Wilvo bezorgt Prima Power een daverende uitsmijter

0

Prima Power beleefde een uitstekende Techni-Show met een daverende uitsmijter. Een uur voordat de beurs de deuren sloot kocht Louis Vosters, algemeen directeur van Wilvo Metaalbewerking in Bergeijk, de grote Shear Genius installatie die bij Prima Power op de stand stond. Deze machine zal in de zomer bij Wilvo worden geïnstalleerd.

De Shear Genius is een volledig servo-elektrisch machineconcept, met ponsen en knippen in één machine. De installatie bestaat uit een platenlift en -transporteenheid, een ponseenheid, een hoekschaar en een sorteereenheid voor kleine, middelgrote en grote plaatwerkproducten. Het systeem reduceert de productiekosten omdat de energiekosten lager zijn, er bespaard wordt op mankracht en vloeroppervlak en er niet geïnvesteerd hoeft te worden in meerdere machines. En dat zijn allemaal aspecten die directeur Vosters van Wilvo aanspreken. “Wij wilden een elektrische machine vanwege de energiebesparing. Maar ook de nauwkeurigheid en de lage onderhoudskosten speelden mee bij onze beslissing.”

Onbemand produceren
Vosters heeft al veel ervaring met geautomatiseerde systemen. Zijn bedrijf beschikt al over negen lijnen, die onbemand ponsen, lasersnijden en kanten. Ook is bij Wilvo al enkele jaren een installatie met een hoekschaar van Finn Power (in 2008 overgenomen door Prima Power) operationeel. “Daar hebben we ontzettend veel productie mee gedraaid”, aldus Vosters. “Het gebruik van een hoekschaar is ons enorm meegevallen. Daarom doen we nu ook deze nieuwe investering. Deze Shear Genius is een heel compleet systeem.”

Beste jaar ooit
Wilvo is vooral actief in het dunne plaatwerk, tot 3 mm dikke uitslagen. Het bedrijf, dat 140 medewerkers telt, levert met name kleine tot middelgrote series aan grotere OEM’ers. “We doen ook veel samengestelde delen”, aldus Vosters.
Omdat Wilvo een heel goed jaar achter de rug heeft, wordt nu opnieuw geïnvesteerd in uitbreiding van het machinepark. “2013 was voor ons het beste jaar ooit”, zegt Vosters. “En de orderintake tot dusverre in 2014 ligt boven die van vorig jaar. We merken gewoon dat de markt momenteel veel positiever is dan een tijdje geleden.”
Wilvo boekt in deze markt succes door verregaande automatisering in combinatie met veel vakmanschap. Vosters: “Zo kun je concurreren. De trend van reshoring, waarover momenteel veel wordt gesproken, merken wij heel duidelijk. We halen steeds meer werk terug dat voorheen werd uitbesteed naar lagelonenlanden.”

Geslaagde beursdeelname
Voor Prima Power betekende de verkoop van de Shear Genius aan Wilvo een prachtig slot van vier succesvolle Techni-Show dagen. “Onze beursdeelname was sowieso al geslaagd”, zegt sales manager Lieven Louagie. “De gesprekken die we met onze bezoekers hebben gevoerd waren erg goed. Twee jaar geleden was de stemming veel negatiever. Toen kregen we ook wel aanvragen, maar daar kwam niks uit. Nu hebben we het gevoel dat al die aanvragen echt iets gaan opleveren.”