Aanvragen TEK-vergoeding MKB-bedrijven vanaf 21 maart

MKB-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet kunnen vanaf 21 maart de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen.

Diverse brancheorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie, hebben zich recentelijk hard gemaakt om de TEK-regeling voor elkaar te krijgen.

De TEK-regeling is een tijdelijke tegemoetkoming voor energie-intensieve MKB-bedrijven voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd en loopt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Meer adem

Diverse brancheorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie, hebben zich recentelijk hard gemaakt om de TEK-regeling voor elkaar te krijgen. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgen energie-intensieve MKB’ers meer adem om hun bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken. MKB-ondernemingen bij wie de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen en die voldoen aan de overige voorwaarden van de regeling, ontvangen een vergoeding van maximaal €160.000. De compensatie bedraagt 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs.

Voorwaarden en werking van de regeling

De TEK-vergoeding is bedoeld voor energie-intensieve MKB-bedrijven die voldoen aan de MKB-definitie, met maximaal 249 medewerkers en hoogstens € 50 miljoen omzet en/of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen. Stichtingen, verenigingen en overige instellingen die voldoen aan de voorwaarden kunnen de regeling ook aanvragen. De verwachting is dat enkele tienduizenden bedrijven en organisaties in aanmerking komen.

De subsidie is gebaseerd op gemodelleerde verbruiks- en prijsgegevens en dus niet op het daadwerkelijke gebruik en de actuele prijs van energie. Hierdoor kunnen aanvragen sneller worden behandeld. Het gas- en elektraverbruik wordt mede bepaald aan de hand van het gemiddeld historisch verbruik. Deze gegevens worden opgevraagd bij de netbeheerders. Het minimale deel dat bedrijven zelf betalen, de zogenoemde drempelprijs, is € 1,19 per m³ voor gas en € 0,35 per kWh voor elektriciteit. Voor het berekenen van de subsidie wordt verder gewerkt met een maximale prijs voor gas (€ 3,19 per m³) en elektriciteit (€ 0,95 per kWh). Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK krijgen maximaal 50% van het verschil tussen de drempelprijs en de maximumprijs. Na een positief besluit ontvangen ondernemers binnen twee weken een voorschot. Ondernemers dienen uiterlijk 31 mei 2024 een vaststellingsverzoek in waarna de definitieve subsidie wordt bepaald.

Informatie voor ondernemers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de TEK-regeling uit in opdracht van het ministerie van EZK. Op de website kunnen aanvragen worden gedaan en is meer informatie te vinden. Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel op kvk.nl/energieloket. Op genoemde websites is ook meer informatie te vinden over de subsidies en regelingen waarmee ondernemingen kunnen verduurzamen en energie kunnen besparen.

Aanvragen van TEK is mogelijk van 21 maart 2023 (09.00 uur) tot 2 oktober 2023 (17.00 uur).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Tsjechië biedt maakbedrijven veel kansen

04-07 “Dat wij na vele jaren opnieuw een handelsmissie naar Tsjechië organiseren, komt niet uit…

Bedrijf en Economie

Ruim €270 miljoen voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

08-03 Het totaal beschikbare budget is ruim € 270 miljoen. Vanaf 15 maart kunnen de…

Bedrijf en Economie

Meer budget voor WBSO in 2021

16-09 Het kabinet stelt in 2021 extra budget beschikbaar voor de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet…

Bedrijf en Economie

Metaalunie helpt ondernemers met informatieplicht energiebesparing

06-05 Sinds 19 maart is het RVO – eLoket informatieplicht energiebesparing geopend. Via dit loket…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?