Ervaren ERP-duo start met Video AI

Na respectievelijk 13 jaar en 24 jaar actief te zijn geweest in de ERP-Software voor de maakindustrie hebben Henk-Jan Hop en Kasper van Kekem besloten hun eigen bedrijf VAIBS op te richten. Dit richt zich op Video Artificial Intelligence oplossingen.

Henk-Jan Hop en Kasper van Kekem hebben hun eigen bedrijf VAIBS opgericht, dat Video Artificial Intelligence oplossingen voor de maakindustrie aanbiedt.

De twee zijn in contact gekomen met een Video AI oplossing en dusdanig enthousiast geraakt over de potentie van dit innovatieve product, dat zij deze gedurfde stap hebben gemaakt. “De mogelijkheid die deze oplossing biedt is bovenmenselijk, de techniek is ongekend krachtig en de potentie in de markt is enorm. Bovendien is het product erg compleet.”

Wat is Artificial Intelligence nu precies? Eenvoudig gezegd heeft kunstmatige intelligentie betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van eerder opgedane informatie. AI gaat uit van het idee dat systemen kunnen leren van gegevens, patronen kunnen herkennen en beslissingen kunnen nemen met minimale menselijke tussenkomst.

AI komt en is er in verschillende vormen. VAIBS richt zich hierbij specifiek op Video Artificial intelligence. Video Artificial Intelligence is geschikt voor diverse branches, waaronder ook de maakindustrie.

Reeds aanwezige camera’s

Via het wereldwijd bewezen VAIDIO-platform is VAIBS in staat om bedrijven te helpen met intelligente visuele digitale inspectie- en detectietaken middels Artificial Intelligence software. VAIBS stelt zich ten doel om deze moderne en innovatieve technieken op een praktische manier uit te rollen, zodat deze oplossingen toegankelijk worden voor de grote maar ook de kleinere bedrijven. “Een groot pluspunt is dat het VAIDIO-platform gebruik kan maken van reeds geïnstalleerde camera’s welke bij veel bedrijven al aanwezig zijn, waardoor extra investeringen in camerasystemen niet benodigd zijn”, zeggen Hop en Van Kekem.

Controles en inspecties

Waarom Video AI? Visuele controles van diverse processen zijn binnen bedrijven een dagelijkse gang van zaken en worden tientallen keren per minuut uitgevoerd. Denk hierbij aan bepaalde toegangscontroles waarbij via tags gemonitord wordt hoeveel mensen er in het bedrijfspand aanwezig zijn, controle op het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, controle (val)ongelukken.

In het productieproces zelf zijn ook continu visuele inspecties de dagelijkse praktijk. Bij seriematige productie worden steekproeven gedaan om te controleren of de producten voldoen aan de gestelde eisen. Steekproeven zijn tijdrovend en foutgevoelig, met een slim Video AI systeem kunnen afwijkingen direct geconstateerd worden of nog slimmer de kans op fouten in het eindproduct dermate terugdringen om de grondstoffen al automatisch visueel te controleren. Plaat- of stafmateriaal kan op oneffenheden gecontroleerd worden voordat het de bewerkingsmachine op gaat waardoor kans op afwijkingen al in de basis wordt aangepakt.

Talloze mogelijkheden

Naast bovenstaande procesoplossingen, is video AI nog veel breder in te zetten. Denk hierbij aan het monitoren of een medewerker flauwvalt, er een grote kans is op brand (hitte/toename van rook), looproutes juist zijn, er verdacht gedrag vertoond wordt, vluchtstroken/nooduitgangen geblokkeerd zijn of dat er niet aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Verder is video AI ook in te zetten voor het herkennen bepaalde vormen als gezichten, kentekens en personen. “Kortom: de mogelijkheden om Video AI laagdrempelig binnen het bedrijfsleven in te zetten zijn talrijk”, besluiten Hop en Van Kekem.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Automatisering

API in de cloud offreert razendsnel

09-03 Op de eigen website noemt WiCAM het API platform een interface. Maar dat is…

MetaalNieuws Extra IM

AESC en Oroox brengen e-commerce naar de metaalbedrijven

22-12 De vierde industriële revolutie is in volle gang en ook in de maakindustrie wordt…

Personeel en Opleiding

Nieuwe community voor vrouwen in de techniek gelanceerd

28-07 Met het platform Techniekvrouwen.nl zetten diverse vrouwen uit de techniek zich in om andere…

Bedrijf en Economie

Samenwerking Evenementenhal met Materia

30-08 Evenementenhal heeft in Materia een nieuwe samenwerkingspartner gevonden voor drie vakbeurzen, waaronder Engineering Materials…

Toeleveren

EchtWerk.nl: sociaal platform voor techneuten

07-01 Techneuten en bedrijven actief in de technische branche hebben voortaan een eigen online plek…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen