Beter vliegtuigonderhoud met AR

0

KLM Engineering & Maintenance en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) zijn de joint venture Nuveon gestart voor de ontwikkeling van nieuwe Augmented Reality (AR) producten voor MRO (onderhoud, reparatie & revisie).

Noveon integreert AR in de hele MRO-keten om de dagelijkse prestaties in het onderhoud te verbeteren. Na een succesvolle pilot ontwikkelen KLM E&M en NLR nu verschillende onderhoudstrainingen met de HoloLens AR-bril. De voordelen zijn talrijk gebleken: het maakt de training aantrekkelijker, effectiever en efficiënter. Trainees worden actief betrokken bij de instructiesessie, krijgen een beter inzicht in hoe het systeem werkt en zijn beter in staat om het geleerde in de praktijk te brengen. En een virtueel vliegtuig is overal en altijd beschikbaar. Naast de ontwikkeling van verdere trainingstoepassingen worden toepassingen bestudeerd die gebruik maken van combinaties van verschillende AR/VR-apparaten, evenals toegang op afstand via Maintenance Control Centres (MCC), visualisatie van complexe 3D-gegevens en meer.

In Nuveon ontwikkelt NLR toepassingen en didactische concepten voor Augmented Reality en levert KLM E&M de inhoudelijke experts en de commerciële activiteiten voor de augmented reality technologie voor MRO-vliegtuigonderhoudstoepassingen. Nuveon richt zich tot MRO-gerelateerde bedrijven die hun vliegtuigen en vliegtuigonderdelen efficiënter en effectiever willen maken.