3D-printer versnelt ontwikkelingsproces Iteq

Iteq Engineering heeft sinds begin dit jaar de mogelijkheid om eenmalige projecten en prototypes helemaal zelf te produceren en assembleren. Ook het gebruik van een 3D-printer in eigen huis heeft het ontwikkelingsproces aanzienlijk verbeterd en versneld.

Iteq Engineering richt zich op het ontwikkelen, re-engineeren, prototypen en productiegereed maken van (sub)–assemblees voor diverse toepassingen in de machine- en apparatenbouw. Het bedrijf is zo’n 5 jaar geleden opgericht als apart bedrijf naast Iteq Industries, producent van industriële fijnmechanische plaatwerkproducten en constructies. Dat gebeurde vanuit een problematiek, die veel plaatwerktoeleveranciers ongetwijfeld herkennen: de tekeningen die de Amersfoortse toeleverancier kreeg aangeleverd, waren vaak van een bedroevend slecht niveau. Niet zelden bleek een door een klant of designbureau aangeleverde machinebehuizing niet te zetten of te lassen.

Maakbaarheid staat voorop
Iteq zag een markt in het verbeteren van deze situatie. Daarbij is het ontwerpproces als het ware omgedraaid. Engineer Martijn Lammers legt uit: “Bij ons staat de maakbaarheid voorop. Wij ontwikkelen vanuit kostprijs, kwaliteit en maakbaarheid. Als dat allemaal in orde is, maken we er een mooi design van.”
Sinds 1 januari kan Iteq Engineering de prototypebouw helemaal zelf doen. Het gaat daarbij over het algemeen om licht industriële machines, zoals transportbanden, parkeerautomaten en sausdispensers. “We kopen gesneden onderdelen in, lassen deze zelf in elkaar en laten ze zelf spuiten en assembleren”, aldus Lammers. “Dan leveren we het prototype op.”

Begin maart was Iteq Engineering deelnemer aan de vakbeurs/congres Rapidpro in Veldhoven, om in contact te komen met engineers, productontwikkelaars en productiebedrijven. Op de stand stond ook een 3D-printer. Iteq had niet de bedoeling om actief het 3D-printen te verkopen, maar wel om te laten zien wat deze technologie brengt. “Wij zetten 3D-printen in om het ontwikkelingsproces te versnellen”, aldus Lammers. “Als we een idee hebben, kunnen we dat grof printen en daarmee komen technische knelpunten snel naar voren. Neem een tandwiel. Het is duur en kost tijd om dat te laten draaien of frezen. Nu maak je gewoon een print en zie je direct of het functioneert of dat er misschien twee of drie tanden bij moeten.”

Snel schakelen
Met de prototypebouw in eigen huis en de 3D-printer kan Iteq Engineering eenvoudig eenmalige projecten en (complexe) prototypes zelf produceren en assembleren. Lammers: “We kunnen een idee/schets helemaal uitontwikkelen en de klant van idee tot plug & play begeleiden. We merken dat klanten het liefst met één partij zaken doen als het gaat om het uitwerken van ideeën. Ook als ze geen, of incomplete tekeningen hebben, kunnen ze gewoon bij ons terecht. We hanteren korte lijnen en kunnen snel schakelen tussen idee, ontwikkeling en prototype. Zo gaat er geen technische kennis verloren door overdrachtsmomenten. Doordat we nu naast engineering, ook zelf de productie doen en er als het ware boven op zitten, kunnen we veel sneller prototypes bouwen. Ook de inzet van 3D-printtechniek is daarbij merkbaar. Hierdoor krijgen we ook steeds meer ervaring en inhoudelijke kennis. Als je snel tekeningen kunt lezen en begrijpen, ook incomplete, kom je sneller tot productie. Klanten zijn echt verrast als ze hun product zo snel in handen krijgen.”

Lammers ziet de kwaliteit van het 3D-printen steeds verder omhoog gaan. Dat komt vooral door de ontwikkeling van het materiaal dat wordt geprint. De kwaliteit daarvan wordt steeds beter. “We hebben al eens een definitieve versie van een machine uitgevoerd met geprinte tandwielen. Wij denken dat de kwaliteit van het printen zo hoog wordt dat het een deel van het eenvoudige draai- en freeswerk gaat vervangen.”
Ondertussen functioneert de combinatie Iteq Engineering en Iteq Industries ( en ook het derde onderdeel Iteq Vietnam) in de praktijk uitstekend. De groep kan klanten zowel met prototypes als seriematig bedienen. “Daarbij voeden wij de productie”, aldus Lammers. “Heel veel producten die wij hebben ontwikkeld, zie je bij Iteq Industries de productie in gaan.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Nieuw 3D-printcentrum Ford ondersteunt productie e-modellen

22-02 Eind dit jaar rolt in Keulen het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford in…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

Intelligente supersnelle camera voorkomt fouten bij 3D-printen

03-10 De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

3D

Start met 3D-printen en lift mee op groeiend marktpotentieel

04-07 Deze infosessie vond plaats bij Poly Products in Werkendam. De bijeenkomst werd georganiseerd met…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021