Begin of einde?

“Het gaat hier helemaal de verkeerde kant op, dit komt niet meer goed.” Met deze woorden belde Joris mij. We kennen elkaar al lang, omdat we in het verleden diverse bedrijven voor een overname hadden bekeken. Het was vooral zijn medeaandeelhouder die op de rem trapte als we een mooie kandidaat op het oog hadden. Uiteindelijk had hij de aandelen van zijn medeaandeelhouder maar overgenomen om zijn visie en plannen uit te kunnen voeren.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi representatief onderkomen nabij een belangrijk verkeersknooppunt. Focus op de core business; speciale producten voor de productie van bouwmaterialen. Deze producten werden gemaakt met behulp van een modern machinepark, speciaal voor de grote stukken.
Toch was er de laatste jaren iets fout gegaan. De vraag in de markt was erg laag en als gevolg hiervan ging een Duitse concurrent stunten met de prijzen. De gedane investeringen werden een blok aan het been. Bij Joris op zijn kantoor hadden we de conclusie snel getrokken. Het stopt, maar er was voldoende perspectief om een doorstart succesvol te maken. De combinatie van het unieke machinepark en het uitgebreide netwerk van Joris, een aangenaam en kundig persoon, zou moeten leiden naar extra en meer omzet als hij zich op de verkoop zou kunnen richten.

We hebben het plan opgesteld en al redelijk snel hadden we een paar mogelijke financiers. Een van deze financiers had zelf een groot metaalbewerkingsbedrijf en zou snel extra omzet binnen kunnen brengen. Ook zijn voorstel dat hij 51% van de aandelen en Joris 49% zou gaan houden, was zeer positief. De financiering van de doorstart was daarmee geregeld.

Maar dan komt toch nog een laatste lastige fase: naar de rechtbank om het faillissement aan te vragen, de benodigde stukken in te leveren en de eerstvolgende dinsdag naar de zitting te gaan. Met een klap van de hamer kwam er een einde aan de onderneming van Joris. Gelukkig hadden we de doorstart goed voorbereid. Alle partijen, financier, bank, leasemaatschappij kwamen hun afspraken na en we konden gaan onderhandelen met de curator. Omdat alle machines door middel van een toen nog mogelijke constructie veiliggesteld waren, had de curator niet veel onderhandelingsvrijheid. Dit kwam vooral tot uiting in zijn halsstarrigheid. Dankzij een wat hogere goodwillbetaling wisten we tot overeenstemming te komen.

De combinatie van Joris in de verkoop en de financier die omzet wist binnen te brengen, was zeer succesvol. Jaren later verkocht Joris zijn aandelen aan de financier en had hij een mooie exit. We spreken elkaar nog regelmatig en hebben het ook nog over deze donkere periode. Joris kan wel bevestigen dat een zakelijk einde vaak het begin is van een mooie nieuwe periode.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

De columns van Han van Rijn zijn waargebeurde verhalen.

Benieuwd naar de marktwaarde van je bedrijf? Doe de quickscan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Koudwatervrees

16-11 Johan was twee maanden eerder afgestudeerd en net terug van een lange stage in…

Columns

Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

22-09 De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Columns

Grasmaaien

21-05 Rob, de eigenaar, vormde samen met twee oud-schoolgenoten de directie over het uitermate goed…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

17-05 Als iets in onze sector het laatste half jaar een ijzingwekkende connectie heeft met…

Plaatbewerking

LBM maakt leasen van gebruikte machines makkelijker door samenwerking met Beequip

04-05 Bij veel ondernemers in de metaalbewerking bestaat nog steeds het beeld dat leasen alleen mogelijk is bij de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X