Digitale Metav presenteert automatiseringsoplossingen

Tijdens de digitale Metav, die plaatsvindt van 23-26 maart, zullen naast de verspaningstechnieken vooral automatiseringsoplossingen centraal staan.

Emco slaagt erin om de digitalisering van werktuigmachines steeds beter, ongecompliceerder en meer toegankelijk voor de gebruiker vorm te geven.

Bijvoorbeeld bij Paul Horn. Deze gereedschappenproducent heeft in samenwerking met de Kistler Groep een bijzondere oplossing doorontwikkeld voor het real-time bewaken van gereedschappen. “Dit PTS-systeem is vooral geschikt om te worden ingezet bij draaibewerkingen”, zegt woordvoerder Christian Thiele.

“Hier zijn alternatieve meetmethoden vanwege de geringe afwijkingen onproductief.” Bij deze oplossing is geen ingrijpen in de CNC-besturing nodig. De inzet is machine-onafhankelijk en heeft maar weinig plek in de machine nodig. Met inzet van PTS dalen de productiekosten en stijgt de -capaciteit.

Paul Horn presenteert het PTS-systeem voor het real-time bewaken van gereedschappen. Dit systeem is vooral geschikt voor inet bij draaibewerkingen.

Paul Horn presenteert het PTS-systeem voor het real-time bewaken van gereedschappen. Dit systeem is vooral geschikt voor inet bij draaibewerkingen.

Emco

“Iedereen praat over de digitalisering van werktuigmachines, wij geven deze steeds beter, ongecompliceerder en meer toegankelijk voor de gebruiker vorm”, zegt Stefan Hansch, CEO van Emco. Een geslaagd voorbeeld hiervan is het bedrijf Evva, producent van hoogwaardige sluitsystemen, waar Emco met een freesmachine de digitalisering in de productie aanjoeg.

Een eis aan het nieuwe systeem was een grote flexibiliteit om zowel speciale onderdelen als series onderdelen efficiënt te kunnen produceren. Centrale elementen bij dit project waren naast de werktuigmachine het flexibele software-platform Emconnect en een compleet automatiseringspakket.

Emco heeft zojuist haar MMV-serie uitgebreid. Dit 5-assige bewerkingscentrum is nu beschikbaar met een groter bereik (X=4200/5200/6200) en dekt daarmee de groeiende vraag op dat gebied af. De installaties kunnen worden ingezet voor het compleet bewerken van grote en zware delen in één opspanning, voor werkstukken tot 8000 kilo. Een ander hoogtepunt zijn de automatiseringsmogelijkheden bij de universele bewerkingscentra van de Umill serie.

Individuele oplossingen zijn voor enige bewerkingscentra in bijna alle varianten mogelijk en klantspecifiek om te zetten: voor optimalisering van de productiviteit bijvoorbeeld een lineaire palletopslag met twee etages. Of de efficiënte en flexibel aanpasbare automatiseringsoplossingen voor de kleinere Umill modellen die zich onderscheiden met compacte afmetingen, korte insteltijden en eenvoudige bediening. Deze oplossingen zijn er ook voor de draaimachines van Emco.

Iscar

Iscar stelt enkele primeurs voor uit zijn Neologiq campagne, zowel op het gebied van draaien en steken als boren en frezen. Daarnaast stelt de gereedschappenspecialist digitale tools voor. “Algemeen zijn gereedschappen met een extreem hoge productiviteit beschikbaar. Dit omvat vooral ook tools met sensoren. Iscar heeft gereedschappen ontwikkeld die zonder insteltijden kunnen. Verder bieden we gereedschappen in alle productbereiken aan, die geschikt zijn voor high performance cutting”, zegt CTO Erich Timons.

Zijn voorspelling voor de ontwikkelingen in de nabije toekomst: “Veel ondernemers hebben momenteel te maken met kleiner geworden series. Daarom komt het accent steeds meer te liggen op een thema als machine-insteltijden.”

Volgens Dirk Biermann van de Technische Universiteit Dortmund is het belang van integreerbare oplossingen met naadloze connectiviteit en vergaande automatisering voor producerende bedrijven door corona verder toegenomen. “Het efficiënt en veilig verbinden van mensen, machines en bedrijven is essentieel voor groei van productiviteit en duurzaamheid, juist nu. Voor de korte termijn zijn daarom ontwikkelingen van standaard interfaces van bovengemiddeld belang.

Verder zijn er interessante ontwikkelingen, die een veilige verwerking en analyse van gevoelige data lokaal mogelijk maken zodat databescherming voor KI-applicaties aan het eindapparaat door intelligente Edge-systemen worden gegarandeerd.”

De digitale Metav vindt plaats van 23 tot en met 26 maart en telt drie onderdelen: een virtuele vakbeurs, mogelijkheden voor matchmaking en websessies. Zie voor het programma en alle mogelijkheden om deel te nemen de speciale website van de digitale Metav.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Verspanen

Iscar koelt 3D-geprint afsteekgereedschap van twee kanten

14-06 Enkele jaren geleden lanceerde ISCAR de innovatieve LOGIQ-productlijn met gereedschappen die zijn ontworpen voor…

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Verspanen

Vakbeurs Metav wordt volledig digitaal

10-12 Metav Reloaded wordt Metav Digital. Ofwel: de uitgestelde vakbeurs Metav, die van 23 tot…

Verspanen

Technology Tour Grob en Iscar bij STODT

09-09 De Technology Tour van Grob Benelux en Iscar doet op 6, 7 en 8…

Verspanen

Vijf dagen Metav digitaal

01-06 Onder het motto ‘Let’s talk about innovation’ worden van 15 tot en met 19…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X