Buislaser bij Schouten & Visschers snijdt, boort en tapt in één procesgang

Toeleverancier Schouten & Visschers heeft een BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine in gebruik genomen, die als eerste in de Benelux is uitgerust met een boor-/tapunit. Het bedrijf kan hiermee een aantal bewerkingen uitvoeren die voorheen als separate bewerkingen plaatsvonden.

De BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine bij Schouten & Visschers is uitgerust met een boor-/tapunit.

“De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse besparing in doorlooptijd op”, vertelt Technical Manager Geert Jan Jongstra, nauw betrokken bij de investering in machines en software.

Schouten & Visschers metaalwarenfabriek is een all-round toeleverancier gespecialiseerd in serieproductie van onderdelen tot compleet samengestelde producten. Van oudsher gespecialiseerd in stamp- en dieptrekwerk en de afgelopen 2 decennia uitgebreid met buis- en plaatbewerking, beschikt het bedrijf over een breed inzetbaar machinepark waarmee het voor haar klanten de meest geschikte productietechnologie in eigen huis kan inzetten. Schouten & Visschers is daarmee in staat serieproductie concurrerend in eigen land te produceren. Zo heeft het bedrijf (85 medewerkers) een sterke positie opgebouwd in onder meer de zorgindustrie, meubelindustrie en consumentenproducten.

Make or buy

Interessant daarbij is de ontwikkeling in buisbewerking. “Dat begon met een order voor rolstoelframes, waarvoor we gesneden buisdelen en plaatwerk bij derden inkochten en in huis verder bewerkten. Buigen en gaten frezen deden we toen conventioneel. Toen de aantallen naar duizenden stuks toenamen werd de investering in een eigen plaat- en buislaser interessant. Daarmee kregen we ook de beschikking over het toepassen van slimme cut & bend verbindingen in buis- en kokermateriaal”, legt Jongstra uit.

Complete buislaser

De BLM Adige LT8.20 is een buislaser met een ruime keuze in aan- en afvoerconfiguraties, laad- en loslengtes en beschikbare technische oplossingen, waarmee dit model optimaal voldoet aan hoge productie-eisen en specifieke klantwensen. De LT8.20 heeft een 3D-lasersnijkop en is leverbaar met zowel een 3 of 4 kW fiberlaserbron als een 3,5 kW CO2 laserbron. Hiermee snijdt de machine buis- en kokermateriaal tot 40kg/m met een diameter van 12 mm – 240 mm.

Integreren extra bewerkingen

“In onze zoektocht naar de meest geschikte buislaser voor onze productiesituatie, was ook een wens boor- en tapbewerkingen in de snijbewerkingen te kunnen integreren. Daarmee zouden we bewerkingen op separate machines kunnen voorkomen. Met als voordeel een hogere efficiency, minder tussenvoorraad en een hogere nauwkeurigheid. BLM Group kon dat met haar LT8.20 realiseren. BLM is in onze perceptie leidend in deze technologie, mede door hun voorsprong op het gebied van software”, legt Jongstra uit.

Snijden en buigen met BLM

“In ons achterhoofd speelde ook dat we het snijden en buigen van buis willen integreren. Op dat punt biedt BLM met een uitgebreide softwaresuite de beste mogelijkheden. Gaten frezen we nu op gebogen buis, wat een langzame en dure bewerkingsstap is, mede vanwege de kosten voor opspanmallen. Verder geeft frezen in buismateriaal vaak veel trilling met als gevolg relatief veel gereedschapbreuk. Uiteindelijk is het veel efficiënter om de gaten eerst op de buislaser te snijden en de buis pas daarna te buigen. De All-In-One software van BLM houdt bij het snijden van de gaten al rekening met de vervorming door het buigen, waardoor je al na enkele stuks de juiste maatvoering te pakken hebt”, besluit Jongstra.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Adlas steeds completer door gerichte investeringen

24-04 Officieel is Adlas gecertificeerd volgens de norm EN1090-1 met productnorm EN1090-2 tot en met…

Plaatbewerking

Mogelijkheden buislasersnijtechniek nog steeds onvoldoende benut

17-04 Toch lopen toeleveranciers nog vaak aan tegen onwetendheid aan de kant van hun opdrachtgevers.…

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Toeleveren

Disselhorst Metaal voert hoogste investeringsagenda ooit uit

16-05 Het is al weer tien jaar geleden dat hij Disselhorst, producent van plaatwerk voor…

Plaatbewerking

Mazak lanceert compacte buislaser FG-220

11-05 Het gebruik van deze machine verbetert volgens Mazak de productiviteit van het snijden van…

Plaatbewerking

Creatief bedrijf groeit door investering in BLM buislaser

16-03 “Uitbesteden was voor ons geen optie omdat we met strakke deadlines werken en snel…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema