Zantech voert efficiency op met nieuwe lasers en slijpmachine

0

Zantech heeft weer geïnvesteerd in haar lasercapaciteit. Op de buislaserafdeling is een nieuwe Adige LT8 geïnstalleerd en met een Bystronic BySprint Fiber 4020 heeft de eerste fiberlaser zijn intrede gedaan bij de vlakbedlasers. Daarnaast beschikt de plaatbewerkingsspecialist in Oss sinds kort ook over een Loewer slijpmachine, waarmee plaatuitslagen snel en eenvoudig worden ontbraamd, afgerond en van oxidehuid ontdaan.

Bart van der Zande is constant bezig met het optimaliseren van de efficiency in zijn machinepark. Zantech staat er in de markt dan ook om bekend dat het voorop loopt qua lasersnijtechnologie. Het bedrijf installeerde al in 2008 de eerste Adige LT8 buislaser. Dat was de machine waarmee de Italiaanse BLM Groep destijds op de Euroblech zoveel opzien baarde vanwege de snelheid en vooral de flexibiliteit waarmee buismateriaal kon worden bewerkt. Nu heeft deze machine bij Zantech gezelschap gekregen van model 2014, ter vervanging van twee oude buislasers. De nieuwe aanwinst heeft qua afmetingen dezelfde capaciteit als het 2008 model (vierkant-bereik tot 200mm x 200mm, minimale buisdiameter Ø12mm, maximaal Ø220 mm), maar is sterk verbeterd. “Adige heeft op het vlak van gebruiksgemak niet stil gezeten en is er weer in geslaagd dode seconden uit het bewerkingsproces te halen”, zegt Bart van der Zande. “Daardoor boeken we aanzienlijke winst met deze machine.”

Automatische focus
De grootste verbetering is de automatische focus. Omdat bij het piercen en het snijden op de hoeken de adaptieve spiegel wordt versteld, verloopt het snijproces sneller. Belangrijk zijn ook de verbeteringen aan de ontlaadzijde. Model 2008 kan eigenlijk geen buismateriaal met een lengte van 6 meter fatsoenlijk ontladen. De nieuwe machine kan dat wel omdat het afvoerbandje voor ontladen van kort materiaal in hoogte verstelbaar is en daardoor niet in de weg zit bij het ontladen van lang materiaal. Een verbetering is ook de gripper op de ontlaadtafel, welke nu CNC gestuurd is. Deze kan het product niet alleen wegpakken nadat het afgesneden is, maar het ook tijdens het snijdproces begeleiden en eventueel even centreren op de ontlaadtafel. Dit voorkomt het ‘zwabberen’ van lang materiaal op de ontlaadtafel en dat komt de snijnauwkeurigheid ten goede.
Tevens is model 2014 voorzien van een step by step loader. Deze vergroot de mogelijkheden voor het automatisch beladen. De LT8 wordt voornamelijk met hele bundels tegelijk beladen, maar kan (tussendoor) ook worden gevoed met bijvoorbeeld vreemde profielen (zoals c-profielen) of profielen waarvan de lasnaad precies op de juiste positie onder de snijkop moeten worden gepositioneerd. Bij model 2008 kan dat maar met één lengte tegelijk, maar door de step bij step loader met zes lengtes tegelijk. Verder is de software (Nederlandstalig) verbeterd en heeft de machine een groter touchscreen. Bovendien zit het bedieningspaneel op een betere plek, waardoor de operator meer zicht heeft op het werk.

Fiberlaser
De tweede nieuwe aanwinst van Zantech is de BySprint Fiber 4020, de eerste fiberlaser op 4×2 meter formaat die Bystronic in Nederland heeft geleverd. Deze heeft een nog maar 3 jaar oud BySpeed 3015 CO2 lasersnijsysteem vervangen. Van der Zande heeft met volle overtuiging geïnvesteerd in fiberlasertechniek. Zijn bedrijf snijdt met een breed pallet aan lasers alle soorten materialen van dun tot dik en daarin past een fiberlaser uitstekend. Uit de dagelijkse jobs gaat vooral het dunnere materiaal, RVS en aluminium naar de fiberlaser. “Dikker materiaal snijden we veel sneller op onze CO2 lasers”, aldus Van der Zande. “Dat gaan we dus niet op de fiber doen. Waar het om gaat is dat je het juiste werk op de juiste machine doet.”
Hij heeft gekozen voor een groot formaat machine omdat daarvoor steeds meer werk komt. Bovendien is Zantech hierdoor nog flexibeler. En de fiber is natuurlijk flitsend snel. “Eigenlijk te snel. “Je moet met andere gedachten kijken naar je afvaldeeltjes en naar het vastzetten van producten om te voorkomen dat ze gaan kantelen en de kop er tegen aanloopt.”

Van der Zande heeft de fibertechniek van begin af aan op de voet gevolgd, maar heeft er bij zijn vlakbedlasers niet eerder in geïnvesteerd, omdat het snijbeeld hem aanvankelijk niet aanstond. Dat is door de voortschrijdende technologische ontwikkeling echter sterk verbeterd. Nu ziet het gesneden materiaal er gewoon netjes uit.
Voor Zantech is de snijkwaliteit essentieel. Het uitgangspunt in al de jaren is gewoon braamloos snijden. Daarom heeft Van der Zande de komst van een slijpmachine voor nabewerken jarenlang tegengehouden. Maar nu heeft hij toch geïnvesteerd in een Loewer slijpmachine vanwege vraag uit de markt. “We snijden strak, maar voor diverse klanten te strak. Zij willen het materiaal afgerond hebben om te voorkomen dat men zich eraan kan snijden of als voorbereiding op coaten. We hebben gekozen voor een Loewer Diskmaster, in Nederland vertegenwoordigd door Hevami, vanwege de goede prijskwaliteit verhouding en de eenvoud waarmee de schijven gewisseld kunnen worden. De machine is uit te rusten met disks voor ontbramen, afronden en het verwijderen van oxidehuid. Dankzij het handige systeem met klittenband, is het wisselen van de schuurschijven een kwestie van slechts enkele minuten.”