Bedrijven metaalsector werken samen in zoektocht naar vakmensen

Vrijdag 26 januari werd bij Dome X in Oss een nieuw samenwerkingsverband gelanceerd, Metaalpact. Negen bedrijven uit de metaal- en technieksector verenigen zich binnen dit initiatief in de zoektocht naar nieuw en goed personeel.

Metaalpact is een initiatief van Pauline Willems, Anne-Marie Schaffels en Maria van Lith. Allen zijn zij al jarenlang actief in de metaal- en techniekbranche als zelfstandige P&O-adviseurs en liepen tegen dezelfde uitdagingen aan. “We hebben de krapte op de arbeidsmarkt aan den lijve ondervonden”, zegt Anne-Marie Schaffels. “We zagen dezelfde sollicitanten voorbijkomen en we zagen soms zelfs kennis wegvloeien uit de branche, doordat bijvoorbeeld een dienstverband ophield en de medewerker een baan vond in een compleet andere sector. Deze redenen hebben ons ertoe bewogen om de vijver te vergroten en de krachten van verschillende bedrijven te bundelen.”

Efficiency
Het doel van Metaalpact is vooral bijdragen aan efficiency en duurzaamheid. Doordat een vacature wordt aangeboden op het platform van Metaalpact en niet bij een individueel bedrijf, wordt de sollicitant vervolgens ook aan het juiste bedrijf gekoppeld. “Als vijf bedrijven een lasser zoeken en er reageren twee vakmensen, dan bespreken wij met de kandidaat bij welke bedrijven er mogelijkheden voor hem of haar zijn en waar hij of zij op gesprek wil”, legt Schaffels uit. “De deelnemende bedrijven zijn heel divers en hebben allemaal hun eigen specialisme of werksfeer. Uiteindelijk kiest de werknemer zelf voor een bedrijf, maar wij kunnen hierin wel begeleiden. Bijvoorbeeld door middel van meeloopdagen te organiseren, zodat de werknemer zich goed kan oriënteren op zijn nieuwe baan en zijn nieuwe werkgever. Hiermee houden we de kans op afbreuk minimaal en kunnen we inzetten op een prettige en langdurige arbeidsovereenkomst.”

Deelnemers
De deelnemende bedrijven zijn Heesen Yachts, Baaijens Constructie, Ferross Staalbouw, Heurkens & van Veluw, Kusters Precision Parts, Zantech en Van den Broek Systems uit Oss en VOVU Metaalbewerking en SLB Group uit Uden. Gezamenlijk kunnen zij tientallen nieuwe vacatures vervullen.
Bart van der Zande, directeur van Zantech, is blij met het Metaalpact. “Vooral in deze regio hebben we te kampen met een te kort aan goed, technisch personeel. De conventionele manieren van werven bleken, dankzij een overkill aan platforms, voor ons niet meer te werken. Door onze krachten te bundelen, hopen we sneller en efficiënter goed personeel te vinden.”

Toekomst
De negen bedrijven zijn een begin, maar het streven is om dit aantal verder uit te breiden. “Wij werken nu samen met negen mooie bedrijven die geloven in Metaalpact, maar uiteraard hopen we het initiatief verder uit te breiden binnen Noordoost-Brabant”, aldus Schaffels. “Tevens worden de scholen in de regio hierbij betrokken.”
Ook Van der Zande is overtuigd van het nieuwe samenwerkingsverband: “Afgelopen vrijdag is Metaalpact officieel gelanceerd en in het daaropvolgende weekend meldde zich al drie lassers.”
Dat Zantech groeit, blijkt uit de uitbreiding van het huidige bedrijfspand met in totaal 1500 m² aan bedrijfsruimte. “In onze toekomstplannen is ruimte voor uitbreiding van productiecapaciteit”, sluit Van der Zande af. “Die uitbreiding bestaat niet alleen uit extra vierkante meters en machines, maar ook uit extra personeel. Vanwege die reden hebben wij Metaalpact dan ook hard nodig in de toekomst!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Personeel

Werkgelegenheid groeit ook in derde kwartaal

14-11 De werkgelegenheid is in het derde kwartaal verder gegroeid, dat blijkt uit de nieuwste…

Personeel en Opleiding

Langer openstaande vacatures in de metalektro

02-08 Bij bedrijven in de metalektrosector worden steeds minder vacatures binnen de gewenste termijn van…

Bedrijf en Economie

Extra geld voor technisch vmbo

12-06 Alle vmbo-scholen met een technisch profiel krijgen in 2018 en 2019 extra geld om…

Geen categorie

Werkgelegenheid en scholingsuitgaven groeien weer

15-06 Na een aantal jaren van daling, is de werkgelegenheid in de metalektro in 2014…

Bedrijf en Economie

Banenplan voor metaalbewerkers

15-05 Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft tijdens een bedrijfsbezoek aan Klift…

Bedrijf en Economie

Principeakkoord cao Metalektro

22-10 Werkgevers en vakbonden hebben vandaag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao Metalektro (grootmetaal)…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao kleinmetaal; ongeschonden door crisis komen staat voorop

11-10 Werkgevers en vakbonden hebben vrijdag een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?