Burgmetaal/Burgequipment creatiefste bedrijf van Zeeland

Burgmetaal/Burgequipment uit Oostburg heeft de KvK-Prijs voor Creatief Ondernemerschap in Zeeland gewonnen. De prijs werd aan directeur Piet van Burg uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel in Vlissingen.

Burgmetaal is een metaalbewerkingsbedrijf en levert onderdelen aan allerlei sectoren. Ook is Burgmetaal al jaren actief in de voedingsmiddelenindustrie en de machinebouw. Burgequipment is het assemblagebedrijf dat haar diensten aanbiedt vanaf de ontwikkeling tot en met het eindproduct. De metaalbewerkingen (BurgMetaal) vinden nog steeds in Waterlandkerkje plaats, het assembleren tot machines (BurgEquipment) gebeurt in Oostburg op een nieuwe bedrijfslocatie waar de onderneming sinds 2 jaar is gevestigd.

Pine-o-matic
Uit het juryrapport komt naar voren dat Piet van Burg iemand is die op zoek gaat naar oplossingen voor tal van uiteenlopende problemen en daarvoor in de regio ook bekend is. Het meest bekende voorbeeld is de Pine-o-matic, de automatische ananassnijder. Toen hij door een bevriende supermarkteigenaar werd gevraagd om een dergelijk apparaat te ontwikkelen is hij daar 14 maanden aan bezig geweest. Inmiddels zijn er zo’n 25 in gebruik en de vooruitzichten voor dit product lijken gunstig. Het bedrijf heeft een eigen ontwerpafdeling, die in Oostburg is ondergebracht. Burgequipment produceert ongeveer 80 machines per jaar, waaronder een tiental verschillende soorten.

Vakmanschap, ondernemerschap en vernieuwingsdrang
Begonnen als parttime ondernemer in een schuurtje achter zijn woning heeft Piet van Burg in twintig jaar tijd een onderneming opgebouwd met bijna 30 werknemers en een jaaromzet van circa 7,5 miljoen euro. De ondernemer heeft een duidelijke visie op de sterke punten en kansen van zijn onderneming. Dat vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van dit familiebedrijf, waarin ook al een opvolger klaar staat.

Innovatiekracht
De jury was zeer onder de indruk van de innovatiekracht van de ondernemer. “Piet van Burg is iemand die voortdurend op zoek is naar oplossingen voor problemen waar zijn klanten mee te maken hebben. Innoveren zit hem als het ware in de genen. Vanuit zijn deskundigheid op het gebied van metaalbewerking en machinebouw ontwerpt hij met succes nieuwe machines en apparaten. Maatwerk, gebruiksgemak en efficiencyverbetering zijn daarbij uitgangspunten. De ondernemer ontwerpt en ontwikkelt niet alleen nieuwe producten, maar hij weet ook een markt daarvoor te vinden. Zie het voorbeeld van de ananassnijder. De commissie heeft verder ervaren dat ‘innoveren’ en ‘vernieuwen’ in alle onderdelen van de bedrijfsvoering zijn doorgevoerd. En dat ook de medewerkers worden gestimuleerd tot innoveren. BurgMetaal/BurgEquipment hecht groot belang aan een duurzame relatie met zijn klanten, in binnen- en buitenland. Kwaliteit van het geleverde producten en snelheid van dienstverlening zijn sleutelwoorden. Maar ook het meedenken met de klant staat centraal.”
De jury verwacht dat de onderneming ook in de komende jaren verder zal groeien. De creativiteit van de ondernemer en zijn medewerkers zal daar borg voor staan. “De forse uitbreidingsinvesteringen in een nieuw pand in Oostburg geven de onderneming ook de ruimte om te groeien.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

DAF start assemblagefabriek e-trucks

30-01 In deze nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de nieuwe generatie DAF…

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Toeleveren

VADO breidt positie in voedingsmiddelenindustrie uit met overname Orangeworks

12-10 Orangeworks ontwikkelt en produceert hoogwaardige procesinstallaties en productie-equipment voor tal van FMCG-producenten wereldwijd. Het…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Toeleveren

Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

07-09 De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV