ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies. Als aanvulling op YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots hogere laadvermogens en snelheden. Deze cobots zijn ontwikkeld om nieuwe markten te bedienen waar men minder ervaring heeft met robots en automatisering. Denk bijvoorbeeld aan de elektronicabranche, gezondheidszorg en de logistiek.

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies.

GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne programmeerspecialisten. Dit zal industrieën ontgrendelen met een laag automatiseringsniveau, waarbij gebruikers hun cobot binnen enkele minuten na installatie kunnen bedienen, direct uit de doos, zonder gespecialiseerde training.

“Ons nieuwe cobotportfolio is met de komst van de GoFa en SWIFTI heel divers en biedt het potentieel om werkplekken te transformeren en onze klanten te helpen nieuwe niveaus van operationele prestaties en groei te bereiken”, aldus Sami Atiya, President van ABB’s Robotics & Discrete Automation Business Area. “De cobots zijn gemakkelijk te gebruiken en te configureren en worden ondersteund door ons wereldwijde netwerk van on-line service-experts om ervoor te zorgen dat bedrijven van elke omvang en nieuwe sectoren voor het eerst robots kunnen omarmen.”

GoFa cobot

De gebruiksvriendelijke GoFa CRB 15000 collaboratieve robot is voorzien van intelligente sensoren in elk gewricht om nauwe samenwerking tussen mens en robot te ondersteunen, waardoor een toonaangevend bereik en snelheid mogelijk is voor ladingen tot 5 kg. De nieuwe zesassige cobot is ontworpen om veilig direct en continu naast mensen te werken en is daarnaast eenvoudig te installeren en te gebruiken. Met een bereik van 950 mm en snelheden tot 2,2 m/s biedt GoFa een effectieve oplossing voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder materiaalhandling, machinebelading, assemblage van componenten, verpakken en inspectiewerkzaamheden.

SWIFTI cobot

Met snelheden van 5 m/s is SWIFTI een snelle en nauwkeurige collaboratieve industriële robot voor ladingen tot 4 kg. De cobot combineert veiligheidsmaatregelen en gebruiksgemak met de snelheid, robuustheid en precisie van een industriële robot. De SWIFTI is dan ook gebaseerd op ABB’s industriële robot IRB 1100, die een hoge snelheid en nauwkeurigheid biedt en een bereik heeft tot 580 mm. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor verbeterde productiviteit in een breed scala aan toepassingen, van productie tot logistiek en daarbuiten.

SWIFTI is gericht op taken zoals montage en polijsten, waarbij menselijke operators aanwezig moeten zijn om taken uit te voeren, zoals supervisie en herpositionering van onderdelen. Dergelijke toepassingen maken van oudsher gebruik van uitgebreide fysieke veiligheidsmaatregelen, zoals hekwerken om het risico te minimaliseren dat mensen in contact komen met robots die met hoge snelheden bewegen. Door een veiligheidslaserscanner te integreren met de SafeMove Collaborative-veiligheidssoftware van ABB, zorgt SWIFTI ervoor dat contact tussen een bewegende robot en een mens niet plaatsvindt, waardoor letsel wordt voorkomen.

Als een operator wordt gedetecteerd in het werkgebied van SWIFTI, zullen de bewegingen van de cobot automatisch vertragen of volledig stoppen om de operator veilig te laten naderen. Als de werknemer weggaat, zal de cobot herstarten en terugkeren naar volledige snelheid en beweging. Als extra beveiliging heeft SWIFTI ook een interactiestatuslampje dat een visuele indicatie geeft van de status van de cobot wanneer de operator zich in de werkruimte van de cobot bevindt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Automatisering

WiredWorkers levert schroevendraaiertools Spin Robotics

05-07 Spin Robotics wil, net als WiredWorkers, alle handmatige en repetitieve taken in de industriële…

Automatisering

Lascobot Nooteboom voorzien van CE-markering door juiste RI&E

28-06 Cobots zijn bedoeld om samen te werken met mensen in één werkomgeving. Ze worden…

Automatisering

Markt voor cobots groeit explosief

26-05 Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal de wereldwijde markt voor cobots in…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X