Zantech vergroot buislasercapaciteit

0

Als eerste plaatbewerkingsbedrijf ter wereld heeft Zantech in Oss de beschikking gekregen over een Mazak 3D Fabri Gear MKII 400 buislasersnijmachine. Deze machine snijdt een brede range van buis- en kokermateriaal, zowel rond, vierkant, rechthoekig als driehoekige vormen. De machine bewerkt ook I- en H- balken, C-kanalen en hoeken en klantspecifieke vormen in staal, aluminium en RVS.

Bij Zantech is de nieuwe machine, die in totaal 40 bij 10 meter vloeroppervlak in beslag neemt, de opvolger van de 3D Fabri Gear 300 buislaser. “Die was te langzaam en had beperkingen qua diameters en buislengten”, zegt Bart van der Zande. “De oude machine sneed buis- en kokermateriaal tot een diameter van 300 mm en 200 x 200 mm vierkant tot maximaal 6 meter lengte. De nieuwe machine snijdt diameters tot 406 mm en maximaal 300 x 300 mm vierkant in lengten tot 15 meter.”
De machine kent echter nog veel meer verbeteringen. Hij heeft nog maar één besturing in plaats van twee (voor het snijden en voor het beladen/ontladen), wat de snelheid ten goede komt. De vierklauw pendelt direct naar de positie die hij moet innemen om een volgende buis/koker te kunnen laden. Ook dat betekent minder tijdverlies. Dankzij de Restart mogelijkheid in de software kan de operator het snijproces stoppen als er iets mis gaat, en herstarten op het punt waar het nog net niet fout ging. Graveren is nu een standaard optie in de software en de machine is uitgerust met een mechanische tapunit. Een nieuw automatisch lengtemeetsysteem bepaalt vooraf de exacte lengte van de te snijden lengte.
Mazak levert de nieuwe 3D Fabri Gear MKII met een 2,5 kW of een 4 kW laserbron. Zantech heeft gekozen voor de 4 kW bron. “Ik wil wel lekker door 15 of 20 mm materiaal heen kunnen snijden” verklaart Van der Zande. Hij verwacht extra werk binnen te kunnen halen doordat de nieuwe machine grotere diameters en langere lengtes kan bewerken. De toeleverancier richt zich daarbij, naast het bestaande werk, onder meer op de bouw, olieraffinaderijen en leidingwerk. Van der Zande noemt ook de framebouw, omdat die nauwkeurigheden nodig heeft, die met plasma of autogeen snijden niet haalbaar zijn.