Ontwikkelingen om veilig te werken in de metaalindustrie

De metaalindustrie gaat belangrijke ontwikkelingen door op gebied van energietransitie. Met doelstellingen om in 2050 volledig energieneutraal te zijn, ligt hier een belangrijke opgave voor diverse grote spelers.

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een RI&E te hanteren vanuit de ARBO wet en na te leven (de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie).

Maar ook op gebied van een veilig werkklimaat staat de branche nooit stil. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van veilig werken?

Veilig werken in een breed scala aan bedrijfsprocessen

Als een van de grootste industrieën binnen Nederland staat de metaalindustrie bekend om zijn grote diversiteit aan processen en activiteiten, zoals de verwerking en bewerking van grondstoffen en het productie en fabricageproces hiervan. Veiligheid voor werknemers staat daarbij mede centraal, want een ongeluk zit in een klein hoekje. De risico’s zijn namelijk groot op de werkvloer, aangezien werkzaamheden gepaard kunnen gaan met het werken aan zware machines, hete metalen, chemische stoffen en andere potentieel gevaarlijke omgevingen.

De laatste ontwikkelingen om veilig te werken in de metaalindustrie richten zich op verschillende aspecten in de sector, zoals technologische vooruitgang, training, regelgeving en het creëren van een veiligere werkomgeving.

RI&E binnen de metaalindustrie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een RI&E te hanteren vanuit de ARBO wet en na te leven (de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Hierin worden bedrijfsprocessen opgenomen en risico’s in kaart gebracht. Vervolgens worden deze geëvalueerd, waarop gepaste maatregelen getroffen moeten worden door het bedrijf. Deze moeten worden nageleefd en worden periodiek getoetst door een door de ARBO erkend toetsingsbedrijf. Veiligheid voor werknemers binnen de metaalindustrie wordt gewaarborgd door de RI&E voor de betreffende sector.

Apparatuur en werkomgeving

Binnen de RI&E zijn vele richtlijnen en wettelijke regels te vinden voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dit kan gaan om het gebruik van uitsluitend gecertificeerde rolsteigers, tot het gebruik van beveiligde zware machines Het is dus voor metaalbedrijven zaak zich volledig toe te rusten op door de ARBO erkende veilige werkmethodes en reglementen.

Training en certificering van personeel

Het trainen en de certificering van personeel vormt een belangrijk onderdeel binnen de RI&E. Werknemers moeten dan ook in sommige gevallen verplichte cursussen volgen en certificaten behalen voordat zij aan het werk mogen. Denk hierbij aan bepaalde lascertificaten, het VCA certificaat wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu, maar ook het certificaat om rolsteigers te mogen opbouwen voor specifieke werkzaamheden.

Daarnaast is het verplicht om een BHV’er te allen tijde op de werkvloer aanwezig te hebben (Bedrijfshulpverlener), deze moet onder andere EHBO cursussen volgen en up to date blijven over hulp verlenen op de werkvloer. Het is handig om meerdere personen BHV’er te maken, aangezien er altijd iemand aanwezig moet zijn onder de werknemers met dit certificaat.

Ook vergt de omgang met zware machines soms het behalen van een certificaat. Vaak wordt deze cursus aangeboden door de fabrikant van de zware machines, maar ook overheidsinstanties kunnen dit aanbieden.

Preventiemedewerker

Het actualiseren en de uitvoering van de RI&E wordt idealiter uitgevoerd door een preventiemedewerker die gespecialiseerd is omtrent veiligheid op de werkvloer, van fysieke tot emotionele veiligheid. De preventiemedewerker vormt meestal een onderdeel van de afdeling personeelszaken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Praktische handreiking voor veilig werken in MKB-metaal

13-05 Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun lidbedrijven een praktische handreiking opgesteld voor de…

Werkplaatstechniek

Hendrik Veder Group zet juist nu in op veilig werkgedrag

15-04 Hendrik Veder Group gaat een samenwerking aan met Tagpoint Training om ook tijdens de…

Toeleveren

Explosieveiligheidsdocument nodig?

15-12 PKM, adviseurs voor de metaal- en technische sector, heeft een telefonische check in het…

Toeleveren

Geslaagde beurs voor CE-Ester

01-11 Een breed scala aan oplossingen op het gebied van keuringen en machinebeveiliging; dat presenteerde…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Personeel en Opleiding

Veilig werken bij Heras

29-07 Heras, totaalleverancier in perimeter protection, is er met uiteenlopende maatregelen in geslaagd om de…

Personeel en Opleiding

Zitten het nieuwe roken? Kies voor gezond zitten!

26-07 We weten allemaal dat beweging belangrijk is. Mensen zijn niet gemaakt om de hele…

Werkplaatstechniek

Minder ongelukken door slimme schoenzolen

11-06 Atos en startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen gelanceerd die klachten aan het bewegingsapparaat…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?