ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies. Als aanvulling op YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots hogere laadvermogens en snelheden. Deze cobots zijn ontwikkeld om nieuwe markten te bedienen waar men minder ervaring heeft met robots en automatisering. Denk bijvoorbeeld aan de elektronicabranche, gezondheidszorg en de logistiek.

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies.

GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne programmeerspecialisten. Dit zal industrieën ontgrendelen met een laag automatiseringsniveau, waarbij gebruikers hun cobot binnen enkele minuten na installatie kunnen bedienen, direct uit de doos, zonder gespecialiseerde training.

“Ons nieuwe cobotportfolio is met de komst van de GoFa en SWIFTI heel divers en biedt het potentieel om werkplekken te transformeren en onze klanten te helpen nieuwe niveaus van operationele prestaties en groei te bereiken”, aldus Sami Atiya, President van ABB’s Robotics & Discrete Automation Business Area. “De cobots zijn gemakkelijk te gebruiken en te configureren en worden ondersteund door ons wereldwijde netwerk van on-line service-experts om ervoor te zorgen dat bedrijven van elke omvang en nieuwe sectoren voor het eerst robots kunnen omarmen.”

GoFa cobot

De gebruiksvriendelijke GoFa CRB 15000 collaboratieve robot is voorzien van intelligente sensoren in elk gewricht om nauwe samenwerking tussen mens en robot te ondersteunen, waardoor een toonaangevend bereik en snelheid mogelijk is voor ladingen tot 5 kg. De nieuwe zesassige cobot is ontworpen om veilig direct en continu naast mensen te werken en is daarnaast eenvoudig te installeren en te gebruiken. Met een bereik van 950 mm en snelheden tot 2,2 m/s biedt GoFa een effectieve oplossing voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder materiaalhandling, machinebelading, assemblage van componenten, verpakken en inspectiewerkzaamheden.

SWIFTI cobot

Met snelheden van 5 m/s is SWIFTI een snelle en nauwkeurige collaboratieve industriële robot voor ladingen tot 4 kg. De cobot combineert veiligheidsmaatregelen en gebruiksgemak met de snelheid, robuustheid en precisie van een industriële robot. De SWIFTI is dan ook gebaseerd op ABB’s industriële robot IRB 1100, die een hoge snelheid en nauwkeurigheid biedt en een bereik heeft tot 580 mm. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor verbeterde productiviteit in een breed scala aan toepassingen, van productie tot logistiek en daarbuiten.

SWIFTI is gericht op taken zoals montage en polijsten, waarbij menselijke operators aanwezig moeten zijn om taken uit te voeren, zoals supervisie en herpositionering van onderdelen. Dergelijke toepassingen maken van oudsher gebruik van uitgebreide fysieke veiligheidsmaatregelen, zoals hekwerken om het risico te minimaliseren dat mensen in contact komen met robots die met hoge snelheden bewegen. Door een veiligheidslaserscanner te integreren met de SafeMove Collaborative-veiligheidssoftware van ABB, zorgt SWIFTI ervoor dat contact tussen een bewegende robot en een mens niet plaatsvindt, waardoor letsel wordt voorkomen.

Als een operator wordt gedetecteerd in het werkgebied van SWIFTI, zullen de bewegingen van de cobot automatisch vertragen of volledig stoppen om de operator veilig te laten naderen. Als de werknemer weggaat, zal de cobot herstarten en terugkeren naar volledige snelheid en beweging. Als extra beveiliging heeft SWIFTI ook een interactiestatuslampje dat een visuele indicatie geeft van de status van de cobot wanneer de operator zich in de werkruimte van de cobot bevindt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

Automatisering

Kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst in automatisering

23-01 1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren De vooruitgang in robotica, machine…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV