Demoweek: productie-efficiëntie uit vele invalshoeken

Van dinsdag 17 maart tot en met vrijdag 20 maart organiseren acht bedrijven in Veenendaal en Ede voor de dertiende maal de Demoweek. Deze keer heeft de gezamenlijke presentatie als motto ‘Efficiëntie in iedere dimensie’ meegekregen. Deelnemers aan het tweejaarlijkse verspaningsevenement zijn: Bemet International, Bendertechniek, Cellro, DMG Mori, Dormer Pramet, Dymato, Heidenhain en Mitutoyo. Belangrijke thema’s tijdens de Demoweek zijn automatisering, precisiebewerking, multitasking, meettechniek, additive manufacturing en besturingstechniek. Ook is er aandacht voor opleidingen en onderhoud.

Bezoekers krijgen een veelzijdig programma voorgeschoteld met als rode draad verspaningstechnologie. DMG Mori, Bendertechniek en Dymato demonstreren een dwarsdoorsnede uit hun uitgebreide machineprogramma’s. Importeur Bendertechniek presenteert onder andere een groot bewerkingscentrum uit de ‘Extreme’ serie van Ibarmia, met een Y-as van 1000 mm en NC draaitafel. De efficiëntie komt hier naar voren in het pendelconcept, waarbij het ene werkstuk kan worden opgespannen terwijl het andere in bewerking is. Vele opties maken aanpassing aan specifieke klantenwensen mogelijk. Bendertechniek showt ook een geavanceerde machine van Additive Manufacturing fabrikant EOS.
Voor het eerst onder de naam DMG Mori presenteren de gefuseerde Duitse en Japanse fabrikant zich op de Demoweek, onder andere met de compacte draaifreesmachine NTX 1000 voor 5-assige, 6-zijdige bewerking. Hier zit de efficiëntie in de combinatie van bewerkingen op één machine. Highlights: B-as, Y-as, hoofdspil (20.000 toeren), NC-tegenspil, Direct-Drive technologie, geïntegreerde werkstukhandling.

Precisiebewerking
Bij Dymato zien we efficiëntie bij de nieuwe ‘hybride’ 2-spilmachine RXP801Z2 van Röders, voor precisiebewerking in één opspanning. De ene spil wordt ingezet voor frezen óf coördinaatslijpen en de andere – luchtgelagerde, tot 90.000 toeren – voor microbewerking van bijvoorbeeld kleine boringen. Ook efficiënt is de CoreHold-technologie van Mitsubishi Electric op de nieuwe MP en MV-R draadvonkmachines. Bij het snijden brengt de machine kleine stukjes messing – uit de draad, als een soort hechting – bij het product aan, zodat dit na afloop gemakkelijk losgetikt kan worden. Dit bespaart veel tijd.
Op vele bewerkingsmachines worden ook ditmaal weer de gereedschappen van Dormer – tegenwoordig Dormer Pramet, vanwege de samenwerking met de Tsjechische wisselplatenfabrikant – gedemonstreerd. Efficiëntie wordt geboden met de nieuwe volhardmetalen frezen vanwege de brede inzetbaarheid. Andere noviteiten zijn een serie materiaalspecifieke tappen uit de ‘Shark-Line’, een mogelijkheid voor diepgatboren in de MP-X boorreeks en een nieuwe Tool Box-app.

Automatisering
Het hoofdthema bij Cellro en Bemet is automatisering. Cellro demonstreert de mogelijkheden van de twee jaar geleden geïntroduceerde Xcelerate. Dit flexibele en gemakkelijk verplaatsbare automatiseringssysteem verandert de bewerkingsmachine in een efficiënte productiecel met geringe bemanningseisen. De Xcelerate is gebouwd op een universele basistechnologie die met modules verder kan worden uitgebouwd. Dit concept biedt de flexibiliteit om efficiënt tot wel 24/7 door te kunnen produceren. Door de vervangbare modules zijn aanpassingen aan andere producten en functies relatief eenvoudig, wat de Xcelerate ‘toekomstbestendig’ maakt.
Bemet introduceert een concept om in maakindustrie-bedrijven het volledige productieproces te automatiseren, van offerte tot factuur. Met het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne, het CAD/CAM-programma TopSolid en APM (Advanced Production Managementsystem) ontstaat de mogelijkheid om het gehele bedrijfsgebeuren te automatiseren, waarbij apps de juiste informatie op het juiste moment naar de medewerkers toebrengen.

Meten en besturen
Efficiëntie ook bij Mitutoyo, waar bezoekers aan de showroom in de nieuwe locatie kennis kunnen maken met het ‘laagdrempelige’ Quick Image 2D vision meetsysteem voor contactloos meten in de productieomgeving. Met één druk op de knop wordt het op de meettafel geplaatste werkstuk herkend, automatisch uitgericht en alle in beeld zijnde kenmerken volautomatisch gemeten. Dit gaat snel en voorkomt fouten. Via de rood-groene kleurenindicatie ziet de bediener in één oogopslag of het product aan de eisen voldoet. Verder laat Mitutoyo met MiCAT Planner zien dat er bij het opstellen van meetprogramma’s voor coördinatenmeetmachines nog belangrijke tijdwinst is te halen.
Tenslotte speelt ook Heidenhain in op het thema van deze Demoweek, en wel met ‘Dynamic Efficiency’ en ‘Dynamic Precision’. Dynamic Efficiency omvat drie optionele functies om efficiënter te frezen, bijvoorbeeld Active Chatter Control, een regelfunctie om ‘chatter’ (ratelen) bij de voorbewerking onder zware freeskrachten te beperken. Zo kunnen de snijkracht, de verspaningscapaciteit en de standtijd van het gereedschap worden opgevoerd. Ook wordt de machine minder zwaar belast. Ook Dynamic Precision kent drie opties, gericht op een hoge nauwkeurigheid bij dynamische baanbewegingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen / Machineering 2023

20-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV