Cobots met service leasen

0

Onder de noemer RaaS, ofwel Robots as a Service, bieden Hahn Robshare en Olmia Robotics een constructie aan voor het operational leasen van cobots met een volledig servicepakket.

Robshare is een onderdeel van de Hahn groep, een wereldwijde speler op de automatiseringsmarkt en eigenaar van Rethink Robotics. Olmia Robotics is de cobot system integrator uit Tiel. Ze zijn een samenwerking aangegaan om een nieuwe wijze van het inzetten van collaboratieve robots op de markt te brengen. “Samen bieden we in Nederland organisaties flexibele productiviteit”, zegt Peter van Olm, eigenaar van Olmia Robotics.

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie en logistiek ontdekken volgens hem de voordelen van het laten uitvoeren van ‘dull, dirty & dangerous’ taken door cobots. Maar vaak is de stap om zelf te investeren te groot of zijn ze nog huiverig door de nieuwigheid. Aan de andere kant merken ze ook dat ze moeite hebben om (vaak laaggeschoolde) werknemers te vinden ter aanvulling van hun personeelsbestand. De vraag naar flexibele arbeidskrachten wordt vaak neergelegd bij uitzendbureaus, maar ook deze kunnen niet altijd voldoen aan die vraag.

Robots as a Service
Met RaaS worden organisaties ontzorgt van de krapte op de arbeidsmarkt door cobots die gewoon naast hun huidige werknemers extra taken uitvoeren. Het servicepakket voorziet in een Robot Supervisor, zodat de werkgever geen (technisch) omkijken heeft naar het functioneren. Managementsoftware geeft inzicht in de productie en gedraaide uren van de cobot. De werkgever betaalt de gewerkte uren en dat zijn productieve uren zonder pauzes, uitval door ziekte of toeslagen voor overwerk. “Opschalen en afschalen van productiviteit wordt zo een kwestie van een telefoontje plegen”, aldus Van Olm.

Hahn Robshare is vooral in Duitsland al actief. In Nederland is de samenwerking gezocht met lokale partner Olmia Robotics. Peter van Olm vindt het een logische stap. “We hebben ons al bewezen als cobot-expert. Dit is een uitbreiding van ons dienstenpakket.” Robshare is in Nederland al met diverse grotere organisaties en uitzendbureaus in gesprek voor de eerste inhuurprojecten.