ATS neemt verspanende activiteiten van Widenhorn over

0

De verspanende activiteiten van de Widenhorn Groep in Rhoon, onder meer reseller van de CAM-software Edgecam, zijn per 1 oktober overgenomen door ATS International. De naam Widenhorn Industriële Automatisering (WIA) is veranderd in ATS EdgeIT, dat een zelfstandig opererend bedrijf blijft, maar meer mogelijkheden krijgt om grotere projecten aan te kunnen en nog meer service te bieden aan bestaande en nieuwe klanten.

ATS International is een bedrijf met meer dan 320 medewerkers en vestigingen in 18 landen. Het is een sterk internationaal georiënteerd en technologisch bedrijf in industriële en productieautomatisering.
Anco Euser, voormalig directeur van WIA, heeft lang gezocht naar een geschikte overnamekandidaat en denkt in ATS de ideale partij te hebben gevonden. Hij legt uit waarom deze stap zo belangrijk is voor het bedrijf. “Ik heb ons verspanende deel zo ver gebracht als ik kon. We zijn de laatste jaren enorm gegroeid, in september lagen we al voor op heel 2013. We behoren tot de top drie Edgecam resellers van de wereld. Mijn ambitie was niet om het nog verder te doen groeien en hiervoor de nodige investeringen te doen. Maar dat is wel noodzakelijk om onze verspanende klanten optimaal te blijven ondersteunen. De maakindustrie in de Benelux vraagt een steeds hogere servicegraad en ook steeds vaker internationaal, ATS kan dit optimaal invullen. Onze geavanceerde postprocessors worden over de hele wereld gebruikt.”

ATS ziet veel strategische mogelijkheden
Rob Valent, de directeur van ATS Benelux, waar ATS EdgeIT ook onder zal vallen, ziet veel mogelijkheden in de overname van de verspanende activiteiten van Widenhorn. “ATS heeft al kennis van activiteiten in de verspaning, doordat wij bij klanten komen die zowel CNC-frees-, draai-frees- als draaimachines gebruiken. Rolls Royce, een van onze grotere en bekendste klanten, maakt bijvoorbeeld al veelvuldig gebruik van Edgecam. Wij zagen dit dan ook echt als een kans om ons bedrijf te laten groeien.”
ATS was direct onder de indruk van WIA, de kwaliteit van de technische support en de klantenbase. Valent: “De oplossingen we allebei leveren passen heel goed bij elkaar, kunnen elkaar aanvullen en klanten verder helpen in de optimalisatie van hun gehele productie. Producten en machines die in de Benelux gemaakt worden, worden steeds complexer. Doordat ATS met deze overname op vele vlakken actief is, zoals kwaliteit, OEE, CADCAM, CNC-code simulatie en verificatie, scholing en support, kunnen we iedere klant een toegespitste oplossing bieden. Daarvan zullen alle klanten van ATS in de toekomst van profiteren.”

ATS wil de nu overgenomen verspanende activiteiten geleidelijk aan laten groeien. Daarmee is reeds een begin gemaakt. Niet alleen zijn alle medewerkers gebleven, maar binnen een week na de overname was het team al uitgebreid met twee nieuwe gezichten.

Edgecam ontwikkelaar Vero Software enthousiast
Voor de overname heeft uitvoerig overleg plaatsgevonden met Vero Software, de ontwikkelaar van Edgecam. Walter Wade, International Accountmanager van Vero en verantwoordelijk voor de Benelux: “De overname van WIA, een van onze eerste distributeurs wereldwijd, door de ATS groep brengt een nieuw en opwindend hoofdstuk van Edgecam in de Benelux. De enorme expertise op verspanend gebied van het nieuwe ATS EdgeIT in combinatie met de kracht van de internationale ATS Groep biedt enorme mogelijkheden om uit te breiden, Edgecam te versterken en onze positie als marktleider te vergroten.”

Applied Tech Systems International
ATS is in 1986 in Nederland opgericht door Mike James en Hans Damman. Het bedrijf richt zich op gebruikers van industriële en procesautomatisering en informatietechnologie wereldwijd. ATS levert producten en diensten voor alle drie lagen van de automatiseringspiramide, te weten de besturende, uitvoerende en informatieve laag. ATS is een innovatieve, strategische kennispartner en biedt expertise op zeven gebieden: besturingstechniek, SCADA/HMI, programmeertalen, communicatie & netwerken, databases, manufacturing execution systems (MES) en Lean Six Sigma & Quality.

Plaatbewerking
Widenhorn zal verder gaan als totaalleverancier van software en onderdelen voor plaatbewerking op een nieuwe locatie in Rhoon. “Mijn hart en persoonlijke ambitie ligt bij de plaatbewerkingsindustrie”, aldus Anco Euser. “Dit is iets waar ik de laatste jaren veel te weinig tijd aan heb kunnen besteden. Hier kan ik mij nu weer volledig op focussen en dat is voor mij erg belangrijk.”