Bouw nieuwe vul- en distributiecentrum Air Products vordert gestaag

0

De bouw van het nieuwe vul- en distributiecentrum voor cilindergassen van Air Products in Haarlemmerliede vordert gestaag. Onlangs werd met de plaatsing van de voorraadtanks voor de opslag van luchtgassen het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Ook de bedrijfshal en het kantoorgebouw zijn inmiddels klaar en met de afbouw en de inrichting van de gebouwen is al begonnen. De verwachting is dat het nieuwe vul- en distributiecentrum in februari in gebruik genomen kan worden. De kantoorafdelingen verhuizen later naar Haarlemmerliede.

In het nieuwe, state-of-the-art vul- en distributiecentrum op bedrijventerrein PolanenPark worden stalen cilinders gevuld met atmosferische gassen als zuurstof, argon en stikstof. Daarnaast wordt op het terrein een aantal cilinders met specialistische gassen en gasmengsels opgeslagen, die afkomstig zijn van een vulstation in België. Samen met de in Haarlemmerliede afgevulde cilinders worden ze per vrachtauto bij de agenten en klanten van Air Products in Nederland afgeleverd. Door de goede aansluiting van PolanenPark op het landelijke (snel)wegennet worden de transport- en levertijden verkort.
De cilindergassen van Air Products worden gebruikt in de metaalindustrie, door bouw- en constructiebedrijven, in de scheepsbouw, de offshore en in autobedrijven gebruikt voor lassen en snijden en in de voedingsmiddelenindustrie voor het invriezen en verpakken van voedingsmiddelen. Belangrijke afnemers van de gassen zijn daarnaast ziekenhuizen en laboratoria.

Dankzij de nieuwbouw, de optimale routing op het terrein en de nieuwe installaties wordt het nieuwe vul- en distributiecentrum een van de modernste, meest efficiënte en veiligste in de wereld. Door een aantal bouwkundige aanpassingen en maatregelen zoals geluidsschermen en speciale beplanting past het nieuwe complex bovendien prima in zijn omgeving en is er geen overlast voor omwonenden.

Dankzij de verplaatsing van het bedrijf uit het Havengebied in Amsterdam naar Haarlemmerliede blijft de werkgelegenheid voor de regio behouden. Op de nieuwe locatie komen in het totaal zo’n honderd mensen te werken; dertig in het vulcentrum en zeventig medewerkers op kantoor, die zich bezighouden met marketing, verkoop, technische ondersteuning en service. De ritten voor de levering van gassen worden verzorgd door twintig chauffeurs van een regionaal transportbedrijf.
De nieuwe locatie biedt bovendien voldoende mogelijkheden voor verdere groei van de activiteiten en het aantal werknemers.