Besturen met de stem

0

Trumpf heeft op de vakbeurs Laser in München een laserinstallatie met kunstmatige intelligentie (KI) gepresenteerd, die intuïtief door een gesproken bevel kan worden bestuurd – precies zoals bijvoorbeeld bij smartphones met spraakherkenning mogelijk is.
De met een markeerlaser uitgeruste installatie liet het potentieel van KI zien. “KI is de volgende stap van de automatisering en een sleuteltechniek voor de digitale industrie”, aldus een woordvoerder van Trumpf. “KI maakt productie met onze lasers nog efficiënter, eenvoudiger en flexibeler.”

Bij de technologiestudie die Trumpf liet zien kan de operator diverse relevante besturingsopdrachten direct in een microfoon inspreken, zoals: deuren openen/sluiten, start de markeerbewerking of hoeveel producten heb je vandaag gemarkeerd? De laser geeft antwoord en voert de gesproken opdracht uit. Besturen met de stem biedt meerdere voordelen. Zo is de machine ook voor onervaren gebruikers eenvoudig te bedienen aangezien het handmatig ingeven van opdrachten via de bedienersinterface aan de software met menustructuren met meerdere lagen vervalt. Bovendien kan de operator terwijl hij spreekt het volgende onderdeel voorbereiden of uit de installatie nemen en daardoor tijd winnen. Daarnaast kunnen door de spraakbesturing ook mensen met een handicap de machine bedienen.

In een tweede fase wil Trumpf de bediening van de markeerinstallatie verder vereenvoudigen. Nu moet de operator nog aan de machine vertellen welk deel hij er in heeft gelegd, zodat het goede markeerprogramma start. In de toekomst zal de installatie dankzij moderne sensortechniek en beeldherkenningssoftware zelf herkennen welk onderdeel klaar ligt en het bijbehorende programma kiezen. Hierbij hoeft het onderdeel niet op een bepaalde positie ingelegd te worden. De machine is zo intelligent dat hij de laser automatisch naar de juiste positie dirigeert om de markeerbewerking te starten.