Duitse werktuigmachine-industrie stevent af op record

De productie bij de Duitse machine-industrie groeit sneller dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse branchevereniging VDW. In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de bestellingen met 7 procent. Orders voor het binnenland stegen met 20 procent, terwijl de buitenlandse orders er 1 procent op vooruit gingen.

In het derde kwartaal van 2018 daalde verder de order-intake van de Duitse machine-industrie in vergelijking met het derde kwartaal van 2017 met twee procent. Binnenlandse orders daalden met 1 procent, terwijl buitenlandse orders met 2 procent daalden. De Duitse werktuigmachine-industrie is een van de vijf grootste takken binnen de machinebouw. De sector levert productietechnologie voor metaalbewerking aan alle industrieën en draagt aanzienlijk bij tot innovatie en productiviteitsvoordelen in de industrie. Hun absolute sleutelpositie in de industriële productie is een belangrijke indicator voor het economische momentum van de gehele industrie. In 2017 produceerde de industrie machines en diensten ter waarde van ongeveer 16,1 miljard euro.

Records
In augustus van dit jaar waren bijna 74.000 mensen werkzaam in de sector. Hiermee is het recordniveau behouden gebleven. Capaciteiten werden daarnaast met 95% bijna volledig benut. Een vergelijkbare belasting werd voor het laatst gemeten in 2012. “De knelpunten qua personeel, capaciteit en materiaal zijn nog steeds de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven”, zegt Wilfried Schäfer, Managing Director van de branchevereniging VDW. “Inkomende bestellingen en productie zullen een nieuw record markeren in 2018. Desalniettemin laten bestellingen voor de eerste keer in meer dan een jaar een klein minpunt zien. De opleving loopt geleidelijk ten einde en de vraag keert terug naar normaal. Aan de ene kant neemt het momentum van de wereldeconomie af. Als gevolg hiervan zijn markten buiten de eurozone in negatief gebied terechtgekomen. Aan de andere kant leidt de sterke ontwikkeling van de binnenlandse vraag in de tweede helft van 2017 rond de EMO Hannover nu tot een negatieve algehele order-intake. Ten slotte veroorzaakt wereldwijde verspreiding van handelsgeschillen, toenemend protectionisme, stijgende olieprijzen, hoge inflatie in verschillende opkomende markten, ongecontroleerde schulden en dergelijke onzekerheid bij met name het midden- en kleinbedrijf.“

Trends en ontwikkelingen
Ten slotte blijkt ook uit de cijfers van VDW dat de omzet in de eerste negen maanden met 13 procent is gestegen. “Het is een gegeven dat deze groei met dubbele cijfers niet het hele jaar zal kunnen worden voortgezet, omdat de productie piekte aan het einde van 2017“, legt Schäfer uit. Door de goede ontwikkelingen is de branchevereniging wel genoodzaakt de productieprognose met nog een procent te verhogen. De VDW verwacht nu dat de productie in 2018 met 8 procent zal toenemen tot meer dan 17 miljard euro. Schäfer wijst er echter nadrukkelijk op dat trends in de industrie en bedrijfsontwikkelingen sterk uiteenlopen. De hypermoderne technologie, die vorig jaar een hoge vlucht nam, groeit nu veel langzamer. Vormtechnologie daarentegen is, ondersteund door projectactiviteiten, opnieuw de drijvende kracht achter ontwikkeling.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Werk aan de winkel voor Metav

24-06 Dat zijn andere cijfers dan de Metav, die voor de 22e keer werd gehouden,…

Toeleveren

Herstel Europese werktuigmachinebouw zet door

16-06 Daar in Schotland debatteerden Europese producenten van werktuigmachines, die zich in Cecimo hebben verenigd,…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Oppervlaktetechniek

Vakbeurs voor slijptechniek GrindingHub is uitverkocht

28-04 Wilfried Schäfer, directeur van GrindingHub-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeug-maschinenfabriken), is blij met de goede…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Bedrijf en Economie

Energietransitie biedt werktuigmachinebouw grote kansen

30-03 Dit blijkt uit onderzoek van de VDW (Duitse Vereniging van Werktuigmachinebouwers) in samenwerking met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X