Duitse werktuigmachine-industrie stevent af op record

De productie bij de Duitse machine-industrie groeit sneller dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse branchevereniging VDW. In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de bestellingen met 7 procent. Orders voor het binnenland stegen met 20 procent, terwijl de buitenlandse orders er 1 procent op vooruit gingen.

In het derde kwartaal van 2018 daalde verder de order-intake van de Duitse machine-industrie in vergelijking met het derde kwartaal van 2017 met twee procent. Binnenlandse orders daalden met 1 procent, terwijl buitenlandse orders met 2 procent daalden. De Duitse werktuigmachine-industrie is een van de vijf grootste takken binnen de machinebouw. De sector levert productietechnologie voor metaalbewerking aan alle industrieën en draagt aanzienlijk bij tot innovatie en productiviteitsvoordelen in de industrie. Hun absolute sleutelpositie in de industriële productie is een belangrijke indicator voor het economische momentum van de gehele industrie. In 2017 produceerde de industrie machines en diensten ter waarde van ongeveer 16,1 miljard euro.

Records
In augustus van dit jaar waren bijna 74.000 mensen werkzaam in de sector. Hiermee is het recordniveau behouden gebleven. Capaciteiten werden daarnaast met 95% bijna volledig benut. Een vergelijkbare belasting werd voor het laatst gemeten in 2012. “De knelpunten qua personeel, capaciteit en materiaal zijn nog steeds de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven”, zegt Wilfried Schäfer, Managing Director van de branchevereniging VDW. “Inkomende bestellingen en productie zullen een nieuw record markeren in 2018. Desalniettemin laten bestellingen voor de eerste keer in meer dan een jaar een klein minpunt zien. De opleving loopt geleidelijk ten einde en de vraag keert terug naar normaal. Aan de ene kant neemt het momentum van de wereldeconomie af. Als gevolg hiervan zijn markten buiten de eurozone in negatief gebied terechtgekomen. Aan de andere kant leidt de sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag in de tweede helft van 2017 rond de EMO Hannover nu tot een negatieve algehele order-intake. Ten slotte veroorzaakt wereldwijde verspreiding van handelsgeschillen, toenemend protectionisme, stijgende olieprijzen, hoge inflatie in verschillende opkomende markten, ongecontroleerde schulden en dergelijke onzekerheid bij met name het midden- en kleinbedrijf.“

Trends en ontwikkelingen
Ten slotte blijkt ook uit de cijfers van VDW dat de omzet in de eerste negen maanden met 13 procent is gestegen. “Het is een gegeven dat deze groei met dubbele cijfers niet het hele jaar zal kunnen worden voortgezet, omdat de productie piekte aan het einde van 2017“, legt Schäfer uit. Door de goede ontwikkelingen is de branchevereniging wel genoodzaakt de productieprognose met nog een procent te verhogen. De VDW verwacht nu dat de productie in 2018 met 8 procent zal toenemen tot meer dan 17 miljard euro. Schäfer wijst er echter nadrukkelijk op dat trends in de industrie en bedrijfsontwikkelingen sterk uiteenlopen. De hypermoderne technologie, die vorig jaar een hoge vlucht nam, groeit nu veel langzamer. Vormtechnologie daarentegen is, ondersteund door projectactiviteiten, opnieuw de drijvende kracht achter ontwikkeling.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Marel creëert toekomstbestendige werkomgeving

17-11 Nog niet zo lang geleden, in 2018, voltooide Marel een nieuwe kantoorvleugel, een vernieuwd…

Toeleveren

Food Technology brengt voeding en machinebouw samen

11-10 Het congresprogramma van Food Technology, genaamd Food meets hightech, staat inmiddels al stevig in…

Bedrijf en Economie

Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw krachtiger dan verwacht

18-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen met 81 procent, die uit het buitenland met…

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Toeleveren

BSE Ymond gaat voor slim onderhoud

05-07 Techport heeft voor BSE Ymond de voucher vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West…

Bedrijf en Economie

Duits neemt overbuurman ZLI over

30-06 Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet hiermee een wens in vervulling gaan om zijn…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet betere stemming nu ook terug in de cijfers

17-05 “Onze branche merkt al vele maanden dat de stemming bij de klanten verbetert. Nu…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws – Thema Machinebouw

02-04 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X