Dormac showt Doosan high-speed 5-asser

Dormac CNC Solutions heeft tijdens het Open Huis op 20 en 21 november het nieuwe high-speed bewerkingscentrum FM-200-5ax linear van Doosan gepresenteerd. Een blikvanger was ook de grote FAT-Haco teach-in draaibank die na afloop van het open huis naar de werkplaats van de Koninklijke Marine is vervoerd.

Het nieuwe 5-assige hoge precisie bewerkingscentrum van Doosan is uitgerust met een hoge snelheids spil en lineaire motoren op alle assen. Om de hoge dynamische krachten bij de hoge bewegingssnelheden op te kunnen vangen is deze machine gebouwd op een zeer stijf en stabiel horizontaal symmetrisch geconstrueerd machineframe. Om trillingen tijdens de bewerking te reduceren is het frame op een aantal posities verstevigd met mineraal beton. Met de 5-assige simultane besturing is dit nieuwe bewerkingscentrum geschikt voor de bewerking van ultra-hoge precisie onderdelen voor bedrijven die fijnmechanische onderdelen produceren. De FM-200-5ax linear is uitgerust met een Heidenhain besturing, speciaal geoptimaliseerd voor high-speed bewerkingen. De besturing is ook als 4+1 inzetbaar. X-, Y- en Z-as bewegen met een snelheid van 50 m/min en accelereren met 14,7 m/sec2 (1,5G). De ingebouwde spindelmotor met HSK-E40 opname heeft een vermogen van 12,6 kW en bereikt een maximale spindelsnelheid van 40.000 r/min. Daarmee biedt Doosan met deze 5-asser een hoge precisie en een hoge productiviteit.

Teach-in draaibank
Dormac heeft ook nog steeds een reputatie hoog te houden als gaat om teach-in draaien. In de jaren ‘90 gaf de machineleverancier uit De Goorn met de teach-in machines van Padovani een boost aan het gebruik van conventionele machines met simpele besturingsmogelijkheden in de Nederlandse metaalindustrie. Hierdoor werd het (repeterend) draaiwerk makkelijker en werden minder fouten gemaakt. Tegenwoordig heeft Dormac de teach-in machines van FAT-Haco in het leveringsprogramma. “Maar eigenlijk moet je deze machines geen teach-in, maar vlakbed CNC-machines noemen”, zegt verkoopdirecteur Joost Verschure van Dormac. “Deze machine voor de Koninklijke Marine is uitgerust met een Siemens CNC-besturing, Sinumerik 840 D SL. De beitel staat bij deze machines aan de voorzijde, wat ze geschikt maakt voor typisch werk.”

De FAT-Haco TUR 1350 MN heeft een draailengte van 8 meter, een draaidiameter van 1350 mm, een doorlaat van 220 mm en is voorzien van een onafhankelijke 4-klauwplaat. Een machine van dit formaat staat maar zelden in de showroom van een Nederlandse machineleverancier, maar omdat hij is verkocht aan de Koninklijke Marine kon hij mooi even worden gedemonstreerd tijdens het open huis, inclusief een schroefas van een onderzeeboot. Koninklijke Marine gaat de machine inzetten voor onderhoud en reparatie van dergelijke onderdelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Verspanen

DMG Mori investeert 75 miljoen in productie 5-assers in China

14-04 De nieuwe productiefaciliteit van 35.000 vierkante meter zal zwaar geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, zo…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Verspanen

Fehlmann viert 90-jarig jubileum met nieuwe vijf-asser

16-12 Fehlmann vierde eind oktober het 90-jarig jubileum met een open huis in Seon (Z).…

Verspanen

Doosan brengt precisie en productiviteit in groot verspanen

24-09 Met de nieuwe Puma SMX5100L/LS Series heeft Doosan een multitasking draaicentrum op de markt…

Verspanen

AVB verbreedt doelgroep met nieuwe Hermle C400

18-03 Snelheid, betrouwbaarheid en efficiëntie, dat waren de belangrijkste punten waarop AVB de keuze voor…

Verspanen

Kessel vergroot mogelijkheden met Doosan multi tasking centrum

29-01 Bij Kessel Machinefabriek in Veghel is kort voor de jaarwisseling een Doosan multi tasking…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X