Air Products opent nieuwe luchtscheidingsinstallatie in Gent

0
397

De nieuwe luchtscheidingsinstallatie (ASU4) van Air Products in de haven van het Belgische Gent is officieel geopend. Deze derde installatie van Air Products in Gent maakt deel uit van een omvangrijk netwerk van productiefaciliteiten in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De nieuwe luchtscheidingsinstallatie produceert zuurstof, stikstof en argon voor gebruik in verschillende sectoren waaronder de bouw en de metaalindustrie. Met een capaciteit van zo’n 2.000 ton per dag verdubbelt de nieuwe ASU van Air Products de totale productie van vloeibare, industriële gassen in de regio.

De nieuwe luchtscheidingsfabriek levert industriële gassen via een directe pijpleiding aan staalbedrijf ArcelorMittal in Gent. Daarvoor is een lange termijn overeenkomst afgesloten. De extra capaciteit van ASU4 zal bovendien gebruikt worden om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar gassen van andere klanten in de regio Gent. Hiervoor wordt het lokale pijpleidingennetwerk van Air Products ingezet. Daarnaast zullen ook andere bedrijven in België, maar ook in het noorden van Frankrijk en het zuiden van Nederland van de toegenomen productiecapaciteit kunnen profiteren.

De nieuwe ASU in Gent maakt gebruik van geavanceerde technologie voor luchtscheiding en liquefactie en biedt het hoogste niveau van energie-efficiëntie. De technologie is het resultaat van de jarenlange ervaring van Air Products met de bouw van dergelijke installaties en de vele investeringen in milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen, die maar liefst de helft uitmaken van de 134 miljoen dollar die het bedrijf in R&D investeert.

“Deze derde ASU in de haven van Gent geeft ons de mogelijkheid om onze goede relatie met ArcelorMittal voort te zetten. Bovendien versterkt zij onze marktpositie dankzij grotere volumes en meer productiviteit. Hiermee kunnen we een antwoord bieden op de toenemende vraag van lokale bedrijven naar industriële gassen”, aldus Ivo Bols, regional executive vice-president & general manager European merchant gases bij Air Products.