Eigen fiberlaserbron gaat Prima Power veel brengen

Prima Power verraste afgelopen voorjaar vriend en vijand in de plaatwerksector met de mededeling dat het een eigen fiberlaserbron had ontwikkeld en op de markt gebracht. “We zijn ervan overtuigd dat je een eigen fiberlaser nodig hebt om mee te kunnen doen in mondiale concurrentiestrijd op het gebied van lasersystemen”, zegt Ezio Basso, CEO van Prima Power.

Al in 2005 is Prima Power – toen nog Prima Industrie – begonnen met de ontwikkeling van een eigen fiberlaserbron. “Omdat we het toen al herkenden als een belangrijk nieuw eigen product”, aldus Basso. Een intern project van enkele jaren mondde uit in een prototype, waarmee in 2010 al de eerste plaatdelen werden gesneden. Maar ondertussen nam het vermogen van de fiberlasers zienderogen toe. En dus wilde Prima Power naar eigen bronnen met 3, 4 en 6 kW vermogen. De 3 kW versie CF3000 is inmiddels op de markt, een 4 kW bron (CF4000) is al uitgebreid getest en zal op de Euroblech worden gepresenteerd en de 6 kW fiberlaser (CF6000) zal volgend jaar beschikbaar zijn.

Kostenreductie
Dat Prima Power per se over een eigen bron wil beschikken, heeft enerzijds met kosten te maken. Ezio Basso: “Het doel is zeker om betere marges te maken en kosten te reduceren. De kosten van onze lasers moeten omlaag. Die kosten worden voor 50 procent bepaald door de diodes, terwijl het competitief zijn door diodes van de markt te kopen vrijwel onmogelijk is. Dus moet je ze zelf kunnen produceren.”

Maar minstens zo belangrijk als het kostenaspect is het positieve effect van een eigen bron op de kwaliteit van de eigen machines. Basso wijst daarbij nadrukkelijk op de ervaringen van Prima Power met de eigen CO2 laser. “Die heeft heel veel betekend voor de verbetering van onze machines in termen van betrouwbaarheid en vermogen. We zijn ervan overtuigd dat we met onze eigen fiberlaser eveneens verbeteringen zullen realiseren. Ook daarom hebben we deze eigen laser nodig.”

Tot voor kort was het Amerikaanse IPG Photonics de enige leverancier van fiberlaserbronnen van Prima Power. Met dit bedrijf zal een sterk partnerschap blijven bestaan. Ezio Basso verwacht dit jaar het zelfde aantal fiberlasers bij IPG af te nemen als vorig jaar. “Omdat we een duidelijke groei zien in de verkoop van onze fiberlasersystemen. We zullen naar verwachting tevens 40 à 50 systemen met onze eigen laserbron in de markt zetten.”

Software
Een belangrijk deel van de R&D inspanningen van Prima Power is momenteel gericht op de fiberlaser. Basso verwacht dat dit de komende 4 à 5 jaar nog wel dominant zal blijven, aangezien er nog veel te halen valt qua kwaliteit, betrouwbaarheid en kostenreductie. Maar ook op andere R&D-terreinen is en blijft het concern actief. Zo is er al veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van software om het rendement van de machines te verhogen. “We zijn ervan overtuigd dat software het verschil zal maken in de plaatbewerking”, aldus Basso. “Hierin zullen we dan ook fors blijven investeren.”

Additive manufacturing
Zoals veel collega-machinefabrikanten is Prima Power ook bezig met R&D inspanningen op het gebied van additive manufacturing. “Wij verwachten dat additive manufacturing een goede groei zal beleven, en denken dat we als innovatief bedrijf alle tools in handen hebben om succesvol aan een aantal punten te werken.”

Basso benoemt daarbij concreet twee aspecten: “De twee grote problemen van AM zijn de  productiviteit  en de dimensie van de onderdelen. Je kunt nu metalen onderdelen van maximaal 250x250x250 mm zonder grote problemen produceren met poederbedtechnologie. Maar grotere onderdelen zijn problematisch. Wij zijn niet geïnteresseerd in het maken van een poederbedmachine, maar werken wel aan het oplossen van die twee problemen. We willen 2 kilogram per uur bereiken en een onderdeel kunnen maken van 1x1x1 meter. We weten nog niet wanneer we dit voor elkaar zullen hebben, maar dit is ons doel. Hiervoor hebben we een Europese subsidie gekregen en werken we samen met de voornaamste spelers op dit gebied. We hebben vijf jonge engineers in dienst die een master in AM doen aan de technische universiteit in Turijn. Zij werken aan dit project.”

