Emcon bezorgt Frencken Chinese verspaningsdelen

Frencken Mechatronics in Eindhoven ontvangt sinds begin dit jaar voor de productie van hoogwaardige modules en apparaten verspaande onderdelen uit China. Emcon uit Panningen, dat eigen productiefaciliteiten heeft in China, zorgt voor begeleiding en levering op Europees kwaliteitsniveau.

De Frencken Group (vier vestigingen in Nederland en vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de VS) levert wereldwijd als first-tier-supplier internationaal hoogwaardige mechatronic-modules en complete systemen aan bedrijven in de sectoren Medical, Semiconductor, Analytical en Industrial/Factory Automation. Klanten zijn onder andere ASML en FEI. Dat de kwaliteit en de performances waaraan toeleveranciers van Frencken, die producten en onderdelen voor deze modules leveren, hoog moeten zijn, staat buiten kijf. Kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid staan bovenaan. Ook de kostenfactor van de toe te leveren producten speelt een belangrijke rol.

Waarom Emcon?
Johan Dirks, Project Buyer van Frencken Mechatronics: “Met kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zit het bij onze Europese toeleveranciers voor bijvoorbeeld de low-volume frees- en draaidelen wel goed, maar kan dat ook in een land als China? Kunnen we die eisen daar neerleggen? China staat toch meer bekend om zijn massaproductie dan om de hoogwaardige business-to-business producten?”

“Zelf hadden we beperkte expertise en kennis van deze toeleveringsmarkt”, vervolgt Dirks. “En het ontwikkelen van een supply-chain ter plekke is lastig, als je er zelf niet in thuis of aanwezig bent. Frencken heeft een zusterbedrijf in China dat we hiervoor kunnen gebruiken, maar omdat we harder willen lopen, schakelden we Emcon in om ons te ondersteunen. Ons zusterbedrijf Optiwa in Reuver werkte al geruime tijd met Emcon samen voor toeleveringen vanuit Maleisië en hun bevindingen waren dermate positief dat we medio 2012 met hen in zee gingen. Met name voor het medium-tech draai- en freeswerk (met toleranties >0,1mm) zochten we uitbreiding in de onderkant van de markt. In de eerste gesprekken met Emcon werd al gauw duidelijk, dat de groei die Emcon in China zag, goed paste bij de groei die Frencken voor ogen heeft. De producten die wij van Emcon kopen zijn in eerste instantie bedoeld voor onze assemblage in Nederland. Op termijn bestaat echter de mogelijkheid dat de montage van sommige modules naar ons zusterbedrijf in China wordt overgeheveld om de Aziatische markt te bedienen.”

Low Volume/High mix
Jan Raijmakers van Emcon: “Wij beheersen het leveren van medium-tech verspaande onderdelen in low volume/high mix vanuit China. Het is vrij moeilijk voor MKB bedrijven, die ter plekke geen connecties of permanente vertegenwoordigingen hebben, om toeleveranciers te vinden die geïnteresseerd zijn in het produceren van niet al te grote series en dit beheerst met een goede kwaliteit kunnen doen. Om hieraan te voldoen hebben wij samen met ons partnerbedrijf Polaris in Shanghai geïnvesteerd in productiemachines en werken we met een beperkt aantal partnerbedrijven ter plekke. Het beheerst produceren van series van circa 100 tot 10.000 stuks per batch is daarmee een van onze specialismen geworden. Wel is het een vereiste dat onze klanten een partnerschaprelatie met ons aangaan. Dit betekent een nauwe en open samenwerking die leidt tot voor beide partijen interessante volumes en resultaten.”

Emcon is nu zo’n 6 jaar met partners in China bezig en haar toeleveranciers zijn er, door er maar steeds op te hameren dat de performance en kwaliteit op Europees niveau moet liggen, van overtuigd dat dit de enige weg is naar een succesvolle en consistente levering aan Europese afnemers. “We kunnen dan ook stellen dat ons performance-niveau minstens zo goed is als dat van Nederlandse toeleveranciers”, aldus Raijmakers.

Dirks vult aan: “Dit past precies in ons straatje. Onze strategie is dat we ‘the best in class’ toeleveranciers selecteren, die we nauw volgen in hun prestaties. Verder moeten we in China ook ‘local for local’ kunnen leveren, in combinatie met de beste kostenplaats, omdat we daar ook zelf produceren en assembleren. De keuze voor Emcon, dat veel kennis en ervaring heeft op de Chinese markt, met eigen vestigingen en medewerkers die de cultuur en de plaatselijke markt kennen, was dan ook logisch. De eerste leveringen vanaf medio 2012 zijn tot onze tevredenheid verlopen. Reden genoeg om onze samenwerking uit te breiden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robotdichtheid in China kent grote opmars

30-01 “Robotdichtheid is een belangrijke indicator voor de invoering van automatisering in de verwerkende industrie…

Verspanen

DMG Mori investeert 75 miljoen in productie 5-assers in China

14-04 De nieuwe productiefaciliteit van 35.000 vierkante meter zal zwaar geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, zo…

Bedrijf en Economie

Snel herstel Chinese logistieke ketens

08-04 Twee derde van de Chinese fabrikanten, (r)etailers en logistieke dienstverleners zijn al op 80…

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten internationale staal- en metaalindustrie verslechteren

27-11 Door het onzekere economische klimaat zijn de vooruitzichten van de internationale staal- en metaalindustrie…

Automatisering

Lasrobotintegrator Valk Welding is niet te koop voor Chinezen

28-08 Chinese investeerders hebben onlangs een grote Duitse robotfabrikant overgenomen. Zijn Nederlandse collega’s de volgende…

Automatisering

‘Nederlandse industrie heeft Duitsland heel hard nodig’

22-03 Nederland was in 2014 het partnerland van de Hannover Mess en het succes daarvan…

Plaatbewerking

Politie-invallen bij Chinese namakers van Hypertherm slijtdelen

18-02 Hypertherm, fabrikant van industriële snijsystemen en -software, onderneemt juridische stappen tegen vier fabrikanten en…

Featured

Wila gaat produceren in China

05-02 Wila, fabrikant van tooling, klemsystemen en bomberingen voor kantpersen, produceert tot dusverre uitsluitend in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?