Cobot Dag voorziet in behoefte

0

Zowel de bezoekers als de exposanten waren laaiend enthousiast over de eerste Nationale Cobot Dag, die onlangs in Tiel is gehouden. Ze kijken nu al uit naar volgend jaar.

Bezoekers waardeerden vooral dat alles wat met collaboratieve robots te maken heeft bij elkaar te zien was. Daarnaast werden ook de kwaliteit van het aanbod en de gemoedelijke sfeer benoemd.

De presentaties werden druk bezocht. Veel bezoekers waren de hele dag aanwezig om alle workshops en presentaties te kunnen volgen. Vooral de case study van Donk Industries, een verwerker van aluminium uit Lopik, kreeg veel aandacht. Uit de vele inhoudelijke vragen na afloop bleek wel dat veel ondernemers op zoek zijn naar ervaringen van collega-ondernemers met het implementeren van cobots in hun productie.

Niet op de hoogte
Volgens Olmia Robotics, oprichter en organisator van deze Nationale Cobot Dag, heeft de behoefte aan dit evenement zich hiermee bewezen. “We merkten dat veel ondernemingen in de maakindustrie niet op de hoogte zijn van de applicatiemogelijkheden van cobots. Zonde, want er valt zoveel winst te halen met cobots. Als system integrator van cobots moeten we nog vaak uitleggen wat cobots zijn en wat de voordelen ten opzichte van industriële robots zijn. Volgend jaar komt er zeker een herhaling.”

Er waren op de NCD acht merken cobots te zien. Natuurlijk cobots van Universal Robots, maar ook van Fanuc, Techman, Yaskawa, Hanwha, Doosan, Panda en een Saywer, van het onlangs door Hahn gekochte Rethink Robotics. Daarnaast waren er diverse vertegenwoordigers van cobotaccessoires zoals camera’s, grippers, sensoren en toeleversystemen aanwezig.