Burgmetaal/Burgequipment creatiefste bedrijf van Zeeland

0

Burgmetaal/Burgequipment uit Oostburg heeft de KvK-Prijs voor Creatief Ondernemerschap in Zeeland gewonnen. De prijs werd aan directeur Piet van Burg uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel in Vlissingen.

Burgmetaal is een metaalbewerkingsbedrijf en levert onderdelen aan allerlei sectoren. Ook is Burgmetaal al jaren actief in de voedingsmiddelenindustrie en de machinebouw. Burgequipment is het assemblagebedrijf dat haar diensten aanbiedt vanaf de ontwikkeling tot en met het eindproduct. De metaalbewerkingen (BurgMetaal) vinden nog steeds in Waterlandkerkje plaats, het assembleren tot machines (BurgEquipment) gebeurt in Oostburg op een nieuwe bedrijfslocatie waar de onderneming sinds 2 jaar is gevestigd.

Pine-o-matic
Uit het juryrapport komt naar voren dat Piet van Burg iemand is die op zoek gaat naar oplossingen voor tal van uiteenlopende problemen en daarvoor in de regio ook bekend is. Het meest bekende voorbeeld is de Pine-o-matic, de automatische ananassnijder. Toen hij door een bevriende supermarkteigenaar werd gevraagd om een dergelijk apparaat te ontwikkelen is hij daar 14 maanden aan bezig geweest. Inmiddels zijn er zo’n 25 in gebruik en de vooruitzichten voor dit product lijken gunstig. Het bedrijf heeft een eigen ontwerpafdeling, die in Oostburg is ondergebracht. Burgequipment produceert ongeveer 80 machines per jaar, waaronder een tiental verschillende soorten.

Vakmanschap, ondernemerschap en vernieuwingsdrang
Begonnen als parttime ondernemer in een schuurtje achter zijn woning heeft Piet van Burg in twintig jaar tijd een onderneming opgebouwd met bijna 30 werknemers en een jaaromzet van circa 7,5 miljoen euro. De ondernemer heeft een duidelijke visie op de sterke punten en kansen van zijn onderneming. Dat vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van dit familiebedrijf, waarin ook al een opvolger klaar staat.

Innovatiekracht
De jury was zeer onder de indruk van de innovatiekracht van de ondernemer. “Piet van Burg is iemand die voortdurend op zoek is naar oplossingen voor problemen waar zijn klanten mee te maken hebben. Innoveren zit hem als het ware in de genen. Vanuit zijn deskundigheid op het gebied van metaalbewerking en machinebouw ontwerpt hij met succes nieuwe machines en apparaten. Maatwerk, gebruiksgemak en efficiencyverbetering zijn daarbij uitgangspunten. De ondernemer ontwerpt en ontwikkelt niet alleen nieuwe producten, maar hij weet ook een markt daarvoor te vinden. Zie het voorbeeld van de ananassnijder. De commissie heeft verder ervaren dat ‘innoveren’ en ‘vernieuwen’ in alle onderdelen van de bedrijfsvoering zijn doorgevoerd. En dat ook de medewerkers worden gestimuleerd tot innoveren. BurgMetaal/BurgEquipment hecht groot belang aan een duurzame relatie met zijn klanten, in binnen- en buitenland. Kwaliteit van het geleverde producten en snelheid van dienstverlening zijn sleutelwoorden. Maar ook het meedenken met de klant staat centraal.”
De jury verwacht dat de onderneming ook in de komende jaren verder zal groeien. De creativiteit van de ondernemer en zijn medewerkers zal daar borg voor staan. “De forse uitbreidingsinvesteringen in een nieuw pand in Oostburg geven de onderneming ook de ruimte om te groeien.”