Compact platenmagazijn brengt Bronsco gemak en ruimtewinst

Bronsco Metaal in Nederweert heeft zich in enkele jaren ontwikkeld van een eenvoudig lasbedrijf tot een allround toeleverancier van halffabricaten en complete producten aan klanten in de voedingsmiddelenindustrie. Na investeringen in machines en software, is nu ook de opslag van plaatmateriaal aangepakt. Hiervoor is een Compact platenmagazijn van aalbers|farina geïnstalleerd.

“De groei van Bronsco is een jaar of vijf geleden echt ingezet”, vertelt algemeen directeur Bas Bronzwaer. “Toen besloten we ons te gaan ontwikkelen tot aanbieder van een compleet pakket aan klanten in de voedingsmiddelenindustrie: naast laswerk kunnen zij ook bij ons terecht voor plaatwerk, koker- en buismateriaal, alsmede de constructie en de montage daarvan.”

Softwarepakket

Het plaatwerk werd in eerste instantie nog uitbesteed, maar dat was van korte duur. Het ging zo goed dat een knipschaar en een kantbank werden gekocht om in eigen huis te kunnen knippen en buigen. Bronsco verhuisde naar een ander pand in Nederweert, waar ook ruimte was voor een nieuwe lasersnijmachine. Op de nieuwe locatie is goed doorgepakt. Er werd een nieuwe kantbank gekocht met daarbij een geavanceerd softwarepakket om rechtstreeks vanuit een STEP-tekening een 3D product te kunnen maken. “Hiermee kunnen we heel efficiënt vanaf de werkvoorbereiding alles nesten en de machineprogramma’s maken. We hebben direct inzicht in de snij- en kanttijden en het materiaalgebruik. Zo kunnen we flexibel en snel de orders uitvoeren. Klanten kunnen bij ons een kant-en-klare STEP-tekening aanleveren, maar wij kunnen die ook maken voor de klant die liever een schets aanlevert.”

Door al deze ontwikkelingen is het materiaalverbruik flink toegenomen. Omdat in de voedingsmiddelenindustrie voornamelijk RVS wordt toegepast, bestaat 80 procent van al het materiaal dat Bronsco verwerkt uit RVS en aluminium. De rest is staal. Om al dit materiaal goed te kunnen handlen en op te slaan werd geïnvesteerd in bovenloopkranen en een tweedehands platenmagazijn. “Maar daarin konden we in de hoogte veel minder materiaal kwijt dan we zouden willen”, aldus Bronzwaer. “We moesten extra rekken plaatsen, die behoorlijk wat ruimte innamen. Daarom hebben we ons georiënteerd op een platenmagazijn van aalbers|farina. Bij een collega-metaalbewerkingsbedrijf hebben we gekeken hoe zo’n systeem functioneert. De collega was daar enthousiast over en wij ook.”

Snel aan de slag

Bronsco heeft gekozen voor de Compact, het instapmodel voor de opslag van plaatmateriaal tot 3.000 x 1500 mm. Dit magazijn heeft een vaste systeemhoogte van 3.750 mm met ruimte voor 25 lades, die elk 2.500 kg laadvermogen hebben. Dit betekent een totaal laadvermogen van maar liefst 62.500 kilo. De Compact is een halfautomatisch systeem met een bedieningspaneel met touchscreen. Het wordt plug-and-play door leverancier aalbers|farina geïnstalleerd en door de eenvoudige besturing kan de gebruiker er snel mee aan de slag.

Het platenmagazijn staat bij Bronsco pal naast de lasersnijmachine. Met de vacuümheffer of de bovenloopkraan leggen de medewerkers de platen eenvoudig op de laser. Het magazijn is al ruim een maand in gebruik en bevalt uitstekend. “De schades aan het plaatmateriaal zijn tot nul gereduceerd en we hebben geen heftruckbewegingen meer. We kunnen nu duidelijk sneller wisselen. Dit werkt echt veel efficiënter.”

Ruimtewinst

En er is ruimtewinst. De rekken waarop het plaatmateriaal voorheen lag opgeslagen, kunnen worden opgeruimd. En dat moet ook, want Bronsco is al bezig met de volgende investering: een buislaser. “Dan hebben we alles in eigen huis, waarmee we heel flexibel zijn. Want dat is wat de klant wil.”  Bronsco is begonnen met het kleinste magazijn in het assortiment van aalbers|farina. “Om te kijken hoe het werkt”, zegt Bronzwaer. “Maar ik denk dat we in de toekomst wel naar een groter volautomatisch systeem zullen gaan met zoekfunctie en reststukregistratie om  de automatisering verder door te voeren.” Ook voor zulke systemen kan Bronsco bij aalbers|farina terecht. Want de opslagspecialist in Renswoude kan met een uitgebreid assortiment plaat- en langgoedmagazijnen elke opslagbehoefte invullen.

Bronsco vacuümheffers

De vacuümheffer die de medewerkers van Bronsco gebruiken voor het beladen van de lasersnijmachine, is een eigen product van het bedrijf. Deze vacuümheffer, die beschikbaar is in twee varianten (een grote en een kleine) wordt ook op de markt gebracht. De grote is uitgerust met acht zuignappen en is geschikt voor het optillen van platen van 3 x 1,5 tot een maximaal gewicht van 1000 kilo. De kleine vacuümheffer heeft drie zuignappen en is handig voor gebruik bij de knipschaar en de kantbank. Hij kan tevens worden gebruikt als evenaar om de plaat bij de kantbank te draaien. De veiligheid wordt gewaarborgd door lichtsignalen: het logo licht groen op als er voldoende vacuüm is, en rood als er onvoldoende vacuüm is. Bij beide heffers is het mogelijk om elke vacuüm nap individueel dicht te zetten.

De vacuümheffer is beschikbaar in twee varianten, een grote met acht zuignappen en een kleine met drie zuignappen.

De vacuümheffer is beschikbaar in twee varianten, een grote met acht zuignappen en een kleine met drie zuignappen.

De vacuümheffer is beschikbaar in twee varianten, een grote met acht zuignappen en een kleine met drie zuignappen.

De vacuümheffer is beschikbaar in twee varianten, een grote met acht zuignappen en een kleine met drie zuignappen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?