ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies. Als aanvulling op YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots hogere laadvermogens en snelheden. Deze cobots zijn ontwikkeld om nieuwe markten te bedienen waar men minder ervaring heeft met robots en automatisering. Denk bijvoorbeeld aan de elektronicabranche, gezondheidszorg en de logistiek.

ABB heeft het collaboratieve robot (cobot)-portfolio uitgebreid met de nieuwe GoFa en SWIFTI cobotfamilies.

GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne programmeerspecialisten. Dit zal industrieën ontgrendelen met een laag automatiseringsniveau, waarbij gebruikers hun cobot binnen enkele minuten na installatie kunnen bedienen, direct uit de doos, zonder gespecialiseerde training.

“Ons nieuwe cobotportfolio is met de komst van de GoFa en SWIFTI heel divers en biedt het potentieel om werkplekken te transformeren en onze klanten te helpen nieuwe niveaus van operationele prestaties en groei te bereiken”, aldus Sami Atiya, President van ABB’s Robotics & Discrete Automation Business Area. “De cobots zijn gemakkelijk te gebruiken en te configureren en worden ondersteund door ons wereldwijde netwerk van on-line service-experts om ervoor te zorgen dat bedrijven van elke omvang en nieuwe sectoren voor het eerst robots kunnen omarmen.”

GoFa cobot

De gebruiksvriendelijke GoFa CRB 15000 collaboratieve robot is voorzien van intelligente sensoren in elk gewricht om nauwe samenwerking tussen mens en robot te ondersteunen, waardoor een toonaangevend bereik en snelheid mogelijk is voor ladingen tot 5 kg. De nieuwe zesassige cobot is ontworpen om veilig direct en continu naast mensen te werken en is daarnaast eenvoudig te installeren en te gebruiken. Met een bereik van 950 mm en snelheden tot 2,2 m/s biedt GoFa een effectieve oplossing voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder materiaalhandling, machinebelading, assemblage van componenten, verpakken en inspectiewerkzaamheden.

SWIFTI cobot

Met snelheden van 5 m/s is SWIFTI een snelle en nauwkeurige collaboratieve industriële robot voor ladingen tot 4 kg. De cobot combineert veiligheidsmaatregelen en gebruiksgemak met de snelheid, robuustheid en precisie van een industriële robot. De SWIFTI is dan ook gebaseerd op ABB’s industriële robot IRB 1100, die een hoge snelheid en nauwkeurigheid biedt en een bereik heeft tot 580 mm. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor verbeterde productiviteit in een breed scala aan toepassingen, van productie tot logistiek en daarbuiten.

SWIFTI is gericht op taken zoals montage en polijsten, waarbij menselijke operators aanwezig moeten zijn om taken uit te voeren, zoals supervisie en herpositionering van onderdelen. Dergelijke toepassingen maken van oudsher gebruik van uitgebreide fysieke veiligheidsmaatregelen, zoals hekwerken om het risico te minimaliseren dat mensen in contact komen met robots die met hoge snelheden bewegen. Door een veiligheidslaserscanner te integreren met de SafeMove Collaborative-veiligheidssoftware van ABB, zorgt SWIFTI ervoor dat contact tussen een bewegende robot en een mens niet plaatsvindt, waardoor letsel wordt voorkomen.

Als een operator wordt gedetecteerd in het werkgebied van SWIFTI, zullen de bewegingen van de cobot automatisch vertragen of volledig stoppen om de operator veilig te laten naderen. Als de werknemer weggaat, zal de cobot herstarten en terugkeren naar volledige snelheid en beweging. Als extra beveiliging heeft SWIFTI ook een interactiestatuslampje dat een visuele indicatie geeft van de status van de cobot wanneer de operator zich in de werkruimte van de cobot bevindt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Destaco presenteert handmatige gereedschapswisselaar voor cobots

16-03 Met een massa van slechts 330 gram en een hoogte van 25 mm heeft…

Automatisering

Cobot met de functionaliteiten van een lasrobot

09-02 De Yaskawa HC10 cobot waarvoor Nooteboom heeft gekozen, beschikt over alle functies die ook…

Automatisering

Virtuele beurs Omron presenteert fabriek van de toekomst

23-11 Omron Industrial Automation Europe organiseert een virtuele beurs, waar klanten de nieuwste technologieën voor…

Automatisering

Cobot last klein-constructiewerk bij Claessen

24-09 Constructiebedrijf Claessen Staalwerken & Van Boesschoten in Breda heeft geïnvesteerd in Weld4You, een oplossing…

Automatisering

Automatisering in de 1,5 m samenleving (en ver daarna)

09-06 Het coronavirus heeft ons veel nieuwe termen opgeleverd, waaronder de anderhalvemetersamenleving. Dit heeft grote…

Toeleveren

Een eigen grijper met één muisklik

13-05 Schmalz heeft met de SLG een vacuüm grijpsysteem ontwikkeld, dat eenvoudig en snel online…

Verspanen

Vakopleiding Techniek Cuijk investeert in Doosan high-end machines

16-03 Met de investering in Doosan high-end machines en cobotautomatisering zoekt Vakopleiding Techniek Cuijk de…

Automatisering

Cobot verlost Reuzenaar van handmatig afbramen en markeren

12-03 De medewerkers van Reuzenaar hoeven de producten die ze maken voor een goede klant…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X