Grote sprong maken
Al deze ontwikkelingen zullen volgens Basso bijdragen aan een duidelijke groei van Prima Power. “We zijn er sterk van overtuigd dat we een grote sprong kunnen maken.” Basso spreekt van een derde fase in de ontwikkeling van het bedrijf, sinds het samengaan van het Italiaanse Prima Industrie en het Finse Finn-Power  in 2008. De eerste fase was de integratie tussen de beide bedrijven. In de tweede fase stonden het creëren van het merk en de investeringen in de ontwikkeling van een breed machineprogramma centraal. Dat programma is er nu. Prima Power produceert 2D en 3D lasersystemen voor industriële toepassingen en machines voor plaatbewerking (ponsmachines, pons-hoekschaar combinaties en buigmachines, die vaak worden gecombineerd in complete productielijnen). Daarbij komen de industriële elektronica en lasertechnologie van zusterbedrijf Prima Electro.

In de nieuwe demoruimte staan elf machines en een compleet systeem (een volautomatische lijn met ponsmachine, hoekschaar en buigautomaat voor de flexibele productie van plaatwerkproducten) demogereed opgesteld

In de nieuwe demoruimte staan elf machines en een compleet systeem (een volautomatische lijn met ponsmachine, hoekschaar en buigautomaat voor de flexibele productie van plaatwerkproducten) demogereed opgesteld

Nieuw technologisch centrum en hoofdkantoor
De belangrijkste klantengroepen bevinden zich in de sectoren automotive en aerospace, maar ook de yellow goods, ventilatoren- en liftenbouw. Al deze klanten kan de Italiaans-Finse tandem duidelijk beter bedienen sinds de ingebruikname van een nieuw technologisch centrum en hoofdkantoor in Collegno bij Turijn, afgelopen voorjaar. Dit heeft in totaal 15 miljoen euro  gekost. Prima Power beschikt in het nieuwe hoofdkwartier over 2500 vierkante meter kantoren en vergaderruimten en eveneens over 2500 vierkante meter demoruimte. Daar staan nu elf machines en een compleet systeem (een volautomatische lijn met ponsmachine, hoekschaar en buigautomaat voor de flexibele productie van plaatwerkproducten) demogereed opgesteld. Hier kunnen vier delegaties tegelijk worden ontvangen. Claudio Banchi, verantwoordelijk voor de verkopen in Europa en Zuid-Amerika en voor de nieuwbouw: “Dit nieuwe pand is het huis voor al onze technologie en machines, voor onze klanten en voor innovatie. Maar ook voor het coördineren van alle activiteiten binnen onze groep.”

Een belangrijke reden om stevig te investeren in een uitgebreid technologisch centrum is dat Prima Power steeds meer applicaties verkoopt. Claudio Banchi: “Onze klanten willen zien en testen hoe hun producten op onze productielijnen worden geproduceerd. Dat kunnen we hier nu allemaal demonstreren en bespreken.”

Prima Power op Euroblech
‘Smartly innovative’ is het centrale thema waaronder Prima Power al haar technologieën  presenteert op de Euroblech. Alle producten die op de 1500 vierkante meter grote stand worden getoond, zijn intelligente oplossingen voor de hoogste efficiency, flexibiliteit en connectiviteit om de concurrentiekracht te versterken in de snelle en digitale wereld van vandaag. Prima Power exposeert een complete set van lasermachines en combi systemen uitgerust met de nieuwe hoogvermogen fiberlaser, de PSBB productielijn (pons-hoekschaar, buffer, robot en buiglijn), geavanceerde oplossingen voor servo-elektrisch buigen ( eP 1030 en de BCe Smart, een nieuw type buigautomaat) en smart software suites voor top efficiency en productiviteit.

Prima Power
Hal 12, stand  B146

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Einde aan de chaos

19-10 De Voortman Plate Sorter is een innovatieve oplossing om bewerkte plaatonderdelen te sorteren, projectbuffers…

Plaatbewerking

Zinser staat voor absolute kwaliteit

19-10 Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV