DMG Mori toont 13 machines in geautomatiseerde versie

0

Van de 32 machines die DMG Mori tentoonstelt op de AMB, zijn er maar liefst dertien te zien in een geautomatiseerde versie. De machinebouwer onderstreept hiermee opnieuw dat automatisering een belangrijke pijler is onder haar toekomststrategie. Getoond wordt onder meer de tweede generatie Robo2Go, die beschikt over nieuwe software.

Het intelligent aan elkaar knopen van werktuigmachine en automatisering is een van de zwaartepunten op de productielocaties van DMG Mori, zodat de klanten hun automatiseringsoplossing uit één hand krijgen. De bijna een jaar geleden opgerichte joint venture DMG Mori Heitec fungeert hierbij als een automatiseringspartner van DMG Mori, die zich concentreert op klantspecifieke systemen voor de handling van werkstukken, terwijl de automatiseringscompetentie voor bijvoorbeeld de pallethandling direct in de productievestigingen van DMG Mori is geïntegreerd. Uit dit samenspel tussen de engineering van de DMG Mori productievestigingen en de automatiseringscompetentie van DMG Mori Heitec ontvangt de klant een specifieke, complete en betrouwbare oplossing.
Op de AMB presenteert DMG Mori haar automatiseringskwaliteiten aan de hand van de jongste ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerde productiepoplossingen. Tot de in totaal dertien geautomatiseerde productieoplossingen op de stand in hal 10 behoren bijvoorbeeld de PH 150 pallethandling aan een CMX 800 V, de DMU 50 derde generatie met WH 15 werkstukhandling en een NHX 5000 met RPS 14 roterende palletopslag.

Robo2Go
Een andere innovatie in het automatiseringsportfolio is de tweede generatie van Robo2Go. De flexibele robotautomatisering voor draaicentra van de CLX en CTX series beschikt over nieuwe software. Aan de hand van voorgedefinieerde programmeermodules kunnen de processen met de Robo2Go tweede generatie ook zonder kennis van robots programmeren snel een eenvoudig worden ingesteld. Het teachen van een nieuw onderdeel duurt daarmee minder dan 15 minuten. De bediening verloopt direct via de machinebesturing. De nieuwe grijperegeometrie heeft een verminderde storingscontour  en een verbeterde draagcapaciteit van 10, 20 of 30 kilo.

Digitale fabriek
DMG Mori toont op haar stand elk half uur alle hoogtepunten van automatisering en digitalisering in de presentatie ‘Digitale fabriek’. De machinebouwer is een pionier  in de digitalisering in werktuigmachinebouw. Met het sleutelbegrip ‘Geïntegreerde Digitalisering’ presenteert de DMG Mori op de AMB met geïntegreerde en complete digitaliseringsoplossingen een stapsgewijze start van productie in een netwerk. Kernthema’s zijn Celos voor de realisering van digitale workflows voor de ondersteuning van de productie van nauwkeurige onderdelen, softwareproducten voor digitale processen in de werkvoorbereiding, nieuwe oplossingen voor uitgebreide productieplanning en exclusieve technologiecycli. Daarnaast toont DMG Mori NETservice inclusief nieuwe SERVICEcamera en IoTconnector als interface tot het netwerk. NETservice is een moderne tool voor de remote service. Deze maakt direct contact en daarmee directe samenwerking mogelijk tussen gebruikers, servicetechnici of andere deskundigen, die nodig zijn bij voor gemeenschappelijke oplossingen van servicevragen. Met WERKBLiQ, een webbased producentenonafhankelijk platform kunnen met behulp van vijftien modules alle betrokkenen in het onderhouds- en instandhoudingsproces met elkaar worden verbonden. Hiermee biedt DMG Mori een complete digitaliseringstrategie op alle niveaus van waardecreatie.

Digitale bewaking productie
De drie niveaus van waardecreatie omvatten machinespecifieke Apps in de Celos omgeving, de processen voor en na de productieomgeving en producentenonafhankelijke platforms die gebruikers bij service en onderhoud ondersteunen. Zo maakt Celos de digitale bewaking van de productie mogelijk. Het digitaal controleren omvat de Apps Messenger, Condition Analyzer, Performance monitor, Tool Analyzer en Cockpit. Het nieuwe Production Planning is een plannings- en controlesysteem dat met modules voor materialenmanagement, planning van de inzet van personeel, gedetailleerde productieplanning en ordertracking continu en digitaal fundamentele werkstromen en processen kan plannen en bewaken. NETservice en WERKBLiQ ronden het dienstenaanbod af. Ze maken een efficiënte implementatie en planning van service-inzet alsmede onderhoud en reparatie mogelijk.

DMG Mori, hal 10