2-S biedt doe-het-zelf pakket voor koelsmeermiddelanalyse

2-S Service & Specialties analyseert al jaren de kwaliteit van metaalbewerkingsvloeistoffen bij klanten. Hierbij kunnen metaalbewerkers zelf monsters nemen van de koelsmeermiddelen die ze gebruiken en deze naar de koelsmeermiddelenspecialist in Helmond sturen. Omdat dit tijdens de huidige coronacrisis belangrijker is dan ooit, biedt 2-S deze dienstverlening de eerste keer gratis aan. Wie hiervan gebruik maakt, krijgt bovendien een tube dermatologisch geteste handcrème cadeau.

Periodieke vloeistofanalyse is een onderdeel van het Fluid- en Service Management (FSM) van 2-S, dat veel verder gaat dan het enkel leveren van vaten. Het omvat ook het opstellen van smeerschema’s en werknemers leren omgaan met metaalbewerkingsvloeistoffen. Het ontzorgen van de klant, kostenbesparing en kwaliteitsverbetering staan bij FSM centraal.

Tracebility en gezondheid

Vloeistofanalyse vinden klanten om twee redenen aantrekkelijk. Allereerst is tracebility met name in de hightech sector (halfgeleider-, vliegtuigbouw-, medische industrie et cetera) tegenwoordig essentieel. Dit betekent ook dat te allen tijde aangetoond moet kunnen worden dat de vloeistof in goede conditie is. 2-S kan er met servicerapporten voor zorgen dat de kwaliteitscontrole op dit gebied helemaal in orde is. Daarnaast is vloeistofanalyse aantrekkelijk met het oog op de gezondheid van de medewerkers. Nu, met de coronacrisis, speelt dat helemaal. Iedereen is meer dan ooit gespitst op zijn gezondheid en elk kuchje maakt al achterdochtig. Met vloeistofanalyse kunnen bedrijven aantonen dat de kwaliteit van de vloeistoffen goed is en dat dit niet de oorzaak is van eventuele gezondheidsklachten.
De actie van 2-S om gratis handcrèmes weg te geven heeft ook te maken met de coronapandemie: “Mensen wassen en desinfecteren momenteel heel vaak hun handen. Daarbij is het belangrijk de handen goed te blijven behandelen”, zeggen Henry van Haeff en Paul Meijerink van 2-S. “We krijgen dan ook veel leuke reacties op deze actie.”

Wie voor de eerste keer gebruik maakt van de koelsmeermiddelenanalyse, krijgt een tube dermatologisch geteste handcrème cadeau.

Wie voor de eerste keer gebruik maakt van de koelsmeermiddelenanalyse, krijgt een tube dermatologisch geteste handcrème cadeau.

Doe-het-zelf pakket

Door het coronavirus kunnen de medewerkers van 2-S nog maar mondjesmaat monsters voor vloeistofanalyse nemen bij bedrijven op locatie. “De gezondheid staat natuurlijk voorop. Daarom doen we de monsternames alleen nog op momenten dat het niet druk is, bijvoorbeeld in de avonduren of op zaterdag.” Maar daarnaast kunnen metaalbewerkers zelf monsters nemen en deze opsturen naar 2-S. De koelsmeermiddelenspecialist heeft hiervoor een doe-het-zelf pakket samengesteld, bestaande uit een doos met lege flesjes, etiketten en een flyer met duidelijke uitleg. Het nemen van monsters is op zich heel eenvoudig maar het is wel belangrijk dat het goed gebeurt. De machine moet bijvoorbeeld volledig gevuld zijn met het gebruikte koelsmeermiddel om een goed monster te kunnen nemen. Een flesje moet eerst volledig gevuld en leeg gegooid worden om stroming te creëren in de bak. Daarna moet het  opnieuw voor 90 procent worden gevuld met het definitieve monster. Op het etiket moeten duidelijk de gevraagde gegevens worden genoteerd.

Uitslag en advies

Ook is het belangrijk dat de flesjes direct na monstername worden teruggestuurd naar 2-S; hoe sneller hoe beter de relatie tussen het monster en de werkelijkheid. “Wij adviseren om de flesjes niet vlak voor het weekend maar bij voorkeur op maandag of dinsdag te versturen. We hebben in ons laboratorium namelijk 48 uur nodig voor de analyse. Op donderdag of vrijdag kunnen we dan de uitslag melden.”
Die uitslag gaat gepaard met een advies. “Meestal is het een kwestie van de concentratie verhogen of verlagen”, zegt Van Haeff. “Maar er kunnen ook andere zaken aan het licht komen, waarover we uitgebreid kunnen adviseren.”

Belangstellende metaalbedrijven kunnen het doe-het-zelf pakket om monsters van hun koelsmeermiddelen te nemen bestellen bij 2-S. Het wordt dan per omgaande toegestuurd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

2-S presenteert nieuw oplosmiddel voor dampontvettingsmachines

09-11 Richard Geiss en 2-S zijn eerder dit jaar met elkaar in contact gekomen op…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Kijk nou eerst eens naar koelsmeermiddelen!”

23-11 Rein Vrij (Fuchs Lubricants), Jacob Vermaas (Optimol Lubrication), Pim Hagoort (Hagoort Group), Reinier van Berge…

Verspanen

KMWE kiest voor tussenreiniging met Feroclean

31-08 KMWE werkt voor vrijwel alle high-tech markten, waaronder de semicon-, medical- en luchtvaartindustrie. Omdat…

Toeleveren

2-S benadrukt noodzaak van schoon produceren op Clean

27-04 Aangejaagd door hightech OEM’s zoals ASML, Zeiss, Cern en Thermo Fisher, komt er steeds…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Toeleveren

Huidvriendelijke koelsmeermiddelen in opmars

10-03 Tot nu toe was de effectieve bescherming van de huid voor veel productiemanagers bijzaak,…

Verspanen

Coolant Box mengt en onderhoudt koelsmeermiddel automatisch

03-11 Oude Reimer uit Hilversum brengt met de Coolant Box een nieuw, automatisch meng- en…

Verspanen

Besparing en technische verbeteringen door vloeibaar gereedschap

02-03 Het maken van krullen is voor iedere machinefabriek hoofdzaak. Of het nou gaat om…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?