Automatische plaatlifter veilig en makkelijk in gebruik

KSML, specialist in hijstechnologie, importeert sinds enige tijd een handige automatische plaatlifter die zowel op de vorken van een heftruck als hangend aan een kraan kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om plaatmateriaal op een snijmachine te leggen.

De plaatlifter werkt met een accu en permanente magneten. Door de accu hoeft er geen externe energiebron (met bekabeling) aan de kraan te worden gehangen, wat lastig is en geld kost. Het apparaat is geheel zelfvoorzienend dankzij de permanente magneten. Deze hoeven niet met de hand te worden ingesteld maar magnetiseren en demagnetiseren automatisch zelf. Dat werkt als volgt: De gebruiker zet de plaatlifter op een plaat. Dan wordt hij magnetisch, lift de plaat op en legt deze op de snijtafel. Dan is de plaatlifter het gewicht kwijt, waarna hij na 3 tellen de plaat automatisch los laat. De lifter is gedemagnetiseerd en kan weer voor een volgende klus worden gebruikt.

Materiaal uit stelling halen
De lifter is compact gebouwd (slechts 45 cm hoog) en daarmee ideaal om materiaal uit stellingen te halen. De accu – niet groter dan een handboormachine – heeft voldoende vermogen voor een standby-tijd van 30 uur. Eén acculading is voldoende voor duizend lifts (duizend keer schakelen tussen magnetisch en niet-magnetisch).
Moeten elektromagneten een back-up hebben voor het geval de stroom uitvalt, waardoor de veiligheid in het gedrang komt, bij permanente magneten op een accu is dat niet nodig. Mocht de accu leeg raken terwijl er net een plaat is gehesen, dan blijft de lifter toch magnetisch.
De plaatlifter is geschikt voor plaatdikten van 3 tot 25 mm. Hij is leverbaar in twee afmetingen: voor platen van 1,25 x 2,5 meter en voor 1,5 x 3 meter en kan maximaal 700 kilo tillen. Er is ook een uitvoering voor het heffen van strip- en balkmateriaal.

Flexibiliteit
Er zijn al enkele plaatwerkbedrijven die de plaatlifter in de dagelijkse praktijk gebruiken. Ze zijn er volgens Jan Brouwer, projectmanager bij KSML, heel enthousiast over. “Het bedieningsgemak is groot en de lifter zorgt voor flexibiliteit. Als de kraan net in gebruik is voor een andere activiteit, kan de plaatlifter worden gebruikt met een heftruck. Zo is er geen investering nodig in een tweede kraan.”
De plaatlifter is slechts één product in het assortiment van KSML. Het bedrijf levert kranen, lichte hijssystemen, hijsgereedschap, valbeveiliging en gebruikte kranen en kan totaaloplossingen bieden op het gebied van hijs- en heftechniek. Inclusief een stukje scholing en advies. De hoofdvestiging zit in Leeuwarden, maar KSML bedient vanuit diverse regio’s klanten in de Benelux en Duitsland. Deze klanten zitten onder meer in de scheepsbouw, machinebouw, staalconstructie en offshore. “Met al onze kennis en ervaring denken we graag mee met de klant om te komen tot kostenbesparing, productiviteitsverhoging en/of de verbetering van de veiligheid”, aldus Jan Brouwer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Automatiseren zonder perslucht met magnetische E-gripper

09-07 De end-of-arm tool kan worden bevestigd aan robots en manipulatoren en houdt een eenmaal…

Toeleveren

Moeiteloos een staalplaat heffen

24-10 Het heffen van enkelvoudige staalplaten is bij dergelijke bedrijven nog vaak een complexe, tijdrovende…

Personeel en Opleiding

Inzetten op veiligheid tijdens heffen staalplaten

19-01 Elektro permanente magneten gebruiken een elektrische stroomimpuls om de magneet moleculair te inverteren. Deze…

Werkplaatstechniek

Zelfborgende insteekhijsogen voor schroefdraadopnames

30-12 Het assortiment TüV gekeurde, zelfborgende insteekhijsogen van Mparts is weer uitgebreid. Ditmaal met een…

Logistiek

Vernieuwde magneetgrijper Goudsmit drie keer krachtiger

12-08 Goudsmit Magnetic Systems heeft het assortiment magneetgrijpers voor het opnemen of vastgrijpen van onder…

Geen categorie

Magnetische timingbelt Goudsmit hanteert plaatstaal

21-08 Voor het snel en exact plaatsen van staalplaten in een pers heeft Goudsmit Magnetics…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?