Zomerschool Brainport trekt internationaal talent

0

De internationalisering van Brainport Eindhoven krijgt deze week een extra impuls tijdens de derde editie van de Young Brainport Summer School (YBSS). Veertig begaafde jongeren uit 22 verschillende landen (wereldwijd) worden ondergedompeld in alle innovatieve bedrijvigheid en cultuur van de stad en regio.

Het doel van deze leerzame zomerweek is om deze toptalenten een ‘life-changing experience’ te geven zodat zij als gemotiveerde ambassadeurs verbonden blijven met Brainport Eindhoven. De YBSS 2018 bevat daartoe een bomvol programma waarin kennis en plezier hand in hand gaan. Kennis in de vorm van bedrijfsbezoeken bij onder andere Philips, ASML, Holst Centre & Solliance, Food Tech Brainport en Huijbregts Groep, maar ook demo’s op de TU/e. Plezier zit ‘m vooral in activiteiten als Escape the Maze (waarbij de jongeren Eindhoven leren kennen én eruit moeten ontsnappen), bowlen en boogschieten en een avondje Virtual Reality gaming bij Enversed, Europa’s grootste Virtual Reality Center op Strijp-S.

Geslaagde combinatie

Tijdens de YBSS wordt de al aanwezige passie voor wetenschap en techniek bij de deelnemende talenten (15 tot 18 jaar) extra aangemoedigd door kennismaking met verschillende innovaties, onderwijs- en kennisinstellingen, labs en bedrijven die de regio kenmerken. Gerenommeerde professoren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen nemen de jongeren mee in de wereld van nieuwe technologieën. Ze ervaren bijzondere demo’s, markante bedrijfsbezoeken en uitdagende opdrachten. Daarnaast bevat het programma opmerkelijke sociale activiteiten om de stad en regio beter te leren kennen.

Nieuwe aanwas
Tijdens de YBSS leren de jongeren niet alleen over de vooruitstrevende hightech maakindustrie en het bijzondere ecosysteem in Brainport Eindhoven, maar juist ook over de baanbrekende ontwikkelingen die hier plaatsvinden en hoe de regio zichzelf daarmee wereldwijd in de kijker speelt. “Zo bereikt de regio nieuwe aanwas die nodig is voor de toekomst”, aldus Yvonne van Hest, programmamanager van Brainport Development. “Door de krapte op de technologische arbeidsmarkt hebben veel bedrijven in Brainport Eindhoven nu al een tekort aan goed geschoold personeel. Daarom ligt er een belangrijke opgave om een zo groot mogelijke talentpool te realiseren van studenten uit binnen- en buitenland. De YBSS is een van de manieren om die talentpool te vullen.”

Internationale ambassadeurs
Aan het eind van de week krijgen alle deelnemers een certificaat. Daarmee zwaait de derde lichting internationale ambassadeurs van Brainport Eindhoven af om hun ervaringen te delen met andere potentiële toekomstige kenniswerkers.