Britse GKN neemt Fokker Technologies over

De Britse ingenieursgroep GKN plc neemt Fokker Technologies Group over van Arle Capital voor 706 miljoen euro. De combinatie brengt twee toonaangevende technologiebedrijven samen met brede productportfolio’s en gevestigde posities op belangrijke vliegtuigprogramma’s.

Fokker is een specialistische tier 1 leverancier voor de commerciële, defensie en business jet markten. Het concern, met het hoofdkantoor in Papendrecht en met bijna 5.000 medewerkers, heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht aerostructures, elektrische bekabelingssystemen en landingsgestellen. Fokker verzorgt ook onderhoud, reparatie, modificatie en logistieke diensten voor luchtvaartmaatschappijen.

GKN, met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, is een wereldwijd engineering bedrijf met ruim 50.000 werknemers die werkzaam zijn in de luchtvaart, auto-industrie en land-systems markt. GKN heeft productiefaciliteiten in meer dan dertig landen. Het onderdeel GKN Aerospace is een wereldwijde Tier 1 leverancier van airframes en subsystemen van motoren, transparancies en brandstof/flotatiesystemen. GKN speelt een significante rol bij de meeste grote vliegtuigprogramma’s en heeft een brede klantenbasis in de commerciële, defensie en business jet vliegtuigmarkten en ruimtevaart.

Kevin Cummings, Chief Executive, GKN Aerospace, zegt: “Fokker is een prachtig bedrijf met sterke klantrelaties en een vooraanstaande positie in het ontwikkelen en toepassen van innovatieve technologie. Het is een uitstekend bedrijf dat goed past bij GKN Aerospace. Strategisch gezien versterkt deze acquisitie de positie Van GKN Aerospace als marktleider, versterkt het onze wereldwijde productiefaciliteiten en voegt het nieuwe technologieën toe. Ook vergroot het GKN’s mogelijkheden op belangrijke groeiprogramma’s in zowel de commerciële als de defensie markt. De toevoeging van Fokker versterkt GKN Aerospace’s mogelijkheid om te voldoen aan de wens en van onze wereldwijde klanten, nu en in de toekomst.”

Hans Büthker, Fokker Technologies, zegt: “De combinatie van GKN Aerospace en Fokker creëert een toonaangevende, innovatieve, multi-technologie aerospace onderneming met een wereldwijde dekking. Samen hebben GKN Aerospace en Fokker een indrukwekkende multi-technologie portfolio voor onze klanten. Fokker kan profiteren van de schaal, innovatie en de sterke financiële positie van GKN. De door innovatie en technologie gedreven cultuur in deze grotere onderneming biedt bredere en nieuwe mogelijkheden voor onze werknemers die kunnen werken aan ’s werelds grootste en meest uitdagende aerospace projecten. De combinatie zorgt ervoor dat we uitdagingen van een meer competitieve en toenemende wereldwijde aerospace markt beter kunnen aangaan.”

Nadat de overname is afgerond zal Fokker, onder leiding van het huidige management, als werkmaatschappij onderdeel uit gaan maken van GKN Aerospace. Het hoofdkantoor van Fokker blijft in Nederland en het merk zal de sterke geschiedenis van technologie en customer service blijven uitdragen. Fokker zal haar R&D en productiefaciliteiten in Nederland voortzetten evenals de samenwerkingen met de Nederlandse overheid en kennisinstanties. De afronding van deze overname wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2015, na
afronding van de informatie- en het adviestrajecten met de Ondernemingsraad van Fokker, en vakbonden en goedkeuring van ITAR, CFIUS en mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Aerospace sector Zuid-Holland ziet wereldwijd kansen

02-06 De aerospace industrie in Zuid-Holland en de TU Delft gaan hun kennis bundelen om…

Geen categorie

Draline versterkt positie in luchtvaartindustrie

03-06 Draline in Nederweert heeft in mei het Production Organisation Approval Certificate voor de productie…

Geen categorie

TTL group met AS 9120 klaar voor aerospace

11-03 De TTL group in ’s-Heerenberg is op 19 februari door Lloyds Register Quality Assurance…

Geen categorie

Robotlaser voor verwijderen verflagen op vliegtuigen

17-12 Minister Kamp van Economische Zaken heeft deze week de start aangekondigd van het Laser…

Geen categorie

Miljoenenorder Landes voor levering Airbus A350-deursystemen

11-12 Landes High End Machining in Emmen heeft opnieuw een grote order geboekt voor het…

Geen categorie

KMWE en Fokker breiden samenwerking uit

09-12 Fokker Aerostructures en KMWE hebben een contract getekend voor een langdurige samenwerking voor productie…

Geen categorie

KMWE neemt DutchAero over

06-02 KMWE, toeleverancier en partner voor de hightech machinebouw en aerospace, neemt DutchAero over van…

Geen categorie

Straaltechniek levert shotpeen machines aan Rolls-Royce

21-08 Straaltechniek International heeft twee geavanceerde shotpeen machines gebouwd voor Rolls-Royce. De machines gaan onderdelen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?