Heidenhain showt nieuwe generatie 3D-tasters

Voor het overdragen van de schakelsignalen bij 3D-tastsystemen zijn er vaak twee mogelijkheden: via infrarood of radiografisch. Meestal moet de gebruiker kiezen. Op METAVAK Gorinchem (5, 6 en 7 november) zal Heidenhain echter laten zien dat met de nieuwe generatie 3D-tastssytemen beide opties mogelijk zijn.

Voor deze systemen heeft Heidenhain gekozen voor de twee beste oplossingen. Afhankelijk van de afstand en mate van nauwkeurigheid worden de schakelsignalen overgedragen via de beste methode: via infrarood óf radiografisch. Zo krijgt de gebruiker altijd gegarandeerd de exacte positieresultaten.

3D-Tastsystemen kunnen bij nauwkeurige bewerkingen niet meer worden gemist. Hiermee worden werkstukken uitgelijnd, nulpunten bepaald en maten nagemeten. De nieuwe tastsystemen TS 460 (werkstuktastsysteem) en TT 460 (gereedschapstastsysteem) werken met twee soorten signaaloverdrachten: infrarood en radiografisch. De combinatie van deze twee soorten in één apparaat heeft voordelen en de signalen worden, afhankelijk van de toepassing, gekozen.

Energiebesparing
Het stroomverbruik neemt aanzienlijk af. Afhankelijk van het radioverkeer kan de bedrijfsduur in vergelijking met de bestaande TS 440 bijna verdubbeld worden. Stroom besparend is ook de trapsgewijze stand-by-modus, al binnen een half uur is de zuinigste modus bereikt. De batterijen zijn eenvoudig te verwisselen; een muntje volstaat.

Signalen die niet aan tijd gebonden zijn, zoals signalen voor in- en uitschakelen, worden over het algemeen radiografisch verzonden. Het snel schakelende infrarood signaal wordt daar toegepast waar de maximale nauwkeurigheid verlangd wordt.Naast hybride tastsystemen biedt Heidenhain ook twee nieuwe tasters met een kabel aan. Het gereedschapstastsysteem TS 260 – met radiale of axiale kabeluitgang– en het gereedschapstastsysteem TT 160.

Tot de nieuwe generatie behoort ook de nieuwe zend- en ontvangunit SE 660. Afhankelijk van de toepassing wordt deze gemonteerd in de werkruimte (bij gebruik van radiografische- én infrarood signaaloverdracht) of buiten de machine (wanneer enkel radiografische signaaloverdracht nodig is). De SE 660 kan met een clip eenvoudig uit de houder worden genomen. Zo is na het scannen van het omliggende radioverkeer eenvoudig een vrij radiokanaal te kiezen.

Naast de nieuwe gecombineerde signaaloverdracht bieden de nieuwe tastsystemen nog een paar verbeteringen: ze zijn kleiner, compacter en geven daardoor meer bewegingsvrijheid. Zoals bij alle werkstuktastsystemen van Heidenhain is ook in de nieuwe tastsystemen een afblaasinstallatie geïntegreerd: met behulp van perslucht of een koelmiddel wordt grof vuil van het aantastpunt verwijderd.

Meer bescherming
In onoverzichtelijke werkruimten is een lichte botsing van het tastsysteem met (span)gereedschap snel gebeurd. Dankzij een nieuw ontwerp van de mechanische adapter tussen tastsysteem en spanschacht zijn kleine botsingen toegestaan en krijgt de besturing een stopsignaal, waarna automatisch de kalibreercyclus wordt gestart. Tevens zorgt deze adapter voor een thermische ontkoppeling van de spindel, zodat opwarming van het tastsysteem wordt voorkomen.

Heidenhain Nederland
Standnummer 207

Website METAVAK & Gebruikte Machinevak Gorinchem

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

De mogelijkheden van meettechniek en testtechnologie van Sonel

19-08 Op bijna elk denkbaar gebied biedt meettechniek of testtechnologie van Sonel speciale meet- en…

Toeleveren

3D-scanmachine geeft Goudsmit optimaal inzicht

10-02 Goudsmit Magnetic Supplies in Waalre heeft sinds kort de beschikking over een 3D optische scanmachine…

Automatisering

Compact meetwonder voor geluid en trillingen

20-08 Met een zeer compact apparaat vereenvoudigt Siemens industriële geluids- en tril-lingsmetingen. Tot nu toe…

Geen categorie

Meetkamer met magische uitstraling bij Drabo

28-01 Meetkamers zijn vaak moeilijk toegankelijk, waardoor vooral het meten van zware producten een hels…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?