goed opleiden. Zeker omdat de maakindustrie in Nederland zich steeds meer ontwikkelt tot een Smart Industry. Daarin draait het om productieautomatisering en slim produceren en dat vraagt van medewerkers naast vakmanschap nieuwe competenties.

Nieuwe HBO-module Mechatronica
Smart Industry betekent ook dat met het behalen van een diploma op BBL-niveau 4 medewerkers van industriële bedrijven nog niet zijn uitgeleerd. In de praktijk blijkt echter dat de stap naar een nog hoger niveau, een voltijds HBO-opleiding voor bijvoorbeeld Mechatronica, vaak te groot is. Voor wie toch wil doorgroeien of verbreden in zijn of haar huidige functie, heeft STODT de HBO-module Mechatronica ontwikkeld, die in één jaar in deeltijd is te volgen.
De module koppelt de HBO theorie aan de praktijk en de inhoud is gebaseerd op een uitgebreide behoeftepeiling bij bedrijven. Als prioriteiten kwamen naar voren leren analyseren (van complexe storingen en problemen in producten en processen) en communiceren tussen de verschillende disciplines. Deze twee onderwerpen beslaan twee derde van de module; het derde deel betreft praktijkcasessen. Op 30 september begint de eerste groep, met zestien deelnemers. Tot de doelgroep behoren engineers en de betere monteurs, die naar een HBO functie toe groeien en een ‘helikopter view’ op de bedrijfsvoering willen ontwikkelen. Er zijn nog plaatsen vrij.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Industrie staat te springen om breed inzetbare mechatronisch ingenieurs

11-05 Mechatronica is onmisbaar voor de industrie. Het komt overal terug. Denk aan robots, productielijnen…

Toeleveren

Productiesysteemintegrator Tegema in Finse handen

14-09 Tegema is overgenomen door het beursgenoteerde Finse Etteplan. Bij Tegema werken 100 experts in…

Toeleveren

Systeemarchitect VDL eerste fellow aan Universiteit Twente

17-07 Jaap Brand (41), systeemarchitect bij VDL ETG Technology & Development in Almelo, is aangesteld…

Automatisering

MTA opent productielocatie in India

20-05 Ter uitbreiding van de (flexibele) productiecapaciteit richt MTA uit Helmond een vestiging in India…

Personeel

Oostelijke hightech samenwerking naar hoger niveau

18-12 Onder de naam T-Valley krijgt Mechatronica Valley Twente nieuw leven ingeblazen met een bredere…

Personeel

STODT opent tweede opleidingscentrum in Best

07-08 STODT Toekomsttechniek, aanbieder van technische opleidingen voor de maakindustrie, heeft in het Noord-Brabantse Best…

Personeel

Gouden handjes op een hoger niveau

03-09 De nieuwe HBO-module Mechatronica van opleidingsinstelling STODT Toekomsttechniek in Hengelo is medio juli afgesloten…

Automatisering

Opwindende tijden voor de robotindustrie

07-06 Alle belangrijke robotfabrikanten zijn van de partij op de Automatica, de internationale vakbeurs voor…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021