Besten Machines levert complete Mubea-pakket

Besten Machines heeft sinds begin dit jaar het importeurschap van de ponsknipmachines van de Duitse fabrikant Mubea in handen. Daarmee is het plaatje compleet. Want de machinehandel in het Overijsselse Haarle was reeds enkele jaren dealer van Mubea stempels en matrijzen en verrichtte ook onderhoudswerkzaamheden aan Mubea machines.

Mubea is in het verleden jarenlang vertegenwoordigd door Möller Metaal (tegenwoordig Trumpf Nederland). De verkooprechten voor de machines zijn echter in 1996 al overgegaan naar Haco en in 2011 heeft Trumpf ook alle overige Mubea-activiteiten afgestoten. Besten Machines heeft toen het dealerschap voor de stempels en de matrijzen, de voorraad en het klantenbestand overgenomen.
Sindsdien leveren Ron Besten en zijn medewerkers de stempels en matrijzen en verrichten ze onderhoud aan de ponsknipmachines. “Maar het was vervelend dat we geen machines konden leveren. Als er een nieuwe machine ter sprake kwam, moest ik verwijzen naar Haco.”
Nu heeft Besten van Haco echter het dealerschap van de Mubea machines voor Nederland gekregen. Hierdoor kan hij een compleet pakket leveren, te meer daar Besten Machines een eigen besturingssysteem heeft ontwikkeld dat op ponsknipmachines maar ook op zaagmachines kan worden geïnstalleerd. “Ook bouwen wij positioneersystemen voor bijvoorbeeld plaatstaal en coördinatentafels op bestaande machines. Dat is een groot deel van ons werk.”

Bekende naam
Mubea is een bekende naam qua ponsknipmachines. Het bedrijf is al sinds de jaren vijftig actief en staat voor Duitse degelijkheid. De machines behoren kwalitatief tot het topsegment van de markt. Zelfs van de oudste machines zijn bijna alle onderdelen nog uit voorraad leverbaar. Ooit had Mubea een zeer uitgebreid assortiment, maar aangezien veel machines elkaar overlapten is dat nu teruggebracht tot een standaardprogramma met ruim tien modellen, dat voert van 40 ton tot 100 ton machines. Een sterk punt van Mubea is dat er veel opties mogelijk zijn, zoals lengte-aanslagen (gestuurd en handbediend). Een voordeel is ook dat de stempels en matrijzen één standaard maatvoering hebben voor alle machines. Dat werkt uiterst efficiënt.

Om Mubea goed onder de aandacht van de markt te brengen, heeft Besten Machines in maart deelgenomen aan de Techni-Show. Dat was volgens Ron Besten nodig omdat de zichtbaarheid van het merk de afgelopen jaren niet optimaal was en diverse bedrijven daardoor zijn overgestapt op andere merken. “De Techni-Show was goed voor ons. We hebben een Mubea MIW400 (40 ton) verkocht en diverse goede aanvragen voor grotere machines gekregen. We richten ons op constructiebedrijven in het MKB, maar ook op grotere bedrijven in sectoren als de scheepvaart en de on- en offshore. Bedrijven die een gestuurde ponsknipmachines met coördinatentafel en opduwsysteem nodig hebben, kunnen wij uitstekend helpen.”

Machineveiligheid
Naast Mubea is Besten ook importeur van Pilous-TMJ zaagmachines en Nargesa metaalbewerkingsmachines (scharen, kantbanken, profielwalsen, ponsmachines, brootsmachines en smederijmachines). Ook levert de machinehandel werkplaatsinrichting. Een sterk punt van Besten Machines is de organisatie die achter de machines zit. Besten beschikt over zes medewerkers, waaronder vier monteurs. Zij doen veel onderhoud en beschikken daarvoor over een goed ingerichte werkplaats. “We zijn momenteel ontzettend druk met veiligheidskeuringen en machineveiligheid”, zegt Besten. “We doen NEN-3140 keuringen (Arbo-checks), risico-inventarisaties en passen machines aan om de gebruikersveiligheid op orde te brengen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een mooie order op Windesheim, waar we 800 machines preventief onderhouden en keuren. Vooral het laatste driekwart jaar groeien we als een speer.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eenvoudig ponsgereedschap slijpen

06-02 De koelmiddeltank is aan de voorkant geplaatst zodat deze eenvoudig benaderbaar is. De controle…

Plaatbewerking

Widenhorn: mechanisch en digitaal gereedschap voor plaatbewerking

20-10 Widenhorn is weer met al zijn innovaties aanwezig op METAVAK. Traditiegetrouw presenteert de totaalleverancier…

Featured

Geka kiest Tuwi als exclusieve partner in Nederland

14-09 De Spaanse machinefabrikant Geka heeft met onmiddellijke ingang Tuwi gekozen als exclusieve partner in…

Plaatbewerking

Ponsgereedschap wisselen zonder hulpgereedschap

14-03 Mate Precision Tooling introduceert het Ultra QCT (snel wissel) mechanisme voor A- en B-stations…

Featured

Matrix ponsgereedschappen op Nederlandse markt

15-01 De Italiaanse fabrikant van ponsgereedschappen Matrix is een Benelux vestiging gestart. Matrix ontwerpt, produceert…

Bedrijf en Economie

Siemens vernieuwt workshops machineveiligheid

11-04 Hoe wordt een machine veilig gemaakt en welke stappen moet je daarvoor doorlopen? Welke technieken…

Geen categorie

Extra verzwaarde kolommen voor meer machineveiligheid

08-12 Qimarox heeft het Securyfence afschermsysteem nog robuuster gemaakt dankzij een aanpassing aan de standaard…

Geen categorie

PowerBend zet dikkere plaatmaterialen krasarm

06-03 Om de beperkingen van de bestaande ‘draailijst’ gereedschappen bij het verwerken van dikkere plaat…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?