Metav opent na 4 jaar pauze weer haar deuren

Van 21 t/m 24 juni vindt de Metav weer plaats op de gebruikelijke locatie in Düsseldorf. Het is de eerste vakbeurs voor metaalbewerkingstechnologie in West-Duitsland sinds meer dan vier jaar.

Presentatie van Metav 2022 door de organisatoren. VDW-directeur Wilfried Schäfer (rechts voor het scherm met logo’s): “Het zal enige tijd duren voordat de markt weer normaal is.”

Metav is sinds 1980 de etalage voor metaalbewerkingstechnologieën in Noordrijn-Westfalen en omgeving. De beurs biedt productiebedrijven binnen een straal van 300 km – waaronder dus die in Nederland en België – een marktplaats direct voor de deur.

Zo’n 180 exposanten

Maar het is dit jaar wel een bescheiden marktplaats. Want hoewel de vreugde van de terugkeer van de face-to-face evenementen na twee jaar pandemie-gerelateerde time-out groot is, zal Metav 2022 aanzienlijk kleiner zijn dan in het verleden. De vakbeurs zal zo’n 180 exposanten tellen. Ter vergelijking: tijdens de laatste editie in 2018 ontmoetten ongeveer 27.000 vakbezoekers 562 exposanten uit 24 landen.

“Met 180 exposanten sluit Metav goed aan bij de trend van tal van industriële beurzen, die na de pandemie dalende exposanten- en bezoekersaantallen constateerden”, zegt directeur Wilfried Schäfer van de VDW (Duitse vereniging van machinebouwers), de organisator van de beurs. De redenen hiervoor zijn volgens hem legio. Sommige bedrijven wachten nog steeds om terug te keren naar branche-evenementen. Een van de redenen is de ervaring met uitstel en annuleringen in de afgelopen twee jaar.

Andere motieven zijn krappe budgetten als gevolg van de pandemie of volle orderboeken, waarvan de verwerking een prioriteit is voor de acceptatie van nieuwe bestellingen. Sommige bedrijven bevinden zich echter ook in een paradoxale situatie: ze willen exposeren, maar lopen tegen de capaciteitslimieten aan van hun standbouwers. “Het zal enige tijd duren voordat de markt weer normaal is”, aldus Schäfer.

De economische situatie in de industrie is aanzienlijk verbeterd na de diepe malaise tijdens de coronapandemie, vooral in Europa en Noord-Amerika. Schäfer: “Als belangrijke indicator voor industriële ontwikkeling liet de inkoopmanagersindex medio 2021 al het toenemende vertrouwen in de markt zien en stond in maart 2022 in bijna alle Europese kernmarkten nog op een hoog niveau. Duitse en Europese fabrikanten zijn inmiddels weer vol gevuld en hebben onlangs net het recordniveau van 2018 gemist.”

Knelpunten in toelevering

Knelpunten in de toeleveringsketens vormen echter grote uitdagingen voor fabrikanten en leiden tot slechts een aarzelende groei van de productie. Vrijwel alle Duitse machinefabrikanten werden hierdoor merkbaar of ernstig getroffen. De Russische oorlog in Oekraïne verergert de situatie nog verder. Hoewel Rusland en Oekraïne minder dan twee procent van de Duitse omzet voor hun rekening nemen, verklaarde een op de vier fabrikanten van werktuigmachines in april in een VDMA-enquête dat ze rechtstreeks getroffen waren door de gevolgen van de oorlog. Ook gereedschapsfabrikanten, van oudsher de op één na grootste groep exposanten op de Metav, merkten een verandering in de marktsituatie. Markus Hoorn, directeur van Paul Horn, zegt: “De geest van optimisme heeft plaats gemaakt voor onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen. De effecten van de oorlog op de gereedschapsindustrie zullen voelbaar zijn.”

Op goed moment

Tegen deze achtergrond komt de Metav precies op het goede moment, benadrukt Schäfer. “We zijn ervan overtuigd dat de economie zich robuust moet positioneren wil ze deze uitdagingen aankunnen.” Horn legt ook uit dat hij uitkijkt naar de Metav: “Zeker in zulke uitdagende tijden als de huidige, is Europa bijzonder waardevol om een gemeenschappelijk platform voor productpresentatie te hebben. We kijken ernaar uit om elkaar persoonlijk te ontmoeten en de dialoog aan te gaan met klanten en geïnteresseerden.”
Net als in het verleden zal innovatie opnieuw een belangrijk onderwerp zijn op de Metav, van nieuwe oplossingen voor grondstoffenbesparende productie tot start-ups, die dit jaar sterk vertegenwoordigd zullen zijn op de Metav.

Hybride concept

Schäfer ziet het hybride concept als een ander hoogtepunt van de Metav 2022, waarmee de beurs voor nieuwe accenten zal zorgen. Onder het motto ‘Real & Digital – the perfect match’ kunnen exposanten bezoekers niet alleen ter plaatse benaderen, maar ook geïnteresseerde gebruikers een technisch gesprek aanbieden met een digitale aanwezigheid. Andere digitale componenten zijn het Metav Forum, dat tijdens het evenement in de beurshal plaatsvindt en ook online te zien zal zijn, evenals twee bewegende beeldformaten. Exposanten kunnen hun stand of hun producten presenteren in exclusieve video’s, of hun knowhow presenteren in een themagericht formaat. Alle digitale aanbiedingen worden gratis aangeboden aan gebruikers.

Volledige spectrum van productietechnologie

De Metav vindt plaats van 21 t/m 24 juni in Düsseldorf. Het toont het volledige spectrum van productietechnologie. De focus ligt op werktuigmachines, gereedschappen, toebehoren, meettechnologie, oppervlakte- en computertechnologie voor metaalbewerking, software, machines en systemen voor additive manufacturing, productiesystemen en componenten voor medische technologie.

Daarnaast presenteert Metav specifieke oplossingen op de thema’s Additive Manufacturing, Medical, Molding en Quality. De vorige keer waren dit fysiek vier verschillende gebieden, nu worden ze gebundeld gepresenteerd op één centrale locatie op de beurs.

Gedetailleerde informatie, aanbiedingen en registratiedocumenten voor Metav 2022 staan op de beurswebsite.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Messe Stuttgart en VDW herschikken beursmarkt: Metav naar Nortec

12-07 “Voor Messe Stuttgart is de toekomstoriëntatie van Nortec een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding…

Verspanen

Werk aan de winkel voor Metav

24-06 Dat zijn andere cijfers dan de Metav, die voor de 22e keer werd gehouden,…

Verspanen

Metav geeft suggesties voor energiezuinige metaalbewerking

07-06 Wie de relatie tussen productiviteit en energieverbruik wil verbeteren, moet weten hoe en waar…

Bedrijf en Economie

Ook Tube & wire naar vroege zomer

20-01 Tube & wire stonden op de kalender van 9 tot 13 mei. Maar het…

Bedrijf en Economie

Metav uitgesteld naar 21-24 juni

12-01 De reden voor het uitstel is het hoge aantal besmettingen door de omikronvariant van…

Bedrijf en Economie

Nieuwe editie VerspaningsNieuws belandt deze week op de mat

08-12 Daarnaast staan thema’s zoals digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heeft u de…

Verspanen

METAV: hybride beurs met digitale aanloop

29-11 “We kijken er erg naar uit om onze exposanten en bezoekers weer te zien”,…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?