Zitten het nieuwe roken? Kies voor gezond zitten!

0

We weten allemaal dat beweging belangrijk is. Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag in dezelfde houding te staan of zitten. Toch blijkt het in de realiteit moeilijk te zijn om genoeg afwisseling tussen het staan en zitten te krijgen. Vaak laat ons werk het nu eenmaal niet toe. Een oplossing voor dit probleem kan worden gevonden in het kiezen van een ander soort stoel. Kies voor actief zitten!

Bij actief zitten wordt de traditionele bureaustoel-houding vervangen door een actievere zitpositie die tussen het staan en zitten inzit. Op deze manier heb je dus het beste van beide werelden. Een actieve zithouding zorgt voor een optimale ademhaling, doorbloeding, spijsvertering en alertheid. Er zijn meerdere soorten zittingen die een actieve en gezonde zitpositie mogelijk maken, zodat je aan het einde van de werkdag ook nog energie over hebt.

Een zadelzitting of stahulp
Een zadelzitting zorgt ervoor dat je op een gezonde en actieve manier je werk kunt doen. Het is hierbij belangrijk dat de zadelzitting op de juiste hoogte ingesteld staat, zodat de ‘staand-zitten’ positie bereikt wordt. Waar je op een bureaustoel vaak geneigd bent wat onderuit te zakken, zorgt een zadelzitting voor een open heuphoek waardoor je je rug, nek en hoofd als vanzelf recht gaat houden. Het zadel volgt de bewegingen van je bekken, waardoor je spieren in beweging blijven en je tussenwervelschijven niet te zwaar worden belast en ook rustmomenten krijgen.

Past een zadelzitting niet bij je werkzaamheden? Denk dan eens aan een stahulp. Een stahulp kan voor verlichting zorgen wanneer je de hele dag staand werk doet. Een hele dag staan kan zorgen voor stress en hart- en circulatiestoornissen. Een stahulp neemt weinig ruimte in én biedt ondersteuning terwijl je je benodigde staande positie behoudt. Zo zorgt een stahulp ervoor dat je tot 60% minder druk op je benen en voeten uitoefent. Een hele verlichting voor je lichaam.

De Swopper
Met zijn verende zitting en het ontbreken van rug- en armleuningen zorgt een Swopper ervoor dat een statische zithouding wordt voorkomen. Waar een traditionele bureaustoel je bewegingen vaak tegenhoudt, motiveert de Swopper je juist te bewegen. De 3D-technologie van de zitting zorgt ervoor dat alle bewegingen (zijwaarts, vooruit en achteruit) van het lichaam worden gevolgd. Deze bewegingen trainen de rug en verbeteren de doorbloeding. Daarnaast zorgt ook de Swopper ervoor dat de tussenwervelschijven niet te zwaar belast worden en hun elasticiteit behouden.

Het zitten op een actieve zitoplossing zal in het begin even wennen zijn, aangezien de spieren in de rug hier niet aan gewend zijn. Na een paar weken zal je echter merken dat de rugspieren versterkt zijn en soepeler bewegen!

Dit is een bijdrage van Martendo Stoelen in Rijen.