Tandwielspecialist rondt moderniseringsslag af

0

Machinefabriek Krimpen is toeleverancier van aandrijfcomponenten in het algemeen, maar toch vooral van tandwielen. Het bedrijf voert een omvangrijk investeringsprogramma uit, dat zowel productiviteits- als kwaliteitswinst brengt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de onlangs geïnstalleerde CNC tandwielafwikkelbank van de Duitse fabrikant Gleason Pfauter.

De machinefabriek, nog altijd een familiebedrijf, is opgericht in 1945 en sinds 1953 gevestigd aan het water in Krimpen aan de Lek. Sinds de jaren zeventig geldt Machinefabriek Krimpen als een producent van tandwielen. De conventionele machines die hiervoor in de jaren 70-80 werden aangeschaft, zijn nog steeds operationeel. “Ze zijn mechanisch onverwoestbaar”, zegt directeur Gerben van Wijngaarden. “Maar er zit natuurlijk wel enige speling in en ze geven wat stabiliteitsproblemen. Bovendien kunnen we de huidige, moderne gereedschappen, die sterk zijn doorontwikkeld en verbeterd, met deze machines niet maximaal benutten. Daarom investeren we nu in CNC machines.”
Deze moderniseringsslag maakt het ook mogelijk om producten te maken waarvoor meer kennis nodig is (‘hightech tandwielen’) en korte levertijden te halen.

Vloeroppervlak verdubbeld
Om de CNC machines te kunnen plaatsen moest allereerst ruimte worden gecreëerd. Daarom is de fabriek in 2011 uitgebreid met een nieuwe hal, waardoor het beschikbare vloeroppervlak is verdubbeld. Deze nieuwbouw is voorzien van extra fundatie en twee putten.  Zo passen de nieuwe machines onder het dak en kunnen de operators er zo in lopen.
Vervolgens zijn geleidelijk aan de nieuwe machines geïnstalleerd. “Je praat over miljoeneninvesteringen”, aldus Van Wijngaarden. “Die doe je niet in één keer.” De volgorde van dit investeringsprogramma was eigenlijk tegenovergesteld aan die van het gebruikelijke bewerkingsproces van tandwielen dat achtereenvolgens frezen, slijpen en meten behelst.  Machinefabriek Krimpen is juist begonnen met een meetmachine; om producten te contoleren, machines te kalibreren en onbekende vertandingen te kunnen achterhalen. “Zo konden we bepalen welke investeringen we het eerst moest doen”, licht Gerben van Wijngaarden toe.

CNC slijpmachine
De meetresultaten wezen uit dat de tandwielslijpmachine het eerst moest komen. Deze  CNC profielslijpmachine, een Gleason-Pfauter 1200G, slijpt in de standaard uitvoering tandwielen tot een diameter van maximaal 1200 mm. Maar door aanpassingen aan deze machine kan Machinefabriek Krimpen tot een diameter van 1600 mm en met een maximale tandhoogte van 1000 mm slijpen. De volprofielslijpmachine kan slijpen van modul 1 tot 50. Tandvormmodificaties als Tiprelief, flankenlijnballigheid en eindterugnames zijn geen probleem. De machine kan ook de tanden uit vol materiaal slijpen. De kwaliteit is volgens  DIN 3962: klasse 3-2. Dit wordt gecontroleerd op de meetmachine, niet op de slijpmachine zelf. “Controle op onze meetmachine is veel nauwkeuriger dan op slijpmachine.
Meten op de slijpmachine is toch een beetje een slager die zijn eigen vlees keurt”, zegt Van Wijngaarden.

De aankoop van de slijpmachine werd begeleid door Yvo Quintiens, de Belgische agent van Gleason Pfauter. Hij heeft ook de aankoop begeleid van de nieuwe Gleason Pfauter P1200 CNC tandwielafwikkelfreesmachine. Deze freest tandwielen eveneens tot een diameter van 1600 mm, wat mooi aansluit bij de slijpmachine.

Voorfrezen
De kwaliteit en de efficiency zijn met deze investeringen enorm verbeterd. CNC gestuurd betekent kortere insteltijden, minder kans op fouten en meer mogelijkheden. De freesmachine geeft zelfs extra mogelijkheden doordat er schijffrezen met wisselplaten kunnen worden op gezet. Zo kunnen tanden worden voorgefreesd, wat een flinke tijdwinst oplevert.

Machinefabriek Krimpen levert op korte termijn enkele stuks of kleine series tandwielen naar tekening of model. Alle denkbare vertandingen (inwendig en uitwendig) kunnen worden gemaakt. Ook dus in geharde en geslepen uitvoering. Indien gewenst worden de tandwielen onder keur geleverd. De maatvoering gaat van modul 1 tot modul 100 of nog groter. Er is intern speciale software ontwikkeld om ook met universele frezen op een CNC freesbank tanden te kunnen maken. Dat is belangrijk omdat zo ook afwijkende modulen kunnen worden gemaakt. Gerben van Wijngaarden: “We zijn een machinefabriek met tandwielen als specialisme, die bijna alles kan. Onze klantenkring bestaat uit bedrijven in de industrie, offshore, maritieme industrie en transporttechniek. Veel revisiebedrijven zijn klanten. Die hebben bijna altijd haast en niet altijd tekeningen. We maken dan productietekeningen van het model. Daaraan ontlenen we voor een belangrijk deel ons bestaansrecht. We hebben de juiste machines om een omvangrijk pakket tandwielen te kunnen maken van aantoonbare kwaliteit.”

CNC spiebaan steekbank
Inmiddels is ook een nieuwe CNC spiebaan steekbank besteld, die speciaal voor Machinefabriek Krimpen gemaakt wordt door de Italiaanse fabrikant Cabe. Hiermee kunnen we ook splines en binnen vertanding steken. Deze arriveert begin 2017. Dan is de tandwielspecialist – in 7 jaar tijd – op vertandingsgebied weer helemaal bij.