Compact meetwonder voor geluid en trillingen

Met een zeer compact apparaat vereenvoudigt Siemens industriële geluids- en tril-lingsmetingen. Tot nu toe werden versnellingssensoren en microfoons aangesloten op ‘doos¬vormige’ apparaten, die op hun beurt weer verbonden werden met een computer. De nieuwe datarecorder LMS SCADAS XS past daarentegen praktisch in één hand en kan rechtstreeks worden bediend via toetsen of een tablet.

De recorder is een draagbaar multikanaals apparaat voor de registratie van kwalita-tief hoogwaardige geluids- en trillingsmeetgegevens. Hiermee zijn bijvoorbeeld heel gemakkelijk metingen in het interieur van een auto mogelijk, kan een grote installatie worden uitgemeten of kunnen metingen worden uitgevoerd op moeilijk toegankelijke plaatsen.
Geluid en trillingen zijn belangrijke meetwaarden voor product¬ontwikkelaars in vrijwel alle branches. Zo worden huishoudelijke apparaten deels geclassificeerd op basis van hun geluidsemissies, hebben geluiden en trillingen in de auto of het vliegtuig gevolgen voor comfortbeleving en spelen geluid en trillingen ook bij bouw- en doe-het-zelf-machines een grote rol. Bij grote installaties, zoals industriële drukpersen, geven geluids- en trillingsmetingen informatie over de mechanische conditie van de betreffende installatie. Eenvoudige microfoon¬metingen leveren een eerste indruk, terwijl nauwkeurige informatie – bijvoorbeeld over het optimaliseren van een product – wordt verkregen door speciale geluidsmetingen en de gegevens van diverse sen-soren. De gegevensregistratie vindt plaats via recorders met meerdere kanalen, ook wel ‘data-loggers’ genoemd, die op een laptop zijn aangesloten.
Met deze recorder heeft Siemens haar LMS SCADAS-technologie voor de registratie van geluids- en trillingsgegevens ondergebracht in een compact apparaat. Deze apparaten kenmerken zich door zeer zuivere uitgangsgegevens zonder enige ruis of storingen, die zonder verdere bewerking rechtstreeks in analyse¬programma’s kunnen worden ingevoerd.
LMS SCADAS XS is ongeveer zo groot als een dun pocketboek (2x11x17cm) en registreert meetgegevens van maximaal twaalf sensoren. Het apparaat kan via een USB-aansluiting op een computer worden aangesloten. Naast de gang¬bare analoge ingangen voor sensoren en microfoons ondersteunt het apparaat ook binaurale opnamen met speciale hoofdtelefoons of zogenoem¬de dummy heads. Binaurale geluids¬opnamen worden met behulp van microfoons zodanig geregi-streerd, dat via een hoofdtelefoon een natuurlijke luisterimpressie met nauwkeu-rige richtingslokalisatie ontstaat. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij geluids¬metingen in het interieur van een auto.

Het apparaat wordt inclusief een tablet met bijbehorende app geleverd, waarmee het apparaat kan worden bediend en de gegevens tijdens het meten kunnen worden geanaly¬seerd. Bovendien kan de recorder via de tablet vooraf worden geconfigu-reerd, bijvoorbeeld voor het opsporen van storingen in een industriële installatie, waarna de tablet samen met de recorder naar de locatie kan worden verstuurd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

De mogelijkheden van meettechniek en testtechnologie van Sonel

19-08 Op bijna elk denkbaar gebied biedt meettechniek of testtechnologie van Sonel speciale meet- en…

Toeleveren

3D-scanmachine geeft Goudsmit optimaal inzicht

10-02 Goudsmit Magnetic Supplies in Waalre heeft sinds kort de beschikking over een 3D optische scanmachine…

Geen categorie

Stille fabriek is goed voor productie

18-09 Ecophon werkt samen met Teensma en Acour om een rustige, veilige en hygiënische werkomgeving…

Geen categorie

Heidenhain showt nieuwe generatie 3D-tasters

25-10 Voor het overdragen van de schakelsignalen bij 3D-tastsystemen zijn er vaak twee mogelijkheden: via…

Geen categorie

Meetkamer met magische uitstraling bij Drabo

28-01 Meetkamers zijn vaak moeilijk toegankelijk, waardoor vooral het meten van zware producten een hels…

Geen categorie

Succesvol open huis geeft Tuwi vertrouwen

23-11 Tuwi blikt terug op een succesvol verlopen open huis. Vooral de Inspecvision meetmachine, de…

Geen categorie

Sandvik introduceert nieuwe gedempte freesadapters

09-08 Sandvik Coromant breidt de familie gereedschaphouders Silent Tools uit met een nieuwe serie gedempte…

Geen categorie

Mitutoyo introduceert snelle laserscanner voor CMM

23-02 Onder de naam SurfaceMeasure introduceert Mitutoyo op de Techni-Show de eerste eigen laserscanner voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X