AWL ontwikkelt nieuwe laserlasmallen

0
825

AWL-Techniek in Harderwijk heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen en bouwen van laserlasmallen voor met name de automobielindustrie. De eisen vanuit de markt worden steeds strenger en ook de gebruikte materialen vragen om optimale condities tijdens het lasproces. Hierbij speelt de laserlasmal een belangrijke rol.

Hoewel AWL verschillende soorten laserlasmallen heeft ontwikkeld, wordt voor het lassen van rugleuningen van de achterbank van auto’s vooral gewerkt met de zogeheten sandwichmallen, een principe waarbij twee platen op elkaar klemmen en het te lassen product ertussen geklemd zit. Vooral in deze mallen heeft AWL veel doorontwikkeld. Groot voordeel is dat bij de sandwichmallen geen schermgas nodig is zoals bij de andere laserlasmallen.

AWL heeft vooral gekeken naar de aandruktechniek en de luchtkwaliteit binnen de mal. Hierbinnen hebben de volgende ontwikkelingen plaatsgevonden:
· De omschakeling van hydraulische naar pneumatische cilinders zorgt voor minder lekkage en vervuiling;
– Constante luchtstroom binnen de laserlasmallen verhoogt de kwaliteit van de las en de lassnelheid.
– Ontwikkeling van lokaal geplaatste luchtnozzles voor precieze luchtstroom.
· Verkorting van het inregelproces.

Tevens heeft AWL bij deze ontwikkeling gekozen voor de opzet van modulaire laserlasmallen. Hiermee is eenvoudig een component van de mal uit te wisselen voor een ander. Op deze manier kunnen productaanpassingen, dan wel productomstellingen, snel en efficiënt gerealiseerd worden. Ook wordt hiermee het productspecifieke deel van een mal verlegd naar een minder complex gedeelte, waardoor de ‘time-to-market’ van het gehele product wordt verkort